O she glows: Madelon Gravesteijn-Baans

Madelon Gravesteijn-Baans (35) woont met haar man Sander in Spijkenisse. Binnenkort verhuizen ze naar Rotterdam. Madelon is oud-zwemster en deed in 1996, 2000 en 2004 mee aan de Olympische Spelen. Ze werkt als communicatieadviseur bij TNO op het thema ‘Gezond Leven’.

Sporten
“Hardlopen is na mijn zwemcarrière mijn hoofdsport geworden. Het kan waar, wanneer en met wie ik wil en dat vind ik fijn. Ik loop altijd buiten, weer of geen weer. Ik train nu voor mijn eerste marathon en loop 3 keer per week. Yoga is een perfecte ondersteuning bij het hardlopen, het houdt me soepel. Zwemmen is voor mij pure ontspanning omdat het zo in mijn systeem zit. Ik probeer dat af en toe nog te doen, al schiet het er steeds vaker bij in. Verder doe ik twee keer per week core stability oefeningen. Sporten geeft mij het ultieme gevoel van vrijheid. Het zijn de uren waarin ik mijn hoofd volledig kan leegmaken, volledig met mezelf en de omgeving ben. Dat geeft me een gevoel van vrijheid, maar ook van rust. Naast een fitte geest levert het me een fit lichaam op, iets waar ik niet zonder kan. Ik heb een behoorlijke dosis discipline, dus mezelf motiveren is bijna nooit nodig. Het is moeilijk uit te leggen, maar het gevoel na het sporten is altijd zó veel beter dan ervoor. Dat probeer ik ook tegen mensen te zeggen die een drempel zien. Zodra je ervaart wat het je oplevert wordt het veel gemakkelijker, want dan weet je wat er in het verschiet ligt: een trots, tevreden en energiek gevoel! Haalbare doelen stellen kan daarbij helpen. Je hoeft geen topsporter te worden, 20 minuutjes bewegen is al oké. Ook samen sporten kan een goede stok achter de deur zijn. Zo maak je er iets sociaals van, het geeft je structuur en iets gezelligs om naartoe te gaan.”

Eten
“Mijn visie op voeding is balans. Ik geloof niet in ‘crash diëten’, maar ben ervan overtuigd dat gevarieerd en met mate eten de key is tot een gezonde levensstijl. Voor mij komt dit neer op een eetpatroon met veel groente en fruit, zo veel mogelijk pure producten, weinig geraffineerde suikers en geen vlees. Af en toe zondigen hoort daar ook bij. Ik heb jarenlang een haat-liefde verhouding met eten gehad. Gelukkig heb ik nu een goede balans gevonden in een eetpatroon dat voor mij werkt waardoor mijn relatie met eten weer goed is geworden. Ik hou enorm van eten! Maar dan wel van pure producten, gevarieerde samenstellingen en behapbare porties. Ik eet vaak en gevarieerd. Ik start de dag altijd vroeg met een fruitsmoothie met wat chia zaad en goji bessen, of overnight oats met banaan en chia of magere kwark met fruit en noten. Halverwege de ochtend eet ik wat wortels of tomaatjes en als ik ‘s morgens heb gesport neem ik nog een speltboterham met pindakaas. Lunchen doe ik bijna altijd met een salade die ik thuis maak en meeneem naar mijn werk. Daarmee varieer ik enorm, rauwkost, bonen, vis, gegrilde groenten, noem maar op! Als ik veel trek heb eet ik er een meergranen of spelt cracker bij. In de middag eet ik nog een appel en een handje noten of rozijnen. De avondmaaltijd is vegetarisch of met vis en bestaat uit veel groenten, een paar keer per week aangevuld met quinoa, couscous of een beetje volkoren pasta. Zo af en toe een patatje kan ik niet weerstaan. Maar dan wel met joppiesaus. Ook ben ik dol op zoute drop, maar dat haal ik uit zelfbescherming niet in huis.”

Madelon

Hotspot
“Bij La Pizza in Rotterdam stap ik regelmatig binnen. Goede en simpele gerechten, altijd even smaakvol en een informele en gezellige sfeer. Leuk met z’n tweetjes, maar ook met vrienden. Daarnaast ben ik erg fan van de goede ‘groentekoks’ die tegenwoordig hun opmars maken. Het groentemenu van restaurant De Jong in Rotterdam is echt fantastisch.”

Reizen
“Op vakantie ben ik het liefst actief. Ik hou van wandelen, fietsen en watersport. Natuurlijk vind ik het ook lekker om onder een parasolletje te liggen met een boek, maar daar geniet ik meer van als ik ’s morgens heb gesport. Ook vind ik het leuk om uit eten te gaan en de producten en gebruiken van een land te leren kennen. Een bijzondere plek voor mij is een van de meest zuidelijke puntjes van Zakynthos: Keri. Een oud dorpje op een berg waar je een fenomenale zonsondergang kunt beleven midden in de natuur even buiten het dorp. Ik ben hier ten huwelijk gevraagd, dus aan deze plek heb ik heel bijzondere herinneringen. Ik zou nog heel graag een keer naar Australië willen. Ik heb daar veel tijd in het zwembad doorgebracht en zou graag meer van het land zien. Ook Vietnam staat hoog op mijn lijstje.”

Motto
“Ik sta positief in het leven. Het glas is halfvol en voor elk probleem is een oplossing. Ik hou enorm van het leven en probeer zo veel mogelijk de dag te plukken. Eruit halen wat erin zit! Maar wel op een bewuste en gezonde manier, dat vind ik belangrijk.”

Madelon1

Madelon gaat voor Glow bloggen over haar trainingen voor de marathon en zal haar workout tips, favoriete recepten en hotspots delen. 

 

2 Comments

  • Dankjewel Nawaz! Ik week mijn overnight oats in amandelmelk, de ongezoete variant. Heerlijk met wat kaneel, fruit, noten en kokos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.