Leerreis stress: adem in, adem uit

Yes! In mijn leereis stress zijn we bij het fysieke deel van stress aanbeland. Niet per se iets om blij over te doen zou je denken, maar stiekem vind ik dat heel fijn. Fysieke dingen zitten namelijk zwaar ‘in mijn comfort zone’ want als ik íets goed ken dan is het mijn lichaam wel. Maar als stress effect heeft op je lijf, waarom dan toch reden tot blijdschap? Omdat dit betekende dat er leuke oefeningen bij de leerteksten zaten. Haha, zo simpel kan het zijn. Scheelt mij weer stress ;-)

Ontspanning en ademhaling
Je hebt vast meegekregen dat ik de vorige oefening wat minder leuk vond. Geeft niets, hoort erbij. Een training is niet altijd een volledige walk in the park natuurlijk! Maar juist daarom was ik deze week extra verheugd met de oefeningen die bij dit hoofdstuk hoorden. Behalve met een verbeeldingsoefening mocht ik namelijk ook aan de slag met een ontspannings- en ademhalingsoefening.

Oefening baart kunst
Door middel van een geluidsfragment werd ik door de oefening heen geloodst. Spanning en ontspanning en een gecontroleerde ademhaling. Dat ik de eerste keer in slaap viel zegt wellicht genoeg over de werking van de oefening?… ;-) Dit soort oefeningen heb ik vaker gedaan en oefening baart kunst! De focus op ademhaling én balans tussen fysieke inspanning en ontspanning vind ik zelf ook graag in mijn regelmatige yogalessen. Yogasessies brengen me niet alleen fysieke ontspanning (na soms ook inspanning) maar ook zeker piece of mind. Je kunt dus prima kiezen voor een ontspannings- of ademhalingsoefening, maar bijvoorbeeld ook voor een goede yogales. Die lessen houd ik er in ieder geval gewoon in de komende tijd!

Doe iets waar je tegenop ziet
Fijne opfrisser dus deze ademhalingsoefening, maar voor een echte leerervaring moet ik natuurlijk nog wat verder buiten mijn comfort zone. Nou, er zat ook heus een oefening in deze week die wat spannender was! Spanning en stress worden namelijk voor een groot deel veroorzaakt doordat we opzien tegen dingen die zouden kunnen gebeuren. Zo creëren we onze eigen angst. En wat moest ik dus doen? Precies: iets waar ik tegenop zag! Ik kreeg een aantal keuzes mee, maar toevallig had ik deze week al iets op de planning staan waar ik tegenop zag. Ik moest een moeilijk bericht aan iemand versturen en zag al erg op tegen de reactie die zou gaan komen. Maar wat denk je? Ik ontving een totaal prettige reactie terug, vol begrip. Hoppaaaaa, zo zie je maar dat je eigen angst voor dingen je ook in de weg kan zitten. Want met die gevreesde risico’s valt het meestal wel mee. Maar dat geloof je pas als je het zelf ervaart.

42 dagen onderweg!
Door te ervaren, doen in de praktijk, zelf oefenen én soms mijn neus stoten, zet ik stappen in het proces om mijn gedrag te veranderen en dat is supertof om te merken! Ik ben nu 42 dagen onderweg en heb nog een stukje te gaan in mijn #66dagenchallenge. Volgende week mag ik aan de slag met mindfulness en meditatie. Ik ben benieuwd!

Beelden: Vivienne Magalie Photography

In samenwerking met New Heroes neem ik je gedurende 66 dagen mee in mijn leerreis stress. Elke week deel ik mijn voortgang met je! Wil je me helpen, iets vragen, of heb je zelf iets dat je wilt delen? Let me know! Deel jouw comments onder de artikelen of social media posts.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.