Indiase masoor dal met makreel + kookvlog

Dal. Het wordt ook wel geschreven als Daal, Dahl of Dhal. Hoe je het ook écht schrijft, het is lekker, kruidig, voedend en gezond! Dus als ik het ergens op de kaart zie staan bestel ik dit Indiase gerecht graag, maar het werd ook tijd om het zelf eens te maken. In het boek Fitness & CrossFit Food, dat later dit jaar opnieuw uitkomt onder de naam Fitnessfood – staat een ‘fit food proof’ Dal recept. En dus hebben Join My Road en Glow Mag de messen gekruist en het recept gemaakt. En dat hebben we ook nog eens vastgelegd op een heuse kookvlog. We hebben recept het hier en daar wat aangepast, maar het resultaat mocht er zijn! Daarom deel ik graag met jullie het recept én de kookvlog. Have fun!

Het belangrijkste ingrediënt van Dal? Linzen! En laten die nou lekker rijk zijn aan eiwitten en complexe carbs. Je eet in dit recept 50 gram linzen en dat bevat al ruim 10 gram eiwitten, zo’n 20 gram koolhydraten en minder dan 1 gram vet. Peulvruchten for the win! Het recept heeft weliswaar een lange ingrediëntenlijst, maar het is super simpel. Laat je dus niet misleiden en duik lekker de keuken in!

Snijd de ui en wortel in kleine stukjes. Verhit de olie in een pan en bak de ui en wortel een paar minuutjes op halfhoog vuur. Voeg nu de linzen toe, de tomatenblokjes en -puree, alle kruiden en de verkruimelde bouillonblokjes. Voeg 400ml water toe en laat het geheel 20 tot 25 minuten lekker pruttelen.

Pluk ondertussen de gerookte makreel uit elkaar. Je kunt dit gerecht ook met verse makreel maken, maar gerookte makreel vinden wij lekker én gemakkelijk, dus wij hebben voor het gerookte visje gekozen. Hou je daar van over als je grote makrelen hebt? Bewaar dat dan voor de volgende dag, want gerookte makreel is heerlijk op een boterham of cracker of door een salade!

Roerbak ondertussen de spinazie heel kort. Je kunt de spinazie er overigens ook gewoon rauw doorheen doen als je van een bite houdt.

Schep de Dal met spinazie in een bord, besprenkel met limoensap, voeg 100 gram makreel per bord toe maak het geheel af met 10 gram amandelen per portie; dat zijn ongeveer 10 amandelen. Voor the real deal maak je het af met koriander, maar wij zijn #teamkoriandersmaaktnaarzeepsop dus dat laten wij lekker zitten. Eet smakelijk!

In de vlog zie je niet alleen hoe we het maken, maar vind je ook de exacte calorieën en macro’s terug. En vind je dit nu leuk, laat ons dat vooral even weten, wie weet komen er dan nog meer hysterische kookvloggies! ;-)

Shoppinglist (voor 4 personen)
2/3 tl olie
1 ui
2 grote wortels
200 gram rode linzen
2 blikken tomatenblokjes (400 gram)
2 el tomatenpuree
2/3 tl gemberpoeder of gehakte verse gember
2/3 tenen knoflook
3 tl garam masala (ik ben fan van de Euroma / Jonnie Boer kruiden #nospon)
2 tl venkelzaad
1 tl kurkuma
1 tl chilivlokken
2 bouillonblokjes
4 gerookte makrelen (je hebt 400 gram schoon nodig, 100 gram per portie)
120 gram spinazie
sap van 1 limoen
40 gram geroosterde amandelen

 

Ook lekker:
Vegan spaghetti bolognese
Teff pap met banaan en pindakaas
Spruiten met gnocchi en geitenkaas
Vega burger van zwarte bonen
Koken in een kwartier: 10 lekkere én gezonde recepten
7x recepten met avocado

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *