O she glows: Annette Lavrijsen van Women’s Health

Women’s Health-hoofdredacteur Annette Lavrijsen (33) woont en werkt in Amsterdam. Aan Glow mag vertelt ze hoe zij naast haar drukke baan gezond en fit blijft en verklapt ze haar guilty pleasures.

Sporten
Ik hou van hardlopen. Het liefst buiten de gebaande paden, trailrunning dus. Doordeweeks loop ik gemiddeld twee keer, meestal ’s ochtends vroeg. In het weekend ga ik naar de duinen of bossen, voor een langere run van 15 tot 25 kilometer. Hop, over smalle paadjes, door de modder en tegen hellingen op. Spelen in de natuur, heerlijk vind ik dat. Verder probeer ik meerdere keren per week aan yoga en meditatie te doen. Zo hou ik mijn spieren en geest soepel. En het helpt me om beter te kunnen slapen. De sportschool past niet zo goed bij mij, ik ben liever buiten. Bovendien beschik ik ook niet over de arm- en beencoördinatie die je nodig hebt voor bepaalde groepslessen. Wel zou ik boksen nog eens willen proberen, wanneer ik er de tijd voor vind…

Als ik heb gesport krijg ik weer ruimte in mijn hoofd en een scherpere focus. Na een drukke week voel ik hoe tijdens het lopen de zaken mentaal weer op hun plek worden gezet en van ‘zuurstof’ voorzien. Dat is noodzakelijk met een veeleisende baan als die van mij. Een flink eind wandelen kan hetzelfde effect hebben, dus loop ik vaak naar de redactie. Dat is een uurtje vanaf mijn huis.

Natuurlijk schiet het sporten als ik het druk heb, in de week voor een deadline bijvoorbeeld, er wel eens bij in. En we weten allemaal: hoe langer je wacht, hoe hoger de drempel wordt om weer te beginnen. Ik neem mezelf dan voor om toch heel eventjes te gaan hardlopen, al is het maar een rondje van drie of vijf kilometer. Wanneer je eenmaal bezig bent worden dat er onder invloed van de endorfinen vanzelf meer.

Eten
Mijn visie op een gezond eetpatroon is simpel: eet clean en gevarieerd, maar wees niet te streng voor je zelf. Leef gezond omdat je het wílt, niet omdat het moet. En af en toe zondigen is zóóó lekker. Ik ben vegetariër, dus bij mij staan er vooral veel groenten, noten, ei en peulvruchten op het menu. Koolhydraten als pasta en brood mogen wat mij betreft ook, zeker na het sporten. Wel probeer ik suiker en koffie na de eerste kop zo veel mogelijk te vermijden. Ik geloof dat je lichaam prima kan inschatten wanneer je verkeerd bezig bent. Eet ik bijvoorbeeld chocola, dan heb ik de volgende dag pukkeltjes. Vergeet ik om rustig te ontbijten en ‘snack’ ik maar wat tussendoor, dan heb ik de hele middag last van een opgeblazen buik. De truc is om dergelijke signalen voor te zijn en zo jouw persoonlijke balans te vinden.

Ik ontbijt meestal met een dubbele espresso (deze heb ik echt nodig!) en verse gemberthee, havermout met banaan en lijnzaad. Op ochtenden dat ik heb gesport eet ik ook nog 1 of 2 eieren. Als ik aan het werk ben schiet de lunch er wel eens bij in. Eigenlijk zou ik er een wekker voor moeten zetten, want ik zou regelmatiger willen eten. Daarnaast zit onze redactie in hartje Amsterdam, een walhalla aan lunchtentjes. Op advies van mijn collega Marije doe ik nu aan foodprepping: met zo’n meegebrachte salade of schotel bespaar je geld en kun je de hele middag vooruit. Als ik ’s avonds thuis eet, doe ik meestal snel wat groenten in de wok met verse kruiden en wat tofu, linzen of noten. Favoriet is momenteel mijn groene potje van gegrilde spruitjes en broccoli, met linzen, gemengde noten afgemaakt met gesneden avocado en alfalfa. Lekker, supersnel klaar en ideaal als foodprep.

annette lavrijsen

Mijn guilty pleasures? Oesters! Mijn enige uitzondering op een vega menu. En ik hou van goede wijn. Voor 2015 had ik me voorgenomen om doordeweeks geen alcohol meer te drinken, maar daarvoor ben ik nu al finaal gezakt. Want een glas rood bij het eten? Graag!

Hotspot
Afgelopen jaar heb ik vaak bij Bella Storia in Amsterdam gegeten. Een fijn buurtrestaurantje, dat TripAdvisor zou omschrijven als een plek waar locals eten. Het is bij mij om de hoek, goed in al z’n simpelheid en een fijn alternatief voor een afhaalmaaltijd.

Reizen
Ik zit soms uren tot dagen achter elkaar achter de computer, dus tijdens mijn vakantie ben ik het liefst buiten en actief, in de bergen of op het water. In de rustige uurtjes verslind ik alle romans (op papier) waar ik eerder niet aan toekwam. Stedentrips zijn meestal volgepakt met musea, lange wandelingen door de stad, fijne barretjes en lekker eten.

De meest bijzondere reis die heb heb gemaakt was mijn tijdens mijn ‘sabbatical’ in Zuid-Amerika. Vanaf Quito ben ik in een relaxed tempo naar het uiterste zuiden van Chili en Argentinië afgereisd. Dat is inmiddels twaalf jaar geleden, maar sommige plekken waren zo indrukwekkend dat ze voor altijd op mijn netvlies staan. Een plek waar ik nog heel graag naartoe wil? Japan! Vanwege de kunst en de intrigerende cultuur. En vanwege Mount Fuji – Japanners zijn fanatieke trailrunners.

Motto
Vertrouw op je intuïtie, blijf dicht bij jezelf en maak grote stappen!

annette lavrijsen
Meer inspirerende peeps:
O she glows: Manon Kosterman van GirlsLove2Travel
O he glows: model, schrijver en marathonloper Marius Hordijk
O she glows: Barbara den Bak van The Bootcamp Club
O she glows: Fatima Moreira de Melo

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.