Off season; wat is dat?

Off season. Een raar woord met ook wel een beetje negatieve lading. Voor triatleten is het een bekende term. Voor sommigen een verademing en voor sommigen ook wel een beetje een straf. Wat is dat nu off season, waarom is het goed en hoe doe je er je voordeel mee?

Focus & genot in een sportbubbel
Een gemiddelde triatleet sport bovenmatig. Je moet drie sporten onderhouden die je toch minimaal één maar vaak wel twee keer per week wilt uitoefenen. Daarnaast is het verstandig ook nog wat core oefeningen te doen. Klinkt al als een behoorlijke weekvulling, niet waar? Bedenk daarbij dat zoveel sporten ook betekent veel plannen, veel was en zorgen dat je genoeg gezonde brandstof binnenkrijgt en voldoende slaapt en… Je begrijpt waar ik heen wil. Dit is een levensstijl die behoorlijk wat van je vraagt. Is dat dan erg? Nee, helemaal niet! Het is het mooiste wat er is. Uren buiten zijn en jezelf in het zweet werken. Jezelf sterk voelen en toewerken naar leuke wedstrijden die je hebt gepland. Gedurende het triatlonseizoen, dat loopt van zo ongeveer mei tot en met september, leef je eigenlijk in een heerlijke sportbubbel waarvan je niet wil dat hij eindigt.

Ontlading
Maar het wordt toch een keer september. Langzaam wordt het minder mooi weer en het water wordt te koud om in te zwemmen. Na een mooie zomer met leuke wedstrijden, heb je toch echt je laatste wedstrijdje gehad. There we go: het is off season. Zoals ik al schreef, is triatleet zijn a way of living. Maar wel een manier van leven die een bepaalde druk met zich mee brengt. Daarom is het heel goed dat er ook een periode van rust is. De druk van de ketel, geen doel om naar toe te werken en meer oog voor andere dingen in het leven. Bijvoorbeeld etentjes met vrienden met net iets teveel wijn, dansen in de kroeg en te laat thuis komen of de stad in gaan om eens uitgebreid te shoppen (en nee, niet voor sportkleding!). De touwtjes laten vieren en doen waar je het hele jaar geen tijd of energie voor had.

Best lastig
Ik zeg dit nu heel stoer, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er zelf heel slecht in ben. Ik ben een triatlon junkie. Ik kan niet zonder sport, houd van structuur en ben op mijn gelukkigst als ik doelgericht ergens naar toe kan werken. Als dat in september allemaal weg valt, voelt dat toch een beetje als een zwart gat. Maar toch dwing ik mezelf mee te gaan met de off season spelregel. Je kunt namelijk niet altijd gefocust zijn en gebrand zijn op beter worden. Als je daar in doorslaat word je namelijk helemaal niet beter en heel eerlijk, eigenlijk ook niet per se een leuker mens. Dus van september tot en met november houd ik een soort van sportvakantie. Ik beweeg wel hoor, no worries, maar zonder schema en zonder doel. Een beetje aanklooien dus.

Hey there, new season!
En weet je wat het mooie is? Terwijl je bezig bent met aanklooien en de teugels laten vieren, wordt het langzaam weer december. Je gaat stiekem nadenken over wedstrijden die je volgend jaar graag wil doen en krijg je steeds meer zin om je oude leventje weer op te pakken. Terug naar het leven vol structuur en planning, maar bovenal heel erg veel sportplezier. Het is bijna zover, dus geniet nog maar even van jouw off season!

off season

Verder lezen:
O she glows: Tessa Linssen
Fietsen in het donker: tips & tricks
5 tips voor triatlon newbies
Zo kom je uit je motivatiedip

Foto header: altijdsporten.nl

The following two tabs change content below.

Tessa Linssen

Product Manager PowerBar op NutriSense
Tessa Linssen is triatlete en werkt als Marketing & Communicatie Manager bij de Johan Cruyff Foundation. Deze vrolijke en stralende iron woman heeft een doorzettingsvermogen waar je 'u' tegen zegt en geeft tips over haar favoriete sporten: hardlopen, fietsen en zwemmen.

Laatste berichten van Tessa Linssen (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.