Het antidieetboek

Een review over een dieetboek? Op Glow? Nee dus, dit is een review over het antidieetboek. En – de naam zegt het al – daar heb je gelijk het wezenlijke verschil. Als je een trouwe lezer van Glow bent, dan weet je dat wij niet schrijven over diëten, afvallen of producten bannen uit je eetpatroon. Wel schrijven we over je gezond en fit voelen en hoe voeding en beweging je daarbij kunnen helpen. Hoe je gelukkiger wordt als je gezond en fit bent. Dat een paar kilo’s minder, een strakker lijf en meer zelfvertrouwen een extra bonus zijn, is mooi meegenomen, maar voor ons geen doel op zich.

Eetwijze
Wij geloven niet in crash dieten, quick fixes of het volledig verbannen van voedingsstoffen zoals suikers en koolhydraten. Je hebt namelijk alles nodig. Gevarieerd en met mate. En juist daarom vinden wij het antidieetboek een review waard. Want Eetschrijver, zoals Gerrit Jan Groothedde ook wel bekend staat, heeft met dit boek een uiterst vermakelijk en ontluisterend nuchter boek afgeleverd. Een boek waarin je niet wordt opgelegd wat wel en niet mag en moet, maar met informatie en tips om te komen tot een gezonde eetwijze. Eentje die je kunt volhouden. Omdat het niet ingewikkeld is (told you so) en omdat je luistert naar je lijf.

Simpel
Zijn idee over gezond eten? Heel simpel. De richtlijnen: 1) Eet gevarieerd 2) Eet niet te veel 3) Eet zoveel mogelijk vers (niet uit pakjes, zakjes en bakjes) 4) Eet lekker.

Gezonder voorspiegelen
Geen speld tussen te krijgen toch? Moet daar dan een boek over worden geschreven? Ja. Want het grootste deel van de Nederlanders weet nog niet goed genoeg wat nu precies de mond in gaat. En dat is helemaal niet zo gek, want – zo blijkt ook uit het boek – slimme marketeers en voedingsorganisaties spiegelen dingen doorgaans een stuk gezonder voor dan ze daadwerkelijk zijn. Een ‘bewuste keuze’ of ‘gezond tussendoortje’ lijkt voor veel mensen een verstandige keuze. Totdat je het etiket met ingrediënten onder de loep neemt…  ‘Industrieel knutselvoedsel met ingrediëntendeclaratie’ kun je volgens Groothedde beter links laten liggen en kiezen voor de gezondste – en dus onbewerkte – producten.

Smoothies
Zijn we het dan met alles eens in het boek? Nee. Want het vijfde punt gaat over gepureerd eten. En hoewel Gerrit Jan gelijk heeft dat ingrediënten in vermalen toestand niets méér voor je doen dan in ongepureerde staat, draagt het drinken van smoothies (al dan niet groen) er wel degelijk aan bij dat je méér groenten binnen krijgt, in plaats van iets anders. En het gezondheidseffect daarvan kan nauwelijks ontkend worden. En tsja, ontbijten met spinazie of bieten vinden wij nog steeds niet zo’n succes, tenzij het in een lekkere (richtlijn 4: eet lekker) smoothie is verwerkt. Neemt niet weg dat wij deze smakelijke smoothies nog steeds afwisselen met onze andere geliefde ontbijtjes, zoals havermout, kwark of pap met fruit, of een lekkere breakfast pancake.

Gezond verstand
Voor iedereen die interesse heeft in eten en zich graag gezond en fit voelt, is het boek een aanrader. Je kunt er precies de dingen uithalen die voor jou goed werken. Het is niet alleen ontluisterend nuchter, je wordt op humoristische manier aangespoord om je gezonde verstand te gebruiken. En dat kunnen we op z’n tijd wel gebruiken toch?

Het Antidieetboek van Gerrit Jan Groothedde bestel je hier

Antidieetboek

Antidieetboek

Antidieetboek

Meer boeken:
Havermoutje
De Mooie Voedselmachine
De 10 leukste hardloopboeken
Plenty More

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.