O he glows: Marius Hordijk

Marius Hordijk (31) is model en schrijver en liep dit jaar zijn eerste twee marathons: de noordelijkste marathon ter wereld, in Tromsø, Noorwegen en de populairste marathon ter wereld, in New York. Marius woont samen met zijn vrouw in Amsterdam.

Sporten
Ik loop drie tot vier keer per week hard. Daarnaast speel ik wekelijks squash met vrienden en wil ik in 2015 vaker triatlons doen. Hardlopen geeft me rust. Squashen doe ik vooral omdat het met vrienden is. Natuurlijk wil ik dan winnen, maar voor mij gaat het vooral om de gezelligheid. Ik heb nu twee sprinttriatlons gedaan en ze smaken naar meer. Waar bij hardlopen de focus vooral op de benen ligt, doet bij triatlons je hele lichaam het werk. Daarnaast moet je strategisch zijn: je kunt niet voluit zwemmen omdat je weet dat er nog twee sporten aankomen. Toen ik jong was heb ik door fysieke problemen lang niet constant kunnen sporten. Nu het wel kan, wil ik het altijd blijven doen. Als ik even geen zin heb, dan sport ik alsnog. Omdat het kan. Als ik merk dat ik mezelf uit sporten probeer te praten, denk ik maar een ding: NU gaan. Meteen.

Eten
Ik probeer met gezond verstand een gezond dieet aan te houden. Maar soms wil ik gewoon die heerlijke vettige burger en daar wil ik ook goed van genieten. Ik zoek een gezonde balans, grotendeels gebaseerd op dingen die je als kind al leert: veel groente en fruit, niet te veel vlees (voor mij het moeilijkst) en genoeg diversiteit.

Ik eet veel voor iemand van mijn gewicht. Al sinds ik een klein mannetje was, at ik meer dan anderen. Vele avonden hoorde mijn moeder de koelkastdeur opengaan en wist ze dat ik weer op zoek was. Het is erg moeilijk mij echt chagrijnig te krijgen, maar als ik honger heb, ben ik op z’n zachtst gezegd minder geduldig. Mijn vrouw weet precies wanneer dit is. Die kan me dan aankijken en zeggen: ‘Wegwezen, ga eerst maar eten.’ Dan ben ik aan de ene kant blij want ik ben dan onderweg naar voedsel, aan de andere kant kan ik me dan schuldig voelen dat iemand dit aan mijn chagrijnige blik kan zien.

Mijn leven lang heb ik al moeite met de ‘Nederlandse’ eettijden. Als ik ’s avonds om 6 uur eet dan denk ik tijdens het eten na over wat ik om 10 uur ga eten. Gelukkig ben ik getrouwd met een Italiaanse dame, dus eten we eigenlijk nooit voor 8, 9 uur. Mijn guilty pleasure? Snoep! Taart en gebak heb ik nooit lekker gevonden. Maar zet me voor een bak snoep neer en ik neem geen enkele verantwoordelijkheid meer voor mijn eigen gedrag.

marius hordijk1

Hotspot
Toscanini in Amsterdam. Als we bezoek hebben uit Italië is dit het restaurant waar ik Italianen mee naartoe kan nemen zonder van tevoren mijn excuses aan te bieden.

Reizen
De ideale vakantie is een mix tussen actief zijn en als een pannenkoek op een strand liggen. Vroeger wilde ik elke dag hyperactief duizend nieuwe dingen ontdekken en doen maar door de jaren heen ben ik de kunst van het niets doen gaan waarderen. Op mijn lijstje staan nog vele vakantiebestemmingen. Waar wil ik eigenlijk niet graag naartoe? Heel hoog op de lijst staat al minimaal 15 jaar lang Mongolië. Daarnaast: IJsland en Costa Rica. Hopelijk is het leven nog lang en gaat dat uiteindelijk lukken.

Inspiratie
Enthousiasme en passie inspireren mij. Het maakt me echt niet uit waar je enthousiast over bent. Als iemand vol passie kan praten over zijn of haar hobby, levensstijl of sport dan wil ik alles weten. Een vriend van me is een groot Lego-fan. Nou kan Lego mij persoonlijk uitzonderlijk weinig schelen, maar als hij erover begint hang ik aan zijn lippen. Als iemand ongegeneerd zo kan vertellen en als je het enthousiasme in de ogen ziet, dan ben ik verkocht. Misschien vind ik hardlopen daarom ook zo mooi. Voor veel mensen is hardlopen meer dan een sport. Het is een passie, een obsessie, een manier van leven. Ik vind dat mooi om te zien.

Motto
Wees goed voor anderen, breng positiviteit waar het kan, geef anderen het vertrouwen om in zichzelf te geloven, maak een caissière aan het lachen, geef geld aan een goed doel als je het hebt, lach en lach heel hard, knuffel mensen (als dat je ding is), durf te vragen als je iets niet snapt, durf verbaasd en onder de indruk te zijn, maak je partner de gelukkigste persoon op aarde, droom, droom en droom nog meer, doe zo nu en dan iets uitzonderlijk doms, en verras iemand die het verdient. Als ik ook maar de helft van deze dingen doe, ben ik een meer dan tevreden mens.

marius hordijk2

 

Tags from the story
, , ,

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.