Peer pastinaak soep

Dit recept kregen we van Arjan Koen, oprichter van het nieuwe ‘pure food’ concept Haka in Den Haag. Hij verzorgt ‘DIY’ kerstmenu’s: gezonde kerstdiners die worden voorbereid, en die je alleen nog zelf thuis hoeft af te maken. Sta je toch liever zelf in keuken? Dan is deze heerlijke peer pastinaak soep een aanrader als voorgerecht. Het fijne van soep als voorgerecht is dat je deze van te voren kunt maken.

Arjan: ‘Pastinaak is voor veel Nederlanders een letterlijk ‘vergeten’ groente. Zelf aten we thuis zelden pastinaak. Eenmaal ontdekt maken we een snelle inhaalslag met de witte wortel. Het recept voor deze soep is daar een uitgelezen voorbeeld van. De zoete anijsachtige smaak past perfect bij de fruitige smaak van de peer. En met de toevoeging van verse tijm en rozemarijn is deze soep een waar genot.’

En zo maak je deze superlekkere peer pastinaak soep:

Verwarm twee eetlepels olie in een pan op middelhoog vuur en bak de uitjes en knoflook tot ze goudbruin zijn. Voeg de pastinaak toe met de verse kruiden, peper en zout en bak zo’n 5 minuten terwijl je regelmatig roert. Doe de peren erbij toe en bak deze 5 minuten mee. Voeg de wijn toe en laat het geheel nog zo’n 3 minuten op laag vuur pruttelen. Vergeet niet om regelmatig te roeren! Doe tot slot de bouillon, azijn, nootmuskaat en laurierbladeren erbij, breng aan de kook en laat de soep op laag vuur 30 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur, verwijder de laurierbladeren, voeg de room en limoen toe en blend de soep met een staafmixer. Verdeel de soep over de borden en garneer met pompoenpitten of fijngehakte walnoten.

Shoppinglist (voor 4 personen)
1 middelgrote ui,  fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
350 gram pastinaak, ontveld en grof gesneden
2 peren, geschild en grof gesneden
0,15 l droge witte wijn
0,5 l groentebouillon
1 el appelazijn
0,5 tl nootmuskaat
2 laurierbladeren
5 takjes tijm, fijngesneden
5 takjes rozemarijn, fijngesneden
0,1 l (soja- of kokos)room
sap van 1 limoen
zeezout en vers gemalen zwarte peper
pompoenpitten of gehakte walnoten (voor de garnering)
2 el olijfolie

pastinaak peer

Foto header: Orin Sjaris 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *