Ode aan een hardloopshirt

hardloopshirt

Fijn blauw hardloopshirt. Vele paren hardloopschoenen heb ik versleten, maar jij was er vanaf het moment dat ik je de eerste keer aantrok voor een rondje. Ik kreeg je als steuntje in de rug, toen ik eindelijk de motivatie had gevonden hardlopen een serieuze kans te geven. Stap voor stap probeerde ik in het vroege voorjaar een eerste kilometer rennend vol te maken. En toen dat lukte, de eerste twee. Na een tijdje rende ik mijn eerste 10 kilometer. En bij al die persoonlijke mijlpalen had ik jou aan.

Dat eerste paar schoenen versleet al snel en moest worden vervangen. Een lange en een korte tight deden hun intrede. En ja, ook jij kreeg concurrentie. Je was niet meer de enige. Want de frequentie van mijn hardloopsessies ging omhoog, en daarmee groeide de behoefte aan afwisseling. Korte loopjes op een bloedhete zomerochtend, lange duurlopen door winters landschap…: temperatuurverschillen en weersomstandigheden vroegen om windjacks, thermoshirts en sleeveless tops. Op sommige dagen kon ik je daar prima mee combineren, op andere dagen bleef je op de stapel liggen.

Je bleef
Op reis ging je. Door Nederland, naar lopen in Leiden, Delft, Utrecht, Den Haag, Nijmegen. Naar Barcelona, rennend langs de kustlijn. Langs de hutten in het Kruger Park, Zuid-Afrika. Door Lissabon, op sight running tour. Je kwam altijd over de finish en weer thuis.

Hoe lang gaat een hardloopshirt eigenlijk mee? Veel andere shirts kwamen en gingen. Maar jij bleef, mijn favoriet. Je dri-fit hield me droog en op temperatuur, zelfs na de langste trainingen in de felle zon. Je kleur paste precies bij het blauw van mijn ogen. Je kroop nooit omhoog, je ging nooit kriebelen. En die talloze wasbeurten na al die rondjes rennen deden niets af aan jouw fit.

De goede kijker ziet inmiddels wel wat kleine littekens zitten. Ik zie ze liever als souvenirs. De gaatjes herinneren aan de vele keren dat ik een rug- of buiknummer met spelden aan je vastmaakte. Door weer en wind bleven ze stevig zitten. Zelfs de marathon van Rotterdam doorstond jij zonder kleerscheuren. Net als ik.

Nog langer!
Zeven jaar (!) sportieve avonturen heb je tot nu toe meegemaakt. Ik hoop er nog veel met je mee te maken. Naast het hardlopen ga je inmiddels ook wel eens mee spinnen, uitsloven bij de krachttraining of smashen tijdens het squashen. Maar ik kijk vooral uit naar de steeds warmer wordende dagen, waarop ik jou weer aan kan zonder jasje of sweater erover, om die eerste rondjes van het vroege voorjaar te beleven buiten. Je was een cadeautje, maar bracht me een nog veel groter cadeau: de liefde voor hardlopen.

hardloopshirt detail

The following two tabs change content below.
is eigenaar van De Fit | communicatief label. Als communicatieadviseur en tekstschrijver helpt ze mensen en organisaties hun verhaal te vertellen. Om zelf fit te blijven doet Eline aan hardlopen, spinnen, yoga, longboarden en... tafeltennis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.