Alles wat je wilt weten over honing

Honing heb je in allerlei soorten en smaken; van bloemenhoning tot Manuka honing en dan heb je ook nog biologische honing, rauwe honing en koudgeslingerde honing. Ook lees je verschillende verhalen over de gezonde werking van honing. En hoe wordt honing eigenlijk gemaakt? We zetten alles wat je moet weten over honing op een rij.

Hoe maken bijen honing?
Dat honing wordt gemaakt door bijen hoeven we je vast niet te vertellen. Maar hoe doen ze dat precies? Vrouwtjesbijen zuigen nectar uit bloeiende bloemen. De nectar komt in de ‘honingzak’ van de bij terecht waar het vermengd wordt met speciale vloeistoffen en omgezet wordt in suikers en enzymen worden toegevoegd. De honingbij zuigt zoveel nectar op totdat haar honingzak vol zit, hiervoor moet de bij zo’n 150 tot 1500 bloemen bezocht hebben. Dan vliegt de bij naar de bijenkorf waar ze wordt opgewacht door andere werkbijen. De bijenkorfbijen nemen de nectar van de bij over. De bij braakt als het ware de nectar uit in de mond van een bijenkorfbij die vervolgens de nectar kauwt en verteert tot honing.

Wanneer de honing bijna klaar is, spuit de bijenkorfbij de honing in een cel van de honingraat. Op dit moment zit er nog iets te veel vocht in de honing. Door te wapperen met de vleugels zorgt de bij ervoor dat het vocht uit de honing verdampt. Omdat de honing in de cel van de honingraat niet direct wordt gebruikt dekt de bijenkorfbij de cel af met een propje bijenwas. Hierdoor kan de honing lang bewaard blijven.

Waarom doen bijen al dit werk? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: zodat ze in de winter te eten hebben. In de wintermaanden zijn er geen bloemen waar ze nectar uit kunnen halen. Honingbijen maken meer honing dan dat ze zelf nodig hebben. In de natuur worden de bijen regelmatig bestolen van een deel van hun honing. Bepaalde insecten, sommige vogels en zoogdieren kunnen niet van de honing afblijven.

Koud of warm slingeren?
Om de honing van de raat in een potje te krijgen, haalt de imker eerst de bijenwas weg die de bijen over de honing hebben gedaan. Vervolgens stopt hij de raten in een honingslinger. Dit is een soort centrifuge, door het draaien wordt de honing uit de raten geslagen. Honing wordt altijd koud geslingerd. Je kunt honing niet warm slingeren, want dan smelt ook je was. Vandaar dat ‘koud geslingerd’ eigenlijk een loze term is. Wat vaak wordt bedoeld is dat de honing niet verhit is boven 40 graden, want dan gaan de heil- en voedzame enzymen verloren. Als je thee met honing drinkt, kun je de honing het beste pas toevoegen vlak voordat je je thee opdrinkt, zodat de thee is afgekoeld en de honing dus niet verwarmd wordt.

Hoe gezond is honing?
Honing heeft een antibacteriële werking. Het kan helpen bij allergieën, het versterkt het immuunsysteem, werkt tegen infecties en helpt wondjes te genezen. Als je last hebt van een onrustige huid kun je honing als natuurlijk gezichtsmasker gebruiken. Smeer een dun laagje op je gezicht, laat 20 minuten intrekken, spoel af met lauw water en je huid krijgt een frisse healthy glow. Honing bevat veel (natuurlijke) suikers en smaakt veel zoeter dan witte tafelsuiker. Ook voor honing geldt dus; geniet maar eet met mate.

Soorten honing
Bloemenhoning komt van nectar uit verschillende bloemen en heeft de meest neutrale smaak. Acaciahoning is een van de zoetste honingsoorten. Voor deze honing halen bijen hun nectar uit de bloemen van de acaciaplant. Oorspronkelijk komen acacia’s uit Australië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Tegenwoordig heb je ook in Oost Europa acaciavelden, veel Europese acaciahoning komt bijvoorbeeld uit Hongarije of Bulgarije. Lavendelhoning is een stuk minder zoet en vaak wat dikker. Deze honing wordt zoals je vast al raadt door bijen gemaakt die de nectar uit lavendelbloemen verzameld hebben. Manuka honing komt uit Nieuw-Zeeland. Voor deze honing halen bijen hun nectar uit bloemen van de Manukastruik. Het bijzondere aan deze honing is de antibacteriële werking, deze is 100 keer sterker dan gewone honing. Hierdoor is Manuka honing ook een stuk prijziger.

Rauw en biologisch
De meeste honing die je in de supermarkt kunt kopen wordt verhit boven de 40 graden. Bovendien worden de bijen voor deze vaak goedkope honing bijgevoerd met suikerwater wat de kwaliteit van de honing niet ten goede komt. Rauwe honing is onbewerkt en niet verhit boven de 40 graden en bevat alle essentiële mineralen, de B vitaminen, enzymen, aminozuren en antioxidanten. Als de honing na een tijdje kristalliseert, weet je zeker dat deze niet boven de 40 graden verhit is geweest en dus nog rauw is. Kenmerkend van rauwe honing is de bijzondere pure smaak, die overigens per potje kan verschillen. Biologische honing is honing van bijen die nectar verzamelen van bloemen die niet zijn behandeld met bestrijdingsmiddelen. Rauwe honing kun je rechtstreeks bij een imker kopen, op biologische markten en bij sommige lokale winkels. Biologische honing kun je het beste bij een natuurwinkel kopen. Let er dan wel op waar deze vandaan komt, honing van buiten de EG kan van mindere kwaliteit zijn doordat er fabrikanten in deze landen zijn die honing op bijonvriendelijke wijze produceren. In de meeste gevallen geldt; hoe goedkoper de honing, hoe minder de kwaliteit.

Gebruik je honing om mee te bakken, dan kun je gerust voor een goedkopere soort gaan. Omdat je de honing verhit gaan de heilzame stoffen toch verloren en gebruik je de honing puur als zoetmiddel. Als je suiker wilt vervangen door honing in een recept gebruik dan een kwart minder honing dan de aangegeven hoeveelheid suiker en ook een 1/8ste minder vocht.

Wij houden wel van een theelepeltje honing door onze kwark of om onze keel mee te smeren bij een opkomende verkoudheid. En jij?

honing 3

Lees ook:
Hoeveel water moet je eigenlijk drinken?
Hoe bewaar je voedsel het best?
De top 7 vitamine C-bommen
Ultiem middel tegen verkoudheid: gember en citroen shot


Bron: honinggezond.nl

 

Tags from the story

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.