Highlights in Schotland

Jawel, deze hadden jullie zeker nog tegoed! Mijn reis door Schotland was zó mooi, dat ik bijna niet wist waar ik moest beginnen. Dit artikel met 8 tips voor een reis door Schotland was het begin. Maar de highlights wilde ik echt nog verder uitwerken. En hoewel Schotland ontelbare highlights heeft (echt!) deel ik natuurlijk vooral die waar ik zelf ben geweest. Dus ga je naar Schotland? Dan kun je deze highlights wel op je lijstje zettten!

#1 Cairngorms National Park
Onze eerste stop in Schotland was in Cairngorms National Park. Wat een groen! Langs het prachtige Loch Morlich ligt een kleine camping verstopt in het bos: Glenmore Campsite Aviemore (Camping in The Forest). Wakker worden met de zonsopkomst over Loch Morlich – of een duikje als je het koude water als je durft! – en daarna een wandeling maken in de prachtige omgeving. In het hele Nationale Park is de natuur prachtig, dus je kunt je groene hartje ophalen!

#2 Highland Games
Wij bezochten de plaatselijke Highland Games en dat vind ik dus echt een aanrader. Ze vinden op diverse plekken plaats, wij kozen voor de games in Aberdeen. Geweldig om zo een stuk cultuur van Schotland te zien. Van gewichten slingeren tot boomstam werpen en touwtrekken, en van doedelzak competities tot traditionele dans. Wij vonden het een bezoek meer dan waard! Online vind je precies op welke data en in welke plaatsen de Highland Games plaatsvinden, er is keuze genoeg!

Tips langs de noordkust
Ik zei het al eerder: rijd vooral de North Coast 500 als je in Schotland bent. Deze route voert je langs de kust in Noord Schotland, van Inverness via de westkust en de noordkant door naar de oostkust en weer terug naar Inverness. Het noorden van Schotland vonden wij het allermooist, dus een paar leuke tips langs onze route! We beginnen aan de noord-oost kant.

#3 Whaligoe Steps
Whaliwat? Als je niet weet waar je deze bijzondere trap moet vinden rijd je er zo voorbij! Deze steps zijn eigenlijk helemaal niet zo bekend, maar vonden wij een prachtige ‘geheime’ tip uit ons reisboek. De Whailgoe Steps is een oude trap van bijna 400 treden in een rotswand die steil naar beneden afdaalt naar een eeuwenoude haven waar vroeger de vis aan land werd gebracht. De trap naar beneden is al best bijzonder, maar eenmaal beneden is de view adembenemend. Bovenaan de trap zit een klein cafeetje, maar dat is alleen open van donderdag tot en met zondag.

#4 Duncansby stacks
Misschien wel het natuurfenomeen dat de grootste indruk op me heeft gemaakt: de Duncansby Stacks. Deze twee enorme rotspunten die verrijzen uit de zee zijn zó indrukwekkend dat je er ademloos naar kunt kijken. De wandeling er naartoe is al meer dan de moeite waard en eenmaal aangekomen wil je eigenlijk niet meer weg. Vooral als de zon schijnt is het echt een plaatje. Waneer je naar het uitzichtpunt toe loopt kom je langs een cliff vol vogels. Wij zagen daar de eerste puffins, heel dichtbij ook en dat maakte het bezoek extra bijzonder. Ik vind dit een highlight dat je echt niet over mag slaan als je de NC500 rijdt!

#5 John o’ Groats
Wanneer je in het noorden van Schotland bent kun je ook John o’ Groats niet overslaan. Populairder dan de naastgelegen Duncansby Stacks (ik snap het niet) houdt het plaatsje zelf eigenlijk niet zo veel in. Maar door de geschiedenis die daar ligt is het zeker de moeite waard. Het dorp ontleent haar naam aan de Nederlander Jan de Groot die vanuit de plaats veerrecht verwierf naar de Orkney eilanden. Die eilanden kun je nog steeds vanuit deze plek bezoeken door met het voetveer over te steken. En als je dan toch in John o’ Groats bent, ga dan in ieder geval lunchen – en taart eten! – bij Stacks.

Mijn extra tip trouwens voor een prachtig boek over een ultra trail run door Engeland, Wales en Schotland die eindigt in John’ o Groats: Niet de race maar de reis, van Jolanda Linschooten. Zij liep 2000 km in haar eentje door de ruige natuur om in het noordelijkste puntje van Schotland haar reis te eindigen. Geweldig leesvoer!

#6 Handa Island
Meer aan de westkant (wij reden de NC500 van oost naar west) deden we een stop in het plaatsje Scourie waar we op een geweldig leuke kleine camping stonden met uitzicht op het water vanuit onze campervan. Heerlijk wakker worden. En met een heuse cappuccino, want op de camping zat ook nog eens een cafeetje met coffee (to go) en taarten. Die camping is de perfecte uitvalsbasis voor een dagje Handa Island; een speciaal wildlife reservaat waar geen mensen wonen. Handa Island is een vogeleiland en er wonen zo’n 70.000 tot 100.000 vogels. Je kunt je misschien best voorstellen dat deze aantallen nogal indrukwekkend zijn. Een rondje eiland is zo’n 5 tot 6 kilometer en het is een geweldig leuke wandeling. Bij de rotsen waar je de meeste vogels vindt is het heerlijk om gewoon te gaan zitten en al het gekwetter, gevlieg en gevogel in je op te nemen. Superleuk aan de trip naar Handa: het veer er naartoe. Verwacht geen grote veerboot, want je stapt gewoon in een superklein bootje en tuft heerlijk naar het eiland. All aboard!

