O she glows: fit mom Josine Gräfe

Josine Gräfe (37) woont in Amstelveen en is oprichter van de EnergieBrigade. Ze biedt sport en coaching voor (aanstaande) moeders en kinderen. Josine, zelf moeder en momenteel zwanger, weet als geen ander hoe je een druk bestaan mét kids kunt combineren met een actief en gezond leven. En dat wil ze graag overbrengen op andere moeders.

Sporten
Momenteel geef ik 6 lessen in de week en heb ik weinig tijd om er zelf nog extra naast te sporten. Ik geef les aan zwangere vrouwen, recent bevallen moeders en aan moeders samen met baby’s en peuters en kleuters. Ik doe zelf mee met alle lessen, dus ben dan lekker actief bezig. Voor mijn zwangerschap liep ik vaak hard en deed ik krachttraining thuis, daar komt nu weinig van. Yoga staat altijd op mijn to-do-list maar doe ik echt veel te weinig. Hoe vaak ik het me ook voorneem, het komt er niet van. Vraag me niet waarom want ik weet echt hoe goed het voor me is. Maar ja…

Sporten maakt mijn hoofd leeg, het zorgt ervoor dat ik mijn energie kwijt kan, vermindert stress en maakt me gelukkig. Van sporten word je blij, vooral van sporten in de buitenlucht. Als ik een stuk ga rennen wordt alles heel helder, geef mij een probleem mee en ik kom terug met een oplossing. Die lange duurlopen mis ik wel nu ik zwanger ben, nog een paar maandjes aftellen en dan mag ik weer.

Als ik een tijdje niet sport word ik onrustig, lamlendig en chagrijnig. Inmiddels weet ik dit van mezelf en hoef ik mezelf niet meer te motiveren, ik moet mezelf eerder afremmen. Mijn tip om van de bank af te komen? Gewoon gaan! En mijn 6 gouden regels voor fitte mama’s natuurlijk!

O She Glows Josine_3

Eten
Ik probeer puur en gezond te eten, met veel verse ingrediënten zonder kant en klaar dingen. Het is voor mij wel belangrijk dat het simpel is en niet al te lang duurt. Mijn partner en ik hebben samen drie kinderen en zijn allebei superdruk, dus boodschappen doen en koken moet niet te lang duren. De dagen dat ik uren over de markt slenterde voor de lekkerste artisjokken en het perfecte stukje vis lijken heel lang geleden. Vlees eet ik zelf nauwelijks, wel vis en af en toe kip, maar ik woon met drie carnivoren en een vegetariër, dus ik wissel alles een beetje af om iedereen tevreden te houden. Verder heb ik een heel arsenaal aan ‘healthy junk food’ opties bedacht door de jaren heen, zo eten de kinderen wat ze lekker vinden en krijgen ze niet te veel troep binnen.

Een paar jaar geleden heb ik de ommezwaai gemaakt naar eten zonder onnodige toevoegingen en praktisch zonder gluten, suiker, koemelk en e-nummers, dat bevalt heel goed. Bij de kinderen probeer ik dit ook te hanteren, zonder te spastisch te doen, want het moet wel leuk blijven.

Aan eten weggooien heb ik een enorme hekel. Ik neem alle restjes mee als lunch, plak zelf stickers op dingen voor de volgorde, of verstop nieuwe verpakkingen tot de oude op zijn. Anders hebben we straks drie potten pindakaas open en dat vind ik zonde. Soms zie ik mijn eigen briefjes en moet ik hard lachen, nooit gedacht dat ik zo’n control freak zou worden.

Op werkdagen begin ik mijn dag altijd met pannenkoeken. Ik bak op zondag een grote stapel; gezond, lekker en snel klaar. Op mijn vrije dagen maak ik vaak havermout met van alles erin, heerlijk. En meestal koffie en water erbij. Doordeweeks ontbijten we snel aan tafel, in het weekend op de bank met een stapel kranten. Lunch neem ik altijd mee van thuis. Een grote salade die meestal bestaat uit restjes van de avond ervoor (vis, kip, bonen, allerlei groente, rauwkost, noten, rijst, quinoa, kaas) aangevuld met sla en iets van dressing of humus en kruiden. ‘s Avonds eten we heel gevarieerd en liefst lekker, gezond, vers en snel klaar.

>> Het recept van Josine’s gezonde pannenkoeken met groente en fruit

Ik doe niet aan ‘cheat days’. Natuurlijk cheat ik ook wel, maar niet op vaste momenten of dagen. Na een drukke dag vind ik een glas wijn heerlijk, maar dat gebeurt meestal alleen op vrijdag en zaterdag, want de andere dagen moet ik vaak nog lesgeven of werken en dan is dat niet zo handig. En nu heeft die wijn plaats gemaakt voor Radler 0,0%. Verder ben ik dol op noten, niet de verantwoorde versie maar liefst gebrand en gezouten, bijvoorbeeld die van de markt, mijn vriend moet ze weghalen anders eet ik zo de hele zak leeg.

Hotspot
Ik vind Gartine in de Taksteeg in Amsterdam echt een pareltje. Het is heel klein en alles vers en uit de buurt. Superaardige mensen en heel knus. Reserveer het tafeltje boven en je wilt nooit meer weg!

Reizen
Vroeger ging ik graag backpacken maar tegenwoordig zijn onze vakanties anders. Onze kinderen van 3, 13 en 17 jaar hebben allemaal andere wensen, dus dat is soms een beetje puzzelen. Er moet wel altijd een zwembad of zee zijn en liefst niet al te ver vliegen. We zijn laatst met z’n allen naar de VS geweest, mijn vriend heeft daar gestudeerd en gespeeld als professioneel basketballer. Het was geweldig om alle mensen te zien die bij zijn verhalen hoorden. Ik had me ingesteld op steaks & burgers maar dat viel mee. Gelukkig had ieder hotel een gym en was het eten eigenlijk overal prima.

Mijn vader heeft in Saoedi Arabië gewoond. Heel bijzonder om te zijn, want zonder familie daar kom je als westerling het land niet binnen. Mijn zus en ik moesten totaal gesluierd en keken onze ogen uit, een onvergetelijke ervaring.

Zuid-Afrika, Australië, Nieuw Zeeland staan nog op de wishlist. Ook wil ik meer van Zuid-Amerika zien. Het lijstje is nog lang…

Inspiratie
Ik kan van alles geïnspireerd raken: een lunch met collega’s, een deelnemer in mijn les die heel hard haar best doet of een spreuk op het label van Yogi thee. De gekste dingen kunnen je aan het denken zetten. Ik heb ook altijd nog een zwak voor single moeders, dat was ik ook ooit, als je ziet hoe zij in hun eentje alles regelen en vaak op een creatieve manier zorgen dat alles toch lukt ben ik steeds weer onder de indruk. Zo zijn ook mijn sportprogramma’s voor moeders samen met kids ontstaan, je wordt er erg vindingrijk van. Yay for single moms!

Ik ben een enorme positieveling, wel op het naïeve af. Beren op de weg zie ik eigenlijk nooit, kansen overal. Dat is niet altijd even handig want ik vind alles leuk en heb het daardoor vaak net iets te druk. Maar ik ben er wel blij om, want het opent allerlei deuren en mijn leven is daardoor niet snel saai.

Amstelveen Josine Grave thuis sporten met zoontje daniel

Meer inspirerende en glowing peeps:
Annette Lavrijsen van Women’s Health
Manon Kosterman van GirlsLove2Travel
Model, schrijver en marathonloper Marius Hordijk
Barbara den Bak van The Bootcamp Club
Fatima Moreira de Melo

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.