Let’s talk: okselvet

“Met deze workout krijg je vervelend okselvet weg!” Ik lees het nog eens. Het staat er echt. Ik weet even niet of ik in lachen uit moet barsten of van plaatsvervangende schaamte onder de tafel wil zakken. Gaan we vrouwen nu echt vertellen dat ze iets aan hun okselvet moeten doen? Okselvet? Seriously? Volgens mij bestond het woord niet eens voordat dit artikel verscheen, maar blijkbaar is het belangrijk genoeg om op een van de grootste fitness sites wereldwijd – met 400 miljoen bereik, mind you… –  een artikel aan te wijden.

Het artikel werd nota bene op Internationale Vrouwendag mijn mailbox in geslingerd. Het bleek al ouder te zijn, maar toch leek het nodig, om op een dag waarop onafhankelijk en kracht van vrouwen centraal staat, nóg een keer aandacht te vragen voor de zeer belangrijke dingen des levens: okselvet. Want. Dat. Wil. Je. Niet!

Ik moest verder lezen om te begrijpen dat ze het randje bedoelen dat net uit je beha piept. Dat kleine stukje tussen je borst en je oksel. Kijk buikvet, dat weten we. Dat is niet goed voor je algehele gezondheid, dat zegt namelijk ook iets over de ‘vetheid’ van je organen. Natuurlijk, I get it, te veel vet is niet goed en daar kun je wat aan doen met sport. Met eten trouwens ook, maar dat terzijde. Of juist niet terzijde, maar dat kwam niet aan de orde in het okselvet-artikel. Een hoop oksel-oefeningen wel.

Hoe dan ook, gelukkig bleek ik niet de enige verbaasde lezer, want nadat ik mijn verbazing deelde op social media kreeg ik bijval van andere vrouwen. Het okselvet werd omgedoopt tot #okselflupje (dank @misspointwood) en bleek gelukkig een stuk minder belangrijk dan in het artikel werd geschetst.

Toch vraag ik me af er nu vrouwen zijn die zich door zo’n artikel zorgen maken over hun okselvet, euhm #okselflupje. Ik hoop het niet. Ik hoop oprecht dat wij vrouwen slimmer zijn dan dat, dat we beter kunnen relativeren dan dat. Dat we ons niet laten aanpraten dat we vetloze oksels, knoertharde sixpacks, perfecte bikini bodies, of van mijn part vetvrije knieholtes (idee voor een nieuw artikel misschien?) moeten hebben. Wat ik wel hoop? Dat we blijven sporten, blijven bewegen. Voor onze gezondheid, onze fitheid en onze fun!

Dus. Laat lekker je oksels zien tijdens je workout. Tijdens je trainingssessie waarin je zweet, leert, lacht en verwondert. Laat je oksels wapperen tijdens het zwemmen, rennen en liften! Niet om van je okselvet af te komen, maar om aan je gezondheid te werken, je zinnen te verzetten en plezier te beleven. Show yo armpits!

Ik vond het voor de gelegenheid toepasselijk om op beide foto’s mijn oksels te flaunten! Doe je mee? Ik zie jouw oksels graag op Facebook of Insta! En vergeet #okselflupje niet! ;-) 

Beelden: Vivienne Magalie Photography 

Meer lezen:
10 redenen om 10 minuten per dag te mediteren
Hoe blijf je gemotiveerd?
Te streng voor jezelf? Kijk uit voor een burn-out
Waarom 15 minuten eerder opstaan je dag (of leven!) verandert
7 fabels en feiten over slapen

Blijf up-to-date en volg Glow op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

2 Comments

  • Ik sport vooral omdat ik het leuk vind. Het feit dat je een goed figuur houdt/krijgt is mooi meegenomen. Okselvet hoe verzinnen ze het, en weer laten vrouwen zich gek maken. WAAROM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.