Hotspot Stockholm: Nytorget Urban Deli!

Staat Stockholm ook op jouw weekend getaway list? En wil je een fijne shopspot combineren met een gezonde lunch? Check-dubbelcheck! In stadsdeel Södermalm, ten zuiden van het oude centrum van Stockholm, vind je naast fantastische bezienswaardigheden zoals het fotografiemuseum Fotografiska, het kleinste woonhuis van Stockholm en fijne boetieks en koffietentjes, de delicatessenzaak Nytorget Urban Deli.

De winkel zit op de hoek van de Nytorgsgatan en Skanegatan, in een buurt die tot de jaren-tachtig vooral bekend stond als een arbeiderswijk. Na die tijd was er een ommekeer: studenten, kunstenaars en ontwerpers kwamen er wonen en openden hier hun winkels en koffietenten. Het leef- en woonklimaat in de wijk staat bekend als relaxt en ‘urban’, en daarin past een winkel slash eettentje als Nytorget Urban Deli perfect!

We komen binnen in de deli-supermarkt, die volstaat met biologische en fairtrade/fairmade producten, veelal uit de directe omgeving van Stockholm. De deli heeft eenzelfde uitstraling als de bekende Marqt-formule in Nederland. Maar achterin de zaak en over de gehele zijkant van het pand, bevindt zich een -heel populair- eetcafé. Mijn vriend en ik zijn er op een vrijdagochtend 11:30 uur. En dat blijkt precies op tijd: klokslag lunchtijd 12 uur is het vol. Reserveren is niet mogelijk dus wil je kans maken op een plekje, wees dan ruim voor lunchtijd al aanwezig.

De Head Waiter brengt ons naar een tafeltje bij het raam en serveert ons direct een fles koel water, een gebruik in vrijwel elk Zweeds restaurant. Is de fles leeg dan wordt die, free of charge, weer bijgevuld. Brood uit eigen bakkerij en ecologische salades op de toonbank staan er om onbegrensd van te genieten; daarnaast is er een kaart vol lekkers: met een nadruk op vis, schaaldieren en vega.

Wij gaan voor een paar hapjes om te delen; gegrilde rode en oranje bieten, kaas en zuurdesemcrackers, tomaat-mozzarella en balsamicostroop, plus een salade met broccoli. Met een heerlijke mok (sterke) cappuccino toe. Om ons heen alleen Zweden, die de lunch als de belangrijkste maaltijd van de dag beschouwen en daar goed de tijd voor nemen. Een populair gerecht die zij bij Urban Deli bestellen is de Spicy Laxsalad, een pittige zalmsalade (en typisch-Zweedse delicatesse!).

Natuurlijk is het verleidelijk voor of na je maaltijd even de deli in te duiken. Maar voor een drankje en hapje alleen is Urban Deli absoluut een stop waard tijdens een trip naar Stockholm! Overigens kun je hier ook dineren. Maar… wees dus wel op tijd om verzekerd te zijn van een plekje!

Nytorget Urban Deli
Nytorget 4, 116 40 Stockholm
Zweden
http://www.urbandeli.org 

The following two tabs change content below.
is eigenaar van De Fit | communicatief label. Als communicatieadviseur en tekstschrijver helpt ze mensen en organisaties hun verhaal te vertellen. Om zelf fit te blijven doet Eline aan hardlopen, spinnen, yoga, longboarden en... tafeltennis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.