O he glows: Carlo Cool

Carlo Kool (38) is ondernemer, eigenaar van Supersnel Gezond en auteur van het fijne kookboek ‘Een bron van energie‘. Hij woont samen met zijn vriendin Warenka in Diemen.

Sporten
“Ik sport 6 dagen per week.  Ik doe regelmatig een Insanity Workout van 15 of 45 minuten, loop af en toe een rondje van 5 tot 10 kilometer en eens in de twee weken volg ik een les Pilates. Als ik weinig tijd heb doe ik een 4 minuten Tabata High Intensity Interval Training (HIIT). De Tabata HIIT en Insanity Workout kan ik binnen doen. Ideaal!

Ik sport het liefste ’s ochtends. Even rustig wakker worden met een glas lauw water en daarna losgaan. Dat ik ’s ochtends sport is een bewuste keuze. Je fysiologie heeft onder andere effect op het testosteron- en cortisolniveaus in de hersenen. Dat heeft weer effect op je gemoedstoestand. Door ’s morgens te sporten begin ik mijn dag positief. Natuurlijk heb ik ook dagen dat ik liever in bed blijf liggen. Maar als ik mezelf zover heb gekregen om toch even te sporten, ben ik dat gevoel direct kwijt.  Ik heb een truc om mezelf te motiveren. Iedere keer dat ik sport let ik er bewust op hoe ik mij ervoor en erna voel. Dat doe ik zo vaak, dat ik 100 procent zeker weet dat ik mijzelf erna lekkerder en fitter voel. Nu is het geen keuze meer tussen lekker blijven liggen of mezelf in het zweet werken, maar tussen mezelf futloos of lekker voelen.

Mensen die willen beginnen met sporten adviseer ik om klein te beginnen. Wandel een half uurtje per dag. Pak de trap in plaats van de lift. Ga met de fiets in plaats van het openbaar vervoer. Bouw het langzaam op. Als je direct 5 kilometer probeert hard te lopen, dan is de kans op een nare ervaring groot. Je lichaam trekt dat niet en maakt je dat meteen duidelijk: van een rode plofkop tot aan een blessure. Gun je lichaam de tijd om aan intensiever bewegen te wennen. Zo bouw je conditie op en ben je aan het einde van een dag minder moe.”

carlo05

Eten
“Ik heb een heel uitgesproken visie: eet 4 keer zoveel aardappelen, groenten en fruit als het totaalgewicht van alle andere levensmiddelen bij elkaar en eet daarvan minstens 50 procent rauw. Dit is de basis van het Alkaline eetpatroon dat ik volg. Daarnaast houdt het eetpatroon rekening met voedingsmiddelen die base vormend of verzurend werken voor je lichaam.

Eten is de brandstof van je motor. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je lichaam optimaal presteert. Ik maak vaak de vergelijking met een auto. Als je daar verkeerde brandstof in doet, dan gaat het ten koste van de leidingen, de motor en de levensduur. Als eigenaar van Supersnel Gezond wil ik mensen inspireren om gezonder te eten. Ik raad iedereen aan om te beginnen met het eten van meer groenten en minder geproduceerd voedsel. Zelf eet ik meer dan 500 gram groenten op een dag, twee stuks fruit en wat noten, zaden, gedroogd fruit en bessen tussendoor. Daarnaast drink ik minimaal 2 liter water. Ik begin ’s ochtends met een groene smoothie, ’s middag eet ik een salade en ’s avonds een flink bord met groenten en soms een klein stukje vlees of vis. Maar ik drink ook graag een biertje of wijntje hoor. Volgens sommige theorieën zijn 1 tot 2 glazen rode wijn per dag gezond. Ik heb nog wel eens de neiging om het op te sparen en dan in het weekend in te halen.”

Hotspot
“Mijn favoriete plek voor een hapje en drankje is Café Fonk in Amsterdam. Hier kun je mij vinden voor de vrijdagmiddagborrel. Een fijne plek om gezellig met vrienden en vriendinnen de week af te sluiten en het weekend in te luiden.”

Reizen
“Op vakantie wil ik genieten en ontspannen. Ik hou van relaxen in de zon maar ook van lekker buiten bezig zijn tijdens de winstersport. Voor mij zijn de mooiste plekjes daar waar weinig toeristen zijn en de lokale bevolking enthousiast laat zien wat hun passie is. Maar ik hou ook van de natuur. In Zuid-Afrika was ik met een gids op zoek naar wilde dieren. Nadat de gids verschillende sporen had laten zien, zei hij: ‘Laten we snel doorlopen.’ Als je bedenkt wat er allemaal rondloopt in een wildpark dan voel je jezelf ineens heel klein. In één klap respecteer je de natuur. Welke bestemming er nog op mijn bucket list staat? Argentinië! Daar heb ik hele goede verhalen over gehoord.”

Inspiratie
“Ik raak geïnspireerd door mensen die gepassioneerd bezig zijn. Een van mijn grootste inspiratiebronnen is Anthony Robbins, een Amerikaanse peak performance strateeg. Op het eerste oog is zijn concept erg Amerikaans, maar de theorieën die hij deelt zijn briljant. Hij heeft 30 jaar ervaring en wordt ingeschakeld door de president van Amerika, topsporters en acteurs zodra ze het even niet meer weten. Nieuwsgierig? Bekijk dan eens deze presentatie tijdens een TEDx event.”

Motto
“Ik word blij van mensen helpen en ik ben ervan overtuigd dat alles mogelijk is. Ik geloof dat als je net zo graag succesvol wilt zijn als je behoefte aan zuurstof, je vanzelf succesvol wordt.”

carlo04

 

Tags from the story

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.