Goed herstellen na een grote wedstrijd

Alweer meer dan een week geleden stond ik op de CrossFit Lowlands Throwdown. Wat. Een. Weekend! Vrijdag, zaterdag en zondag mocht ik ‘aan de bak’ met een paar spicy workouts. Na een pittige voorbereidingsperiode was dit het weekend om optimaal te genieten. En dat deed ik! Na een wat onwennige eerste dag op de atletiekbaan, volgden er twee dagen in Omnisport en – oh boy – wat werden wij op de proef gesteld. mentaal, maar natuurlijk ook fysiek. Rennen, springen, zware gewichten, pittige combinaties, touwklimmen, op je handen lopen en eenbenige squats. Om een tipje van de sluier op te lichten… ;-) Supergaaf. Maar het lichaam krijgt natuurlijk wel wat te verduren tijdens die drie dagen. Dus hoe zit dat daarna? Hoe herstel je goed na zo’n grote wedstrijd?

Op het ongelukje met mijn enkel na (ik maakte een lelijke val in de voorbereiding en het is is hoog tijd de enkel nu wat extra rust te gunnen!) voel ik me weer helemaal oké! Het herstel ging snel en ik kon na een paar dagen mijn oude ritme weer oppakken. Zonder ongemakken of blessures van de wedstrijd zelf en met een frisse mindset. En deze vijf superherstellers hebben me daarbij geholpen!

#1 Slaap
In de voorbereiding stond ik elke dag om 5:00 uur naast mijn bed. Iets dat vermoeiend is, hoe je het ook wendt of keert. Slaap werd dan ook het thema van de herstelweek. Vroeg naar bed en later op. Maar ook een dutje overdag waar het kon. Je lichaam herstelt nu eenmaal goed als je slaapt. Tijdens de slaap worden stoffen aangemaakt die cruciaal zijn voor optimaal spierherstel. Zonder deze stoffen moet je lichaam veel meer moeite doen om goed te herstellen. Ze zeggen wel eens dat je slaap niet kunt inhalen, maar voor mij voelde het afgelopen week wel zo!

#2 Extra rust
Ik pakte een vrije dag om niet direct te hoeven werken. Heerlijk! En deze dag besteedde ik extra goed door te gaan floaten bij HealthLab De Pier in Scheveningen. Als we het dan hebben over herstellen… Bij het floaten drijf je op een laag zout en verwarmd water. Door het ontbreken van externe prikkels voelt het alsof je zweeft (maar écht!) en kunnen lichaam en geest optimaal herstellen. Voor mij was het een nieuwe ervaring, maar ik vond het inderdaad super ontspannend. Ik kon mijn spieren zo goed ontspannen in het zoute bad, dat ik even helemaal ‘weg’ was. helemaal opgefrist kwam ik de floatcabine uit. Kortom: na mijn volgende wedstrijd boek ik vast en zeker een uurtje floaten! Tip: doe wel de oordoppen in die er liggen, want ik heb nog drie dagen water in mijn oren gehad… :D

#3 Eten
Ja, na de Lowlands gunde ik mezelf eerst pizza, haha! Maar ook juist de dagen na de wedstrijd is het belangrijk om je lichaam te blijven voeden. De teugels heb ik uiteraard een beetje laten vieren, maar zorgde in ieder geval elke dag voor nog steeds genoeg proteïne, koolhydraten en vetten om mijn lichaam zo goed mogelijk te laten herstellen van de zware dagen en de naverbranding goed op te vangen!

#4 Verzorging
Na mijn laatste event lag ik al snel op de tafel van Annatommie mc voor een nodige maar oh zo pijnlijke massage. Ook vorig jaar hebben deze helden mij direct ‘opgelapt’ tussen en na de workouts en ook dit jaar stonden ze weer met een arsenaal aan massagehanden klaar voor de atleten. Hoewel je na je laatste workout zo gauw mogelijk naar je supporters wilt (en dat doe ik ook altijd eerst even) is het heel belangrijk om dat beetje verzorging ook (of juist) na die laatste workout te pakken. Daar wordt het eerste herstel ingezet, dus lag ik braaf op de tafel na mijn laatste WOD. Maar ook in de voorbereiding ging ik al trouw naar BodyExperts, mijn vaste Rotterdamse adres voor m’n verzorging. Zij hebben er voor gezorgd dat ik er tijdens de hele voorbereiding soepeltjes bij liep (bedankt Daan! :)) maar ook de ‘after Lowlands sessie’ was ook al ruim van tevoren gepland. Dus na een paar dagen spierpijn was het tijd om ook daar op de tafel te gaan. En dat was geen overdaad!

#5 Beweging
Stilzitten lijkt misschien lekker als je spierpijn hebt, maar daar wordt het doorgaans niet beter van. Voor mij is het dus belangrijk om goed in beweging te blijven. Maar…. rustaghhhhh. Dus een beetje wandelen, fietsen, roeien en zwemmen deed ik in de eerste paar dagen. Daarna pakte ik de training weer op. Maar ook dat deed ik rustig. En rustig betekent in dit geval dus op zo’n 75-80%. het hoeft even niet op z’n hardst, zwaarst of meest. Maar rustig bewegen is voor mij wel dé manier om lekker te herstellen.

En nu? Nu pak ik de draad weer op met mijn ‘normale’ ritme. Lekker trainen, even weer zonder doel, zonder stipje aan de horizon. Totdat het weer kriebelt. En stiekem, heel stiekem, kijk ik al een klein beetje uit naar volgend jaar en hoop ik er weer te mogen staan.

Beelden: Vivienne Magalie Photography

Meer lezen:
Wedstrijd prep eetdag: goed eten, sterk lijf
De lekkerste sport snacks
De schijf van drie!
Preppen als een pro? Zo doe je dat!
Deze goedkope ‘superfoods’ zijn goed voor je portemonnee
5 redenen om meer plantaardig te eten

Blijf up-to-date en volg Glow Mag op Facebook  of Madelon op Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.