Healthy & kidsproof kerstkransjes

Voor kerst wil je vast graag iets lekkers én gezonds maken. Wat dacht je van kerstkransjes van teff? Extra goed voor sporters en ook je kids zullen ervan smullen. Bovendien gezellig om samen te maken in de kerstvakantie!

Teff
De laatste tijd wordt er veel gesproken over teff, een gezond graan met vele positieve eigenschappen voor sporters, met name voor hardlopers. Ethiopiërs kennen al eeuwenlang de bijzondere eigenschappen van teff. Topatleten brachten teff mee naar het Westen en wetenschappers beginnen de wonderbaarlijke eigenschappen van teff nu te ontdekken. Teff bevat meer koolhydraten en mineralen dan gewoon graan, het wordt heel goed opgenomen door het lichaam. Teff-producten laten je beter presteren dankzij een mix van essentiële aminozuren, vezels, mineralen en complexe koolhydraten. Het draagt bij aan een betere conditie én aan een goed herstel na de training. Het bevat alle benodigde eiwitten, is rijk aan calcium, ijzer, etc. Ik zal jullie de details besparen maar dit is dus topspul om je gezond en fit te voelen. En om aan je kinderen te geven. Maar hoe krijg je dat er in bij ze? Simpel, je bakt er kransjes van en hangt ze in de boom!

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160˚C. Doe meel, speculaaskruiden, zout en gesmolten kokosolie in een ruime kom. Mix de dadels met een scheutje melk en het ei in de blender. Doet dit mengsel in de kom met meel. Roer alles goed door en kneed met je handen een samenhangend deeg. Bestuif het aanrecht en je deegroller met bloem rol een mooie lap uit. Als je geen deegroller hebt kun je ook kleine deegballetjes maken en die met je handen plat slaan. Maak vervolgens met uitsteekvormpjes de koekjes. Heb je die niet in huis? Met een kopje of bordje kun je ook prima aan de slag. Ik gebruikte voor deze kerstkransjes een beker en voor het middelste gaatje het dopje van een merkstift. Leg bakpapier op een bakplaat en leg elk koekje er voorzichtig op. Zorg ervoor dat de koekjes een klein stukje van elkaar af liggen. Doe wat melk in een klein bakje of kopje en strijk met een keukenkwastje wat melk op de koekjes. Strooi vervolgens wat amandelschaafsel of geraspte kokos op elk koekje. Bak de kerstkransjes 20 tot 25 minuten in de oven. Haal de koekjes voorzichtig van de bakplaat en leg ze op een rooster of op een plat bord en laat ze afkoelen. Wil je de kerstkransjes in de boom hangen, knip dan stukjes lint.

Maak je de kerstkransjes alleen dan ben je in een kwartier klaar. Samen met een peuter ben je minimaal een uur bezig, maar het is hartstikke leuk om te doen samen, staat gezellig in de boom en het is nog gezond ook.

Shoppinglist (voor een grote bakplaat vol)
200 gram teffmeel
150 gram kokosolie (of roomboter)
1 ei
mespunt zout
scheutje (geiten- of amandel)melk
6 ontpitte dadels (je kunt ook 3-4 el agavesiroop of honing gebruiken)
1 theelepel koek- en speculaaskruiden
amandelschaafsel en/of geraspte kokos (als garnering)

Benodigdheden:
deegroller
keukenkwastje
lint
uitsteekvormpjes (optioneel)

kerstkransjes makenkerstkransjes maken 1

 

The following two tabs change content below.
Josine Gräfe is prenatal & postnatal fitness specialist. Zij heeft een baby, een kleuter en twee (bonus)pubers. Naast de trainingen die ze geeft probeert ze zelf ook zoveel mogelijk te sporten, vaak is dit met een baby in haar armen of een kleuter op haar rug. Josine werkt als Master Trainer & Projectmanager bij AALO Opleidingen BV en is Founding Mother van De EnergieBrigade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.