4 mythes over detoxen ontrafeld

Iets teveel gegeten en gedronken tijdens de feestdagen en denk je het nieuwe jaar goed te starten met een detox? Het klinkt misschien logisch, je lichaam ontdoen van gifstoffen door te vasten en alleen sapjes te drinken, maar de werkelijkheid is toch een stuk gecompliceerder. 4 mythes over detoxen ontrafeld.

1. Als je ongezond hebt geleefd kun je je lichaam reinigen door te detoxen.
Je lichaam heeft een prachtig instrument om zichzelf te ontgiften: je lever. 24 uur per dag is dit orgaan in de weer om afvalstoffen te verwerken. Je nieren, darmen en andere organen helpen hierbij. Ook al heb je veel alcohol gedronken en ongezond gegeten, je lever heeft geen detox-kuur nodig om schadelijke stoffen af te breken, dit is namelijk zijn werk en dat voert-ie verdraaid goed uit. Als je gezond en gevarieerd eet en goed voor jezelf zorgt, dan herstelt je lichaam zich vanzelf.

2. Schadelijke stoffen stapelen zich op in je lichaam.
En hoe zit het dan met gifstoffen uit de bodem en andere schadelijke stoffen die je binnenkrijgt via voeding? Ook die stoffen worden door je lichaam afgebroken. Alles wat je binnenkrijgt door voeding breekt je lever af. Je lichaam zet voeding om in brandstof of slaat het op als reserve en wat het niet kan gebruiken wordt door de lever omgezet in afvalstoffen en poep of plas je dus weer uit. En ja, ook e-nummers en bestrijdingsmiddelen worden door je lichaam afgebroken.

3. Detoxen is gezond.
Omdat je lichaam zichzelf al ontgift, is een aantal dagen leven op sap dus helemaal niet nodig. Tijdens een detox kun je last krijgen van hoofdpijn, trillen, gebrek aan energie en prikkelbaarheid door een lage bloedsuikerspiegel. Als je gedurende een lange periode een detox-kuur volgt, kun je ook last krijgen van constipatie doordat je te weinig voedingsvezels binnenkrijgt.

4. Door te detoxen val je af.
Na een detox-kuur kan de weegschaal inderdaad een paar kilo minder aangeven, maar dit komt vooral door vochtverlies. Als je langere tijd vast verlies je ook spiermassa doordat je te weinig eiwitten binnenkrijgt en je vaak zo weinig calorieën consumeert dat je onvoldoende energie hebt om goed te kunnen trainen. Daarbij komt: als je weer normaal gaat eten zitten de kilo’s die je kwijt bent er zo weer aan.

Wil je graag gezonder eten? Met deze 8 tips lukt het je vast!

venkelsap

Bron: huffingtonpost.com

 

Tags from the story
, ,

1 Comment

  • Ik moest wel lachen om de bron van foto in the header, afkomstig van een site die detoxen aanbeveelt. In ieder geval doen jullie wat ik zelf ook doe: allerlei bronnen raadplegen voordat je iets plaatst. Complimenten. Ik heb ook wat informatie van jullie site geraadpleegd, en met bronvermelding geplaatst op mijn site. Is dat okay?

    groet, Carry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.