Ik sport niet voor een bikini body

De opmerkingen over mijn lichaam vliegen me de laatste tijd om de oren. Toen ik in voorbereiding was op de marathon vorig jaar kreeg ik nog geregeld te horen dat ik “te mager” werd. Nu ik veel aan crossfit doe, leidt het ook weer tot allerlei comments over mijn lijf. Goedbedoeld (“Wauw, prachtig jouw gespierde rug <3”) en minder goedbedoeld (“Je moet niet zo veel trainen hoor. Je lijkt wel een kerel!”). Maar altijd ongevraagd. Well, I’ve got news for you: ik sport niet voor mijn figuur.

Ab-selfies en geflexte guns
Ik snap het best hoor. Met alle sixpack challenges, squat months en bikini body guides lijkt het eerder uitzondering dan regel. Ik kan Instagram niet openen of de ab-selfies en geflexte guns schieten door mijn tijdlijn. Eerlijk gezegd word ik er nogal treurig van. Sporten, alleen maar voor je figuur, voor het perfecte lijf. Een gemiste kans als je het mij vraagt. Er is zoveel meer. Where’s the fun?!

Het allerleukst
Ik sport om gezond, fit en sterk te zijn. Om energie te krijgen. Voor de adrenaline rush. Om plezier te hebben, te lachen. Om mezelf te verbeteren. Om sociaal bezig te zijn. Om te leren, over mezelf en over anderen. Om mijn stress levels te verlagen. Om mijn hoofd leeg te maken. En om te doen wat ik het aller- allerleukst vind.

80 en een sixpack?
Een sixpack vind ik nu niet belangrijk, maar op mijn 80e al helemaal niet meer. Wie wel?! Fun daarentegen is iets dat ik heel mijn leven hoop te houden. Al is het hupsend op ‘Nederland in Beweging’, wandelend achter mijn rollator, of aquajoggend in het zwembad (zie je het al voor je? ;-)).

Menselijk
Dus sporten voor een bikini body? Nah. Natuurlijk vind ik het lief als mensen positieve opmerkingen maken over mijn figuur (het is vleiend; we’re all human right!). En ja, ondanks dat ik me doorgaans niet veel aantrek van andermans mening, kwetst het me toch als mensen zeggen dat ik net een kerel lijk (menselijk; yeah me too!).

Happy
Maar aan het eind van de dag kom ik altijd weer terug op het motto dat Nienke en ik willen uitdragen met Glow: life is all about being healthy and having fun! En dus leef ik gezond én doe ik waar ik plezier in heb. En wil ik jou inspireren óók te doen wat je leuk vindt. Want daar word ik niet alleen happy van, maar jij dus ook.

Verdomd veel plezier
Daarom hoop ik dat als jij de volgende keer de veters van je hardloopschoenen strikt, je badpak aantrekt, aan de gewichten gaat hangen, of je yogamat uitrolt, je verdomd veel plezier gaat hebben. Dat je iets doet wat je leuk vindt. Dat je met een smile op je gezicht je workout killt. Dat je het zweet laat gutsen en de energie laat stromen. Dat het schoonheidsideaal, het perfecte lijf of dat sixpack er helemaal niet toe doet. Omdat sporten je zoveel méér oplevert dan een bikini body!

crossfit bikini body

Lees ook:
Hardlopen: poop situations & solutions
Wat niemand je vertelt over crossfit (Sh*t I peed my pants)
Glow’s food favorites
Glow’s guilty pleasures

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Beeld: Vivienne Magalie – locaton: Sixforty CrossFit Wildhearts

 

The following two tabs change content below.

Madelon Baans

Madelon is partner van Glow, zelfstandig communicatie professional op gebied van sport & gezondheid, oud olympisch zwemster en schrijft graag over haar passie voor sport, gezondheid en gezond & lekker eten.

13 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.