O she glows: Barbara Kerkhof

Barbara Kerkhof (38) is fotograaf en journalist en auteur van Hardlopen voor Vrouwen, Helden van de 42 kilometer, de Hardloopagenda en het Hardloperskookboek. Ze woont met haar man en drie kinderen in Arnhem.

Sporten
“Ik loop drie keer per week hard. Verder doe ik aan core stability, maar om dat nu een aparte sport te noemen… Hardlopen doe je buiten. Je komt nog eens ergens en bent even één met de omgeving. Wind, regen, hagel of juist hitte: hardlopen kan altijd en overal en is altijd weer anders. En het is een sport waar je beter in kunt worden, want fanatiek ben ik wel. Van sporten word ik fitter en blijer. Zeker in deze tijd van het jaar: ik ben allergisch voor van die lange, regenachtige zondagen binnenhangen. Als ik ga hardlopen, heb ik gesport én ben ik meteen uitgewaaid. Ik ga graag naar buiten, maar ook ik heb wel eens een motivatiedipje. Dan neem ik me voor om het ‘gewoon even te proberen’. Meestal gaat het al snel lekker en maak ik gewoon mijn training af. En ik denk aan mijn doel, dat ik nooit zal bereiken door op de bank te hangen. Soms heb je achteraf spijt dat je niet bent gaan trainen. Maar ik heb nog nooit spijt gehad dat ik WEL ben gaan trainen!”

Eten
“Ik denk dat gezond eten belangrijk is, maar dat je er vooral niet te veel mee bezig moet zijn. Dan wordt het zo’n obsessie, en ik denk dat dat meer stress oplevert dan gezonde voeding kan goedmaken. Ik vind eten vaak erg lekker. Ik sta geen uren in de keuken, maar kook wel graag met verse ingrediënten. Uit eten gaan vind ik ook leuk, maar niet te vaak en liever ook geen zes gangen, daar houd ik niet zo van. Mijn dag begint met halfvolle yoghurt met havermout, frambozen, walnoten en kaneel. Glas sap en kopje thee erbij en ik kan er uren tegen. Ik moet echt ontbijten, anders kan ik niet aan de dag beginnen. Ik lunch vaak met een salade (bijvoorbeeld rucola, avcado en geitenkaas) en soms ook gewoon met een stevige boterham met kaas. ’s Avonds eet ik vaak een mix van groenten, bijvoorbeeld champignons, stukjes pompoen of zoete aardappel, kidneybonen en tomaat. Ik eet er soms rijst bij, maar meestal zijn de groenten voldoende. En af en toe gebakken aardappeltjes met sla: heerlijk. Mijn guilty pleasure? Pure chocolade. Hoe puurder, hoe liever. Elke avond bij de thee een stukje.”

i-35rwg3p-M

Hotspot
“Ik eet graag bij Enig Alternatief, een piepklein biologisch-vegetarisch restaurantje in Arnhem. Elke dag staat er één gerecht op het menu, dus keuzestress is er niet aan de orde. Het is niet duur en altijd lekker.”

Reizen
“Als ik op vakantie ben hou ik ervan om op pad gaan, boeken te lezen en in de zee te zwemmen. Ik vind veel plekken bijzonder, omdat ik ze altijd vrij intens beleef. Waar ik nog heel graag naar terug wil, is de Sierra Nevada in Spanje. Daar heb ik eens drie weken mogen trainen en dat was prachtig; de bloeiende amandelbomen, de olijven die werden geoogst en de bergen om me heen. Ook heel bijzonder vind ik de Hardangervidda in Noorwegen. En ik wil graag naar Amerika. Van New York tot San Fransisco, van Colorado tot Virginia: ik wil het allemaal zien.”

Inspiratie
“In mijn werk als fotograaf is het dagelijks leven een bron van inspiratie. Er is eigenlijk niets dat niet mooi in beeld te brengen zou kunnen zijn; het hele leven zou een foto kunnen zijn. Wat hardlopen betreft raak ik geïnspireerd door een mooie omgeving.”

Motto
“Het leven is mooi. En op momenten dat het even wat minder mooi is, probeer ik dat te accepteren en vaak weer mooi te maken. Ik denk dat je zelf aan het werk moet om dingen te veranderen waar je niet blij mee bent, liever dan afwachten tot er vanzelf een wonder gebeurt. Ik weet niet of alles een reden heeft, maar wel geloof ik dat er vaak prachtige dingen op je pad komen – je moet ze alleen wel willen zien.”

i-3C3SmFQ-M

Tags from the story

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.