Nu het triatlon seizoen voorbij is

Het is november! Het is kouder buiten en hoewel lopen en fietsen ook prima kan in de winter, is buiten zwemmen echt geen optie meer nu. Het triatlon seizoen is voorbij. Veel mensen vragen me – zeker na de intensieve voorbereiding op het WK Age Groups in Rotterdam – hoe mijn sportschema er nu uitziet. Hoewel het enerzijds jammer is dat tri season ten einde is, vind ik het ook wel weer fijn om met andere dingen bezig te kunnen zijn. Een ander seizoen, andere focus en andere mogelijkheden! Dus… Wat doe ik nu het triatlon seizoen voorbij is?

Kracht opbouwen
In de aanloop naar het WK heb ik vooral gefocust op duurtraining. Ik moest 2,5 uur zo hard mogelijk kunnen gaan en dat vereist een bepaald soort training. Duurtraining, intervaltraining, koppeltraining; mijn focus lag bijna 3 maanden op zwemmen, fietsen en lopen. Dat betekende dat mijn grote liefde CrossFit even naar de achtergrond verdween. Je kunt tenslotte niet alles tegelijk. Hoewel de keuze logisch was, merkte ik direct dat ik ging inleveren op mijn kracht. Ik werd conditioneel sterk, maar mijn echte power werd minder. Dus na die triatlon? Werk aan de winkel op krachtgebied! Dit betekent dat ik nu weer meer focus op CrossFit, kracht wil opbouwen om mijn oude niveau weer te behalen daar en de winter gebruik om zoveel mogelijk power te krijgen.

Minder hardlopen
Het hardlopen in de triatlon was by far het zwaarste onderdeel. Ik heb 10 kilometer lang pijn in mijn bovenbenen gehad… Dat is misschien wel de reden dat ik na die tijd mijn hardloopschoenen niet meer uit de kast heb gehaald. Begrijp me niet verkeerd, ik HOU van hardlopen, maar momenteel merk ik dat ik daar even wat minder zin in heb. En dat laat ik dus gewoon toe. Het hardlopen pak ik heus wel weer op, want ik weet dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan ;-) Maar nu loop ik dus even wat minder. Ik gun mezelf even een periode zonder schema en ga dus lopen wanneer ik zin heb. Dat schema? Dat komt ergens in het voorjaar wel weer!

Meer wandelen
Ik ben misschien minder aan het hardlopen, maar niet minder aan het lopen! Ik hou van de winter en dat betekent dat ik vaker aan de wandel ben. In het weekend, of overdag van afspraak naar afspraak. Dat zie je misschien niet als onderdeel van een sportschema, toch is dat voor mij een prima manier om voldoende beweging op een dag te krijgen in het najaar. Grappig genoeg is ook gebleken dat wandelen heel goed is om je hardloopbasis op orde te houden. Komt goed uit nu ik geen hardloopschema heb… ;-)

Zwemmen als herstel
Die earlybird zwemsessies hou ik er ook in de winter in! Ik weet dat veel mensen het moeilijker vinden om in de winter richting het zwembad te gaan, maar dit is gewoonweg een ‘to do’ in mijn weekplanning. Daarom ga ik voor minimaal 1 zwemsessie per week (en liefst 2) naar het zwembad. Waar ik in de zomer een badass schema volgde om die 1,5 kilometer in de triatlon zo snel mogelijk te kunnen doen (en het heeft gewerkt!) deel ik nu mijn zwemtrainingen veel meer in op gevoel. Heb ik een zware CrossFit WOD gehad? Dan wordt mijn zwemsessie een heerlijke hersteltraining. Zennnnn.

Andere wedstrijden
Ja en als je gewend bent om jezelf af en toe uit te dagen in een wedstrijd, dan blijf je dat dus doen. In de winter weliswaar geen triatlons, maar er zijn mogelijkheden zat! Ik vind het prettig om naar een doel toe te werken. En dus staan er tot en met einde van het jaar 2 CrossFit wedstrijden op het programma. Niet omdat het moet, maar omdat het kan! ;-)

Kortom, mijn sportieve leven gaat gewoon door nu het triatlon seizoen voorbij is. Maar je had misschien niet anders verwacht?!

Beeld header: Vivienne Magalie Photography

Lees ook:
Let’s go outside! Deze workout doe je lekker zelf.
5 core favorieten
6 push up variaties
Medicine ball workout: 7 must try oefeningen
5 oefeningen voor sterke armen
Lekker squatten: zes oefeningen

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

2 Comments

  • Dacht ik al Jessica! We missen dat CrossFit toch ook hè, hoe leuk die tri’s ook zijn! :-) Ik doe nu de Masters Throwdown. En in december doe ik een teamwedstrijd: de Njoya League. En volgend voorjaar komt de Open er weer aan natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.