O she glows: Anja van Dijk

Met 3 zoons van 5 maanden, 2 en 4 jaar oud weet Anja van Dijk (35) hoe lastig het kan zijn om je kinderen gezond te laten eten. Toch slaagt ze erin ze vol te stoppen met voldoende vitamientjes. Hoe ze dit aanpakt en hoe je als moeder fit en gezond blijft, gaat ze vertellen in blogs op glow. Graag stellen we deze sportieve dame aan jullie voor.

SPORT
Welke sporten doe je?
Ik loop hard, doe mee met bootcamp voor jonge moeders (Mom in Balance) en aan krachttraining en yoga. In de zomer zit ik minimaal één keer per week op mijn racefiets en surf ik zo vaak mogelijk. Ik ben een echte duursporter: hoe langer en vermoeiender, hoe fijner ik het vind. Een sport waar ik niet van ga zweten vind ik eigenlijk zonde van mijn tijd. Daarom moest ik ook even wennen aan mijn wekelijkse yogales. Maar voor de balans als werkende mama van drie (zeer fysieke) zonen is yoga onmisbaar geworden.

Waarom juist deze sporten?
Hardlopen doe ik al vanaf mijn achtste, ik begon mijn hardloopcarrière bij atletiekvereniging Trias in Heiloo. Mijn specialisatie was de 800 meter. Daarna ben ik lid geweest van verschillende atletiek- en loopverenigingen in Breda, Leiden en Den Haag.
Wielrennen, daar kon ik als kind niet omheen. Mijn vader zat vaker op de racefiets dan aan tafel en besmette mij al vrij snel met het virus. Op jonge leeftijd kreeg ik al ‘les’ in het schakelen in de Franse heuvels. Heuvels, omdat wij nooit naar de bergen gingen maar altijd naar zee. Regelmatig haalde mijn vader een groep wielrenners in om vervolgens op kop te gaan fietsen. Mijn vader inhalen was gewoon not done.
Surfen is voor mij je hoofd helemaal leeg maken. Je moet continu gefocust blijven anders nemen de golven een loopje met je. Het is hard werken en daarom vind ik het zo’n fijne sport. Als je eenmaal staat ben je gewoonweg verslaafd. Mijn surfverslaving startte toen ik in Den Haag woonde. Op de fiets naar Scheveningen en een paar uur stoeien met de zee: heerlijk. Daarna heb ik overal gesurft waar het kon: in de Filipijnen, op Bali, aan de Franse westkust en recent nog in Spanje. Helaas woon ik nu te ver van zee om het dagelijks te doen, daarom heb ik het ingeruild voor SUP’en: stand up paddle. Dat kan ook op de Brabantse vennen of op de grachten in ’s-Hertogenbosch.
Bootcamp en krachttraining doe ik vooral om in vorm te blijven. Krachttraining kun je makkelijk even tussendoor doen en is heel effectief. Vooral na het herstel van een zwangerschap en bevalling. Na de geboorte van mijn 2e zoon deed ik voor de tweede keer mee aan de Alpe D’HuZes. Krachttraining werkte het beste; ik was binnen no time weer in vorm.

Welk gevoel geeft sporten jou?
Het gevoel dat ik de hele wereld aan kan. Ik krijg er energie van en word vrolijk. Als ik een week niet heb gesport dan word ik echt chagrijnig. Daarnaast houdt sporten mij altijd op de been en sleept het mij door moeilijke periodes heen. Ik hoef ook nooit motivatie te zoeken om te gaan, je kunt mij er zelfs ’s nachts voor wakker maken. Ik moet eerder afgeremd worden, haha!

Heb je een tip voor mensen die het moeilijk vinden om van de bank af te komen?
Ga voor een sport die je leuk vindt, waar je écht zin in hebt. Heb je anderen nodig om jezelf te motiveren? Kies dan voor een teamsport. Sport zo vaak totdat je eraan verslaafd raakt, dan kom je er nooit meer vanaf.

biking

surf thailand

ETEN
Visie op een gezond eetpatroon?
Variatie is de key. Een gezond eetpatroon is mij met de paplepel in gegoten. Mijn ouders hadden een moestuin waar werkelijk álles groeide: van bietjes tot aardappelen, en frambozen tot meloenen. Wij aten altijd gevarieerd en dus ook biologisch. De smaak van zelf geteeld fruit en groenten is ook zó anders. Tomaten smaken puur en zoet in plaats van waterig. Daarnaast geloof ik dat je met goede voeding het verschil kunt maken voor een gezond lijf. Je hoeft niet te overdrijven, eet met variatie en wat Moeder Natuur maakt en je bent er al.

