Icoon Kathrine Switzer loopt na 50 jaar weer de Boston marathon

Soms komen er van die berichten voorbij waarvan je denkt: dit moeten we delen met onze lezers! Ken je hardloopicoon Kathrine Switzer? Voor ons een van de grootste inspiratiebronnen door 50 jaar geleden als eerste vrouw de Boston Marathon te lopen. Illegaal welteverstaan…

Haar race in 1967 werd wereldnieuws, omdat vrouwen toen nog niet mochten meelopen. Toen race directeur Jock Semple erachter kwam schreeuwde hij naar haar: ‘Get the hell out of my race and give me those numbers!’ Hij probeerde tijdens die marathon haar startnummer van haar af te rukken en haar uit de race te halen.

De sportpers moedigde de race directeur aan om zijn actie, maar met hulp van haar toenmalige vriend en wat mannen om haar heen was ze in staat om door te lopen. Ze finishte die marathon met bebloede voeten in 4 uur en ongeveer 20 minuten. De pers was weg, want de mannelijke winnaar was natuurlijk al lang binnen. Maar de foto die gemaakt werd tijdens het incident stond de volgende dag wel op de voorpagina’s van alle kranten. Dat juist die foto haar leven – en dat van vele vrouwen – zou veranderen had ze toen nog niet door.

Omdat ze illegaal deelnam aan de Boston Marathon werd ze geschorst door Amerikaanse atletiekbond. Maar ze bleef lopen en organiseerde de allereerste wegwedstrijden voor vrouwen. Ze heeft altijd gestreden voor deelname van vrouwen aan de klassieke 42 kilometer. Die kwam er, maar het duurde wel lang! Pas in 1972 waren vrouwen in Boston officieel ook welkom als deelnemer.

En dan nu 50 jaar later, liep Kathrine gewoon wéér de Boston Marathon. Ze liep de marathon met hetzelfde startnummer als toen: 261. Ze is 70 jaar en finishte deze marathon in 4 uur 40! Dat noemen wij nog eens een sterke vrouw! Deze dame met haar bijzondere verhaal is en blijft een grote inspiratie voor ons. Wat een genot dat vrouwen nu gewoon mogen hardlopen, mogen sporten, mogen deelnemen… Wij trekken onze schoenen aan en gaan nog een rondje: thanks Kathrine!

 

Bron: WomensRunning.com

Lees ook:
Waarom we zo van hardlopen houden
Hardloopwedstrijd in het buitenland? 5 tips
Dit moet je weten als je een marathon gaat lopen
6 tips voor je mentale instelling bij het hardlopen

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.