Hoe bewaar je voedsel het best

Het lijkt allemaal lekker logisch. Boodschappen doen, hop zo veel mogelijk in de koelkast en je bent weer een aantal dagen voorzien. Door je boodschappen op de juiste manier te bewaren kun je voedsel langer goed houden en hoef je niks weg te gooien, want dat is natuurlijk hartstikke zonde! Hoe haal je het optimale uit je koelkast, vriezer en voorraadkast? Een paar tips en stelregels!

Algemene regel
Er is een soort van algemene ‘regel’. Vind je iets in de winkel in de koeling? Dan bewaar je het thuis het ook het beste koel. Eieren zijn hierop een uitzondering. Die koop je ongekoeld, maar kun je toch beter in de koelkast bewaren. Ook heb je vaak een speciale groentela in je koelkast waarin je sommige groenten wat langer goed kunt houden. Broccoli bijvoorbeeld, maar ook bladgroenten, bonen, paddestoelen, koolsoorten en wortelen houd je in de koelkast langer houdbaar. Veel mensen bewaren ook rauwkost zoals komkommer, tomaat en paprika in de koelkast, maar die kun je nu net beter buiten de koeling bewaren. Dit zijn de zogenaamde vruchtgroenten, net als courgette en aubergine. Bij fruit is er ook een soort leidraad: zacht fruit bewaar je in de koelkast, harder fruit er buiten. Dus aardbeien, blauwe bessen, frambozen, druiven en kersen hou je bijvoorbeeld gekoeld, terwijl de rest kan pronken op de fruitschaal.

Ten minste houdbaar tot?
Veel voedingsmiddelen hebben een ‘ten minste houdbaar tot’ datum. Bij versproducten is het verstandig om je daaraan te houden. Toch zijn er ook producten waarbij je met een gerust hart ook na die gestelde datum iets kan opeten. Muesli, pindakaas of noten bijvoorbeeld kun je zomaar tot twee maanden na de THT-datum nog eten. En bij thee, rijst, pasta, honing en conserven in blik of glas kun je die datum écht met een korrel zout nemen. Die producten kun je zelfs tot meer dan een jaar na datum nog gebruiken.

Hoe lang bewaren?
Vis en vlees kun je beter niet langer dan 2 dagen bewaren. Ook bladgroenten gaan niet veel langer mee dan 2 dagen. Andere groenten kun je gerust een dag of 4 tot 5 bewaren, als de kwaliteit in orde is. Eieren kun je – vers gekocht – tot wel 4 weken bewaren en heb je een ei eenmaal gekookt, zelfs dan kun je het nog een week bewaren in de koelkast. Handig dus als je meerdere lunches voor een paar dagen vast wilt voorbereiden! Zuivel blijft geopend zo’n 4 dagen goed. Geopende potjes kun je het beste binnen 2 dagen opmaken. Tenzij het gaat om gefermenteerde (of in zuur of olie ingelegde) producten. In dat geval kun je met de potten een maand doen.

Restjes
Wij houden van kliekjes! Super makkelijk als je na je workout nog iets gezonds wilt eten of als je een lekkere lunch ervan kunt maken. Restjes zijn dus heel handig. Maar bewaar ze niet veel langer dan 3 dagen, anders kun je sommige dingen beter invriezen. Laat restjes goed afkoelen – bij voorkeur in een laagje koud water – en zet het afgedekt en gekoeld weg.

Koelkast tips
De ideale temperatuur voor je koelkast is 4ºC. Bij deze temperatuur bederven producten minder snel en groeien bacteriën en schimmels nauwelijks. Houd zo veel mogelijk dezelfde indeling aan, zodat je spullen gemakkelijk terugvindt en zet steeds de spullen vooraan die het eerst op moeten. Leg rauwe producten zoveel mogelijk onderin, in de groentela, daar is het het koudst. Houd rauwe producten ook altijd gescheiden in de koelkast van de bereide producten, dat is vooral belangrijk bij vlees en vis. Houd geopende producten zoveel mogelijk afgedekt, bakjes en zakjes met zipsluiting zijn ideaal om dingen in je koelkast langer goed te houden. En vergeet niet de koelkast eens per maand een sopje te geven!

Vriezer tips
Doe zoveel mogelijk in bakjes en zakjes en voorzie ze van de invriesdatum. Je gaat namelijk anders toch vergeten hoe lang iets er al ligt. In de vriezer kunnen geen bacteriën groeien. Hou de vriezer daarvoor wel op -18ºC. Doe niet te veel producten tegelijk in de vriezer en vries je eten in kleine porties in. Dan bevriest het sneller en ontstaat er minder condens en ijs in de vriezer. De meeste producten kun je wel 3 maanden bewaren! Brood moet je echter niet langer dan 4 weken ingevroren laten, daarna droogt het uit. Er zijn ook producten die je langer kunt bewaren in de vriezer. Rauw vlees, geblancheerde groenten en zacht fruit gaan een jaar mee. Vis kun je 6 maanden bewaren. We vergeten het wel eens, maar het is belangrijk om ook je vriezer regelmatig schoon te maken. Zit er geen zelfontdooi-stand op op je vriezer? Ontdooi de vriezer dan eens per 3 maanden.

Voorraadkast tips
Ook voor je voorraadkast is een vaste indeling handig. Je vindt dingen dan snel terug. Bewaar vruchtgroenten (tomaat, komkommer, aubergine, paprika en courgette) en aardappelen in de voorraadkast, koel en donker! Doe jij aan een jaarlijkse voorjaarsschoonmaak? Loop dat je voorraadkast ook even door. Maak spullen op die er al lang in staan, dan maak je gelijk ruimte voor wat nieuwe voorraad. Die THT-datum kun je dus voor sommige producten wat ruimer nemen, zeker bij droge producten of conserven. Geen inspiratie voor het eten of moet je nog boodschappen doen? Check eerst even je voorraadkast. Goede kans dat je daar iets vindt waar je nog een prima maaltijd mee kunt maken.

voedsel_1

Meer food artikelen:
De top 7 vitamine C-bommen
Zin in zoet? 9 healthy treats
Noten: welke zijn het aller gezondst?

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

1 Comment

  • Komkommer, tomaat of paprika, gewikkeld in plastic folie, bewaren in de koelkast werkt echt heel goed… blijven veel langer vers dan buiten de koelkast. Is mijn ervaring tenminste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.