Wat is jouw relatie met eten?
Er is een periode geweest in mijn leven dat ik weinig at en ontzettend veel sportte. Met als gevolg dat ik geen spieren meer overhield. Nu weet ik dat het belangrijk is om goed en gevarieerd te eten. En dat je gerust eens buiten het boekje mag gaan.

Wat eet je zoal op een dag?
Ik ontbijt vaak met havermoutpap met appel en kaneel. Dat vult goed en daar kan ik het tot de lunch mee uitzingen. Mijn kleine mannen eten ook graag havermoutpap maar dan wel gezoet met honing. Als ik ’s ochtends moet haasten maak ik overnight oats voor mijn mannen: fruit, noten, cranberries, havermout en sojamelk, één nacht weken en ze smullen volop. Als tussendoortje neem ik graag gedroogd fruit of een rijstwafel. Tussen de middag eet ik het liefst een salade, wel goed gevuld met bijvoorbeeld ei of noten. ’s Avonds eet ik gevarieerd: een Hollandse pot met veel groenten of Aziatisch met volkoren rijst.

Wat zijn je guilty pleasures?
Als mijn mannen mogen kiezen dan komt er friet of pizza op tafel. Ik protesteer meestal – wat totaal geen zin heeft overigens – maar smikkel er stiekem dan toch van.

Favo hotspot?
‘t Stroopsoldaatje in Vught. Deze koffietent ligt in het Fort Isabella, een inspirerende plek net buiten ’s-Hertogenbosch midden in de natuur. In het fort wonen studenten, ouderen en werken freelancers. Een bruisende en energieke omgeving. Ze serveren goede koffie, verse producten, er is ruimte voor de kinderen om te spelen en buiten is het autovrij.

Anja_groente uit eigen tuin

Anja_gezin

REIZEN
Wat doe je het liefst tijdens je vakantie?
Ik zoek altijd naar een combinatie van actief bezig zijn en ontspanning. Dus sportend de omgeving ontdekken, per fiets of te voet. En ’s middags heerlijk genieten van de zon aan een verlaten strand. In contact komen met locals is voor mij ook een must, anders ben ik voor mijn gevoel niet écht in dat land geweest.

Meest bijzondere plek waar je bent geweest?
De camel fair in Pushkar in India. Voor mijn afstudeerstage reisde ik met fotografe Mirjam Letsch naar India om een fotodocumentaire te maken voor World Portraits. Uniek om met zonsopgang in de Indiase woestijn te staan en met de locals mierzoete chai te drinken. De mooiste kamelen worden daar verhandeld, een serieuze aangelegenheid, maar wij zagen alleen maar de schoonheid van het hele tafereel. De felle kleuren, de hitte, overal zand en tenten. Heel bijzonder.

Welke bestemming staat op nummer 1 op je bucket list?
Madagaskar. In Azië ben ik al veel geweest, de Filipijnen is mijn grote favoriet. Hoog op mijn lijst staat daarom juist een Afrikaans eiland: Madagaskar. Het schijnt een unieke combinatie te zijn van Azië en Afrika en daardoor heel divers qua landschap. Een keerzijde is de armoede. Madagaskar is een van de armste landen van Afrika. Om daar ooit te helpen lijkt mij erg mooi.

anja2

MOTTO
Wie inspireert je het meest?
Mijn neef Jos. Jos heeft het syndroom van down. Hij leeft in het nu en geniet van élk moment. Als je een simpel kopje koffie met hem drinkt dan zegt hij minstens tien keer: ‘Wat heerlijk hè’. Een bezoek aan de bioscoop is al groot feest ruim voordat je er bent. Op verjaardagen en familiefeesten speecht Jos en zorgt ervoor dat er gezongen wordt. De dansvloer is zijn favoriet, zodra Jos de kans krijgt steelt hij de show. Iemand zonder drempels en gêne, zo zouden we allemaal willen leven toch?

Hoe sta je in het leven?
Geniet van het nu. Het leven gaat zó snel voorbij! En ik ben ervan overtuigd dat je geluk kunt maken, doe alles met je hart.

Anja_Jesse

Hiken op het strand

Meer inspirerende en glowing peeps:
Blogster en running girl Annemerel
Fitgirl Christel van der Nol
Stadswild oprichtster Angélique Heijligers
Annette Lavrijsen van Women’s Health
Fatima Moreira de Melo

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.