De Schotse eilanden
Over eilanden gesproken… Als je toch in Schotland bent en je hebt tijd… Pak dan een paar Schotse eilanden mee, want die zijn prachtig. Er zijn tal van eilanden, de Hebriden, Skye, Mull, Orkney en ga zo nog maar even door. Met de grote ferry (waar de auto of camper dus op kan) vaar je naar alle eilanden. Wel van tevoren even boeken, want de overtocht kan ook zo maar vol zitten. Boek dus zo’n 2 dagen van tevoren je trip om verzekerd te zijn van een plekje op de ferry. En breng je reispilletjes mee als je snel last hebt van reisziekte, want wij hebben zelf ervaren dat het een ‘bumpy ride’ kan zijn! Wij bezochten Harris & Lewis (Hebriden) en Isle of Skye en dus geef ik je een paar tips van die eilanden.

#7 Callanish Stones
Deze bijna 5000 jaar oude stenen op Lewis zijn nogal indrukwekkend. De ‘reuzen’ staan kruisvormig geplaatst en in cirkelvorm en het moet zo lang geleden een hels karwei zijn geweest om deze stenen daar te plaatsen. Het is wel een populaire plek voor de bezoekers van het eiland, want het is een echte hotspot uit de boekjes, Wanneer je ’s morgens heel vroeg gaat heb je de Callanish Stones helemaal voor jezelf en kun je even rustig genieten van dit bijzondere fenomeen. Wacht daarna totdat het bezoekerscentrum open is voor een heerlijk ontbijtje, een kop koffie en de beste verse scones ever!

#8 Golden Road
Wij reden op Harris een stuk weg langs de oostkust dat ‘Golden Road’ is gedoopt. Deze smalle slingerroute leidt je door een ‘maanachtig’ landschap en is prachtig en bijzonder om te rijden. Stop bij de kleine theehuisjes of art galleries om even te snuffelen, of ga nog even langs een Harris Tweed Shop voor een warm souvenir! Neem de tijd, want over deze single track gaat het niet zo snel. Maar ach, het is vakantie toch?!

#9 Old man of Storr
Eenmaal op Skye aangekomen zijn wij gestart bij The Old Man of Storr. Skye is wel wat toeristischer dan de rest van de eilanden, waarschijnlijk omdat het eiland ook met een brug aan het vasteland is verbonden en dus redelijk makkelijk aan te reizen is. We hoorden veel verhalen van mensen die de reusachtige rots (want dat is de Storr) nooit goed hebben kunnen bekijken omdat deze vaak in de wolken ligt, maar onze heldere dag maakte het bezoek aan de oude man dubbel en dwars waard. Het is best een pittig tochtje dus trek wel je wandelschoenen aan!

#10 Fairy Pools
Eenmaal op Skye wil je de Fairy Pools niet overslaan! De Fairy Pools zijn een groep natuurlijke stroompjes en watervalletjes. Ze liggen in een geweldig gebied tussen de bergen en zijn prachtig helder en betoverend, vandaar misschien ook de naam. Je kunt er geweldig wandelen en als het lekker weer is kun je ook prima de pools in voor een plonsje. Let op: koud is het water wel, want het komt zo uit de bergen! Het is altijd erg druk bij de Fairy Pools, dus kies je tijdstip om te gaan slim.

#11 Glenbrittle campsite
Ben je dan toch in Glen Brittle – want daar liggen de Fairy Pools – pak dan vooral Glenbrittle camping mee! Deze camping ligt echt op het uiterste puntje van Skye en is een heel relaxte plek. Er is een koffiehuis (yay!) en je kunt vanaf deze camping heerlijk wandelen, hardlopen en zwemmen. Met uitzicht op de bergen is het prima vertoeven op deze plek!

#12 Ben Nevis
Tsja, als je niet van wandelen houdt ga je misschien niet zo gauw naar Schotland. Maar als je wel van een flinke wandeling houdt en je bent in het land, dan is de hoogste berg natuurlijk wel de moeite van het beklimmen waard! Wij beklommen de Ben Nevis en dat was een geweldig mooie ervaring. Het is een populaire route, maar absoluut de moeite waard. De klim (heen en weer) heeft ons zo’n 6 uur gekost en de volgende dag hadden we best een beetje spierpijn ;-) Maar de tocht en het uitzicht boven maakten het prachtig! De camping onderaan de voet van de Ben Nevis is een perfecte uitvalsbasis voor de tocht en van daar loop je via het bezoekerscentrum zo de berg op. Er is maar 1 (veilige!) route heen en weer, dus verdwalen gebeurt niet zo gauw. Maar als de top in de wolken ligt kun je toch je oriëntatie kwijtraken. Kies dus bij voorkeur een heldere dag, lees je goed in, neem aan kompas mee en kies altijd voor de veilige optie. Vergeet niet voldoende water, zonnebrand, eten en beschermende kleding mee te nemen voor onderweg en geniet van de weg naar de top!

Naast deze highlights zijn er nog ‘many many more’! Zo wilden wij nog hiken in het gebied rondom Glencoe – want dat schijnt het prachtig te zijn – maar daar was het voor ons helaas veel te warm. De eilanden Mull en Isle of Arran staan nog op ons wensenlijstje en misschien wil ik toch ook nog wel eens langs Loch Ness. Kortom, wij bezoeken Schotland zeker nog een keer!

 

Lees ook:
Fit blijven tijdens vakantie: ga wandelen!
8 tips voor een reis door Schotland
10 dingen die je moet checken als je op reis gaat
Zo blijf je fit tijdens het reizen
Sportief Salland: voor nature lovers en buitensporters

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.