Waarom muziek jou helpt tijdens je workout

Ken je het moment dat je tegen een muur loopt en het gevoel hebt dat je niet meer kan? Muziek kan je in de sporty mood brengen, je motiveren en er voor zorgen dat je nét wat extra geeft of langer doorgaat met je workout. Push your limit!

Of het nu voor, tijdens of na het sporten is, muziek kan je in de juiste mood brengen, van een rustige yogasessie tot een energieke zumbales. Soms laat muziek je voelen alsof je alles aan kan. Uit onderzoek is gebleken dat muziek met een diepe bass je sterker en machtiger laat voelen. Dus ook tijdens je workout! Dit is niet het enige voordeel sporten op muziek. Er zijn namelijk meer onderzoeken waaruit blijkt dat muziek je kan helpen met je workout.

Ritme
Als je in een ritme loopt in de maat van de muziek, presteer je beter. Met de app Spring Moves bijvoorbeeld kun je een playlist maken op basis van jouw running speed en muziekvoorkeuren. Zo loop je altijd op de maat van de muziek!

Volume
Bij een hoger volume van de muziek, werk je net wat harder dan bij een laag volume. Dus pump up the jam, alleen niet zo ver tot standje gehoorbeschadiging!

Cardio
Als je naar muziek luistert, verhoog je je uithoudingsvermogen met 15%. Dit is vooral zo bij een cardio workout.

Afleiding
Muziek leidt je af van hoe hard je werkt en maakt daarom de lichamelijke inspanning minder vermoeiend. Je bent minder gefocust op de inspanning en meer op de muziek. Een valkuil is hierbij wel dat je de focus verliest over de goede uitvoering van een oefening. Zorg dat je de oefening eerst onder de knie hebt voordat je je helemaal in de muziek stort.

Verbetering
Bij mensen die zelfgekozen (motiverende) muziek luisteren tijdens hun workout zijn grotere verbeteringen in hun prestaties te zien in 1 maand tijd dan bij mensen die geen muziek luisteren.

Heel wat redenen dus om die koptelefoon of oordopjes erbij te halen! Op internet vind je veel playlists en ook Spotify staat er vol mee. Maar het leukste is misschien nog wel om je eigen playlist samen te stellen. Kies nummers uit waar JIJ je goed bij voelt en waarmee je jezelf motiveert: jouw eigen powersongs!

Zin in een korte workout met muziek? Kies dan voor een One Song Workout! Zoals de naam al doet vermoeden is het een workout die precies is uitgeteld op een bepaald liedje. Hieronder staan een paar voorbeelden, maar je kan natuurlijk ook zelf een workout bedenken op jouw favoriete nummer.

enhanced-buzz-22308-1374610978-0 one-song-workout-macklemore-640x1625 kanye-1-song

Lees ook:
5 headphones om mee hard te lopen
Playlist: electric power songs
Rustig hardlopen: 6 tips

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Beeld One Song Workout: Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.