Kookboek voor een rustige buik

Madelon en ik hebben allebei PDS, het prikkelbare darm syndroom. Als je PDS hebt, werkt je spijsvertering op een aantal punten niet volgens plan waardoor je behoorlijk last van je buik kunt krijgen. Niet zo fijn dus! Wij waren dan ook erg benieuwd naar het ‘Kookboek voor een rustige buik’ van voedingsdeskundige en foodblogger Mirte Kaan. Zij heeft zelf ook PDS en wil met haar boek zo veel mogelijk mensen met PDS helpen.

PDS, wat is dat nou precies?
Naar schatting heeft ongeveer 1 op  5 mensen PDS en het komt 2 keer zo vaak voor bij vrouwen. Op darmklachten heerst nog steeds een taboe. Veel mensen negeren hun klachten en blijven ermee rond lopen, hierdoor beseffen ze niet dat ze PDS hebben. Bij ongeveer 10 procent van de Nederlanders is PDS officieel gediagnosticeerd. Voor PDS is geen duidelijke medische oorzaak en de precieze oorzaak is nog steeds niet helder. Meestal word je niet geboren met PDS en ontwikkel je het syndroom op latere leeftijd. Een darminfectie, stress, hormonen, erfelijkheid en een verstoorde darmflora door bijvoorbeeld antibiotica kunnen een rol spelen. Ook komt PDS vaker voor bij mensen die hypermobiel zijn. Klachten die regelmatig opspelen zijn buikpijn, een opgeblazen gevoel, een opgezette buik, obstipatie of juist diarree en vermoeidheid. Alleen een arts kan PDS diagnosticeren. Heb je klachten en denk je dat je misschien PDS hebt, go see the doctor! 

FODMAPS
Het aanpassen van je voedingspatroon kan enorme verlichting van PDS-klachten geven. Op dit moment is het van oorsprong Australische, wetenschappelijk onderbouwde, FODMAP-dieet hiervoor de best bewezen methode. FODMAP is een afkorting voor Fermenteerbare, Oligosachariden (fructanen en galactanen), Disachariden (lactose), Monosachariden (fructose) en Polyonen (suikeralcoholen). Al deze stoffen zijn bepaalde soorten koolhydraten die slecht worden opgenomen in de darmen en daardoor voor darmklachten kunnen zorgen. FODMAPS komen in veel verschillende voedingsmiddelen (fruit, groente, granen, noten en zaden, peulvruchten, vleesvervangers, zuivel, zoetmiddelen en dranken) voor en zijn zeker niet ongezond, bij de meeste mensen veroorzaken ze dan ook geen klachten.

Het FODMAP-dieet
Mensen met PDS en andere darmklachten kunnen baat hebben bij een (tijdelijke) restrictie van FODMAPS in hun voedingspatroon. En dat is best lastig want de lijst met FODMAP-rijke voedingsmiddelen is behoorlijk lang: appels, peren, kersen, gedroogde dadels en vijgen, gojibessen, artisjok, bloemkool, champignons, knoflook, ui, tarwe, gerst, peulvruchten, cashewnoten, melk, zachte kazen, honing, zwarte thee en vruchtensap. En dit is slechts een selectie uit de complete lijst. In het boek staat een handige checklist met alle FODMAP-rijke, FODMAP-beperkte en FODMAP-arme voedingsmiddelen. Ook op internet kun je dit soort lijsten vinden. Wanneer je veel FODMAPS eet kunnen PDS-klachten verergeren. Bovendien heeft het een stapeleffect, een beetje van het één kan vaak geen kwaad, maar als je alle beetjes bij elkaar optelt kan dat voor klachten zorgen. Ook verschilt het per persoon welke FODMAP’s klachten veroorzaken. Door middel van het FODMAP-dieet zoek je uit welke dat zijn en kun je jouw persoonlijke voedingsplan samenstellen. Het dieet bestaat uit een eliminatiefase van twee tot zes weken, waarop een herintroductiefase volgt. Het betekent dus niet dat je de rest van je leven geen FODMAP-rijke voedingsmiddelen meer kunt eten. Tijdens de eliminatiefase krijgen je darmen rust en tijd om te herstellen en tijdens de herintroductiefase kun je uitvogelen van welke producten je geen last krijgt en dus gerust kunt eten en welke je voortaan beter kunt laten staan. Het is niet slim om dit dieet op eigen houtje te proberen, maar schakel de hulp in van een gespecialiseerde diëtiste. Google even of er bij jou in de buurt eentje is die je kan helpen.

Het kookboek
In haar boek zet Mirte uiteen wat PDS is, wat naast FODMAP-rijke voeding invloed kan hebben op je klachten, wat je kunt doen om klachten te verminderen en wat er allemaal bij het FODMAP-dieet komt kijken. Voor de goede orde; wij hebben het FODMAP-dieet niet gevolgd, maar hebben de afgelopen jaren een weg gevonden om onze klachten beheersbaar te houden. Dat is trouwens voor ons allebei anders. Zo kan Madelon een patatje mayo eten zonder buikpijn, terwijl ik daarna een paar uur in het kleinste kamertje doorbreng. Ik kan daarentegen weer beter tegen pittig gekruid eten, terwijl Madelon daar juist last van krijgt. Wat ons helpt? Rustig en regelmatig eten, maaltijden met pure producten (geen pakjes en zakjes dus), veel water drinken, sporten en voldoende rust nemen – vooral in stressvolle periodes. Deze tips lees je trouwens ook terug in het boek.

De informatie in het boek over voedingsmiddelen die klachten kunnen geven en de hoeveelheden die daarbij een rol spelen is handig en herkenbaar. Kleine hoeveelheden, zoals een stukje tarwebrood of een paar kleine eetlepels pasta kan ik meestal zonder problemen eten, maar na een complete broodmaaltijd of een groot bord pasta heb ik geheid buikpijn. Hetzelfde geldt voor het stapeleffect. Ik kan bijvoorbeeld prima tegen kikkererwten en bloemkool, maar zodra ik die twee combineer in één maaltijd gaat het mis.

Ook als je het FODMAP-dieet niet volgt is het een fijn boek om te lezen als je PDS of andere darmklachten hebt. Mirte legt in heldere taal uit wat PDS is en geeft veel tips om je klachten te verminderen. Handige informatie voor jezelf, maar ook voor de mensen in je omgeving. Als je PDS hebt kun je soms het gevoel hebben dat anderen je maar een zeurkous of lastige eter vinden, wellicht krijg je zo wat meer begrip. Zelfs als je helemaal geen klachten hebt is het een fijn boek; het staat namelijk bomvol heerlijke recepten waar het hele gezin van kan meegenieten. Onze favoriet is de courgette-rijst cake. Ideaal als healthy snack onderweg, maar ook lekker als lunch of warme maaltijd met een groene salade en stukje vis of vlees.

Ga je het FODMAP-dieet volgen of heb je PDS en wil je informatie en tips om meer grip te krijgen op je klachten? Dan is dit boek zeker een aanrader!

Kookboek voor een rustige buik – Mirte Kaan, € 22,50
Te bestellen via bol.com

Kookboek voor een rustige buik 1 Kookboek voor een rustige buik 2 Kookboek voor een rustige buik 3 Kookboek voor een rustige buik 4

Meer fijne boeken:
Yoga Girl van Rachel Brathen
Food 2 run: gezonder eten, sneller lopen
Havermoutje

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

The following two tabs change content below.
Nienke Becker is fitness & health journalist en founder en editor in chief van Glow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.