Ervaringen van mijn Living Well Retreat

Het was iets dat al een tijdje op mijn wensenlijstje stond. En toch duurde het best even voordat ik het daadwerkelijk deed… Maar nu was het toch echt zo ver. Ik ging op retraite! Wat ik zocht? Ontspanning, balans en nieuwe inzichten.Wat ik vond? Dat alles en meer! Wat mij betreft zou iedereen zichzelf dit moeten gunnen. Waarom? Dat leg ik je uit!

Het Living Well Retreat was ontzettend waardevol. Ik heb zelden zo’n intense week meegemaakt en zal nog heel vaak aan deze week terugdenken. Het was ook een héél persoonlijke week. En juist daarom is het moeilijk om je écht insight te geven in mijn week. Toch vertel ik je graag hoe de week eruit zag en wat ik er uit heb kunnen halen.

De dagen
Ik weet dat dit misschien gek gaat klinken, maar de dagen waren behoorlijk vol. We begonnen de dag met een yoga les die we afsloten met ontspanning en meditatie. Yoga in de ochtendzon, op het terrein van het Spaanse huis, je zou het slechter kunnen treffen… ;-) Daarna namen we ruim de tijd om met de hele groep te brunchen. Na een verkwikkende douche en een uurtje ontspanning hadden we in de middag workshops. Wisselende workshops met aandacht voor jezelf, mindfulness en balans. Met nog een beetje ontspanning (en soms laten bezinken) daarna, werd het al gauw tijd voor het avondeten. Met de hele groep aan de grote tafel buiten bij het huis eten, dat werd voor mij een heerlijk rustmoment van de dag. Soms hadden we na het eten nog een deel van het programma, voordat ik mijn bed in dook voor een goede en lange nachtrust. Het is geen retraite waar je je gaat vervelen, het is er wel een waar de dagen niet alleen vol zijn, maar ook heel ZINvol!

Zelfontwikkeling en persoonlijk leiderschap
Wat deze retraite voor mij zéér bijzonder maakt is de focus op zelfontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Ja, je begint de dag dus met yoga en meditatie en dat is een belangrijke start van de dag. Voor mij ook een heerlijke start van de dag! Maar de rest van de dag zijn het vooral de workshops die ervoor zorgen dat je écht aan de slag gaat met jezelf en de dingen die je belangrijk vindt in het leven. Samen met de groep hebben we tijdens de workshops heel mooie, maar ook emotionele en intense momenten met elkaar gedeeld. Ik heb inzichten gekregen en heel veel geleerd, zowel van en over mezelf als van de anderen. Dingen waarmee ik aan de slag kan voor mijn eigen balans en geluk. Als dat geen mindfulness is?…

Fysieke ontspanning
Hoewel deze retraite juist ook heel geschikt is voor yogabeginners – het is een combi van yoga, body balance en tai chi – worden ook de spieren af en toe aangesproken. Zonnegroeten (love it!!), afgewisseld met krachthoudingen en stretches. De dag begint dus best actief! Toch werd het voor mij persoonlijk een week waarin ik veel fysieke rust vond. Ik lag langer op bed dan gebruikelijk (geen wekker om 6:00 uur, hoei!) en de yogales was bijna het enige fysieke element van de dag. Soms maakte ik een wandeling in de prachtige omgeving (en lekker berg op ja ;-)) maar daar bleef het wel bij. Geen zwemsessies, geen CrossFit workouts en geen andere fysiek zware dingen. En hoewel ik het zelf zelden doe: zo’n deload week is eigenlijk af en toe heel erg goed voor je lijf! Ik merkte dan ook absoluut dat ik fysieke rust kreeg. Dat we een van de middagen doorbrachten in een schitterende hammam was ook een heuse weldaad voor mijn lichaam en geest.

Geestelijke rust
Nee, niet alleen fysiek kwam ik tot rust. Juist ook mentaal kwam ik helemaal tot mezelf. Je moet in die week helemaal niks! Mijn omgeving wist dat ik op retraite ging en het is echt aan te bevelen om dat te vertellen. Dan houden ze daar  namelijk rekening mee. Je ontvangt daardoor veel minder appjes, mails, berichtjes of whatsoever. Werk staat dus even stil, maar ook je sociale leven. En dus de sociale druk… Hoewel dit geen stilte retraite was, heb ik mijn telefoon heel de dag op flight mode in de kamer gelaten en alleen in de avond even met het thuisfront geappt. Geen social media, geen telefoontjes, geen foto’s en niet heel de dag afleiding van een oplichtend scherm. Een soort digitale detox zeg maar; wat een verademing! Maar bovenal kreeg ik geestelijke rust door de inzichten die ik opdeed. Ik ging gedrag en gevoel van mezelf veel beter begrijpen. En door het begrip en het inzicht waar bepaalde dingen vandaan komen, kreeg ik ook de mogelijkheid om er iets mee te doen én om het te accepteren. En dat geeft een vorm van rust die ik maar moeilijk kan beschrijven! Die vorm van rust kun je eigenlijk alleen maar zelf ervaren.

Nieuwe inzichten en handvatten voor thuis
Heel interessant en boeiend die inzichten, maar wat doe je er nou mee als je weer thuis bent? Hoewel dat natuurlijk best een moeilijke stap is, hebben we ook zeker stilgestaan bij handvatten voor thuis. Hoe ga je deze mindfulness thuis vasthouden? Hoe ga je dit praktisch nu ook in de praktijk brengen? Ook daar hebben we tijdens de laatste workshops tijd en aandacht aan besteed. En hoewel ik pas een goede week thuis ben gaat het so far so good! Op een aantal momenten van de dag ben ik er heel concreet mee bezig, maar ik merk ook dat ik gedurende de dag veel beter in staat ben om er ‘bij te blijven’. Deze week heeft me geleerd wat beter te relativeren en wat rustiger te blijven (naar anderen maar ook juist naar mezelf) zelfs op momenten dat dit moeilijk is.

Begeleiding
Nu legde ik al uit dat het juist ook de workshops zijn bij deze retraite waar de meerwaarde in zit. Waar je écht mee tot jezelf komt en (meer) mindful leert te zijn. Maar in mijn ogen kan dat niet zonder uitstekende begeleiding en dat is wat het Living Well Retreat écht voor iedereen de moeite waard maakt. Ik zeg nu wel eens gekscherend: “ik heb in één week meer geleerd dan in alle business- en ontwikkelingstrainingen bij elkaar die ik in werksituaties heb gekregen.” Ik zeg het gekscherend, maar meen het stiekem wel. Natuurlijk is elke groep anders en zal er ook in elke groep een andere chemie ontstaan, maar de begeleiding staat als een huis!

Kortom: ik heb een geweldige week gehad en denk erover eens per jaar of per twee jaar een weekje retraite te blijven doen. Ik gun eigenlijk iedereen zo’n mooie en mindful week. Zo’n week is écht een cadeau aan jezelf en daarmee uiteindelijk ook naar anderen!

Heb je vragen of wil je meer weten over het Living Well Retreat? Dan kun je natuurlijk contact opnemen met Gordon van Zenlifestyle. Maar je kunt mij ook altijd een berichtje sturen! Voor de retreats van september zijn nog een paar plekken beschikbaar!

Lees ook:
5 redenen om op retraite te gaan
Mindful in een kwartier: 5 tips
5 redenen om meer plantaardig te eten
Slaap lekker: 10 tips voor een goede nachtrust
Tips voor een lang en gezond leven

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.