Perzische stamppot

Stamppot. Ultiem Hollandse winterkost. Je warmt er heerlijk bij op en het geeft je een fijn vol gevoel. Waarschijnlijk zijn de basic stamppotten je met de paplepel ingegoten. Maar wat nou als je er ook nog eens bij weg kunt dromen naar de wereld van duizend-en-één-nacht? Hierbij presenteren we je: Perzische stamppot.

Hoe krijg je die geest uit de fles?
Schil alle aardappels en snijd ze in stukken. Schil en snijd vervolgens ook de appel in stukjes. Leg de gesneden aardappels en appel in een grote pan. Voeg de bloemkoolroosjes en wortelen toe. Voeg water toe en breng alles aan de kook. Voeg twee grote theelepels Baharat kruiden toe en laat het geheel op een matig vuurtje koken. Haal na 15 minuten de pan van het vuur en giet het geheel af. Laat een klein beetje kookvocht achter en gebruik een staafmixer om alles eens lekker te pureren. Haal de kern uit de witlof en snijd ze in stukken. Doe deze rauwe stukjes witlof bij de stamppot en voeg ook de kant en klaar gebakken spekblokjes toe. Roer alles nog eens lekker door en voeg naar smaak eventueel nog wat peper toe.

Maar, wat laat je écht vliegen op dat tapijt?
Geen stamppot zonder goed stuk vlees. Ok, er zitten al uitgebakken spekblokjes in je Perzische stamppot. Maar het is nog niet helemaal af. Natuurlijk zou je kunnen kiezen voor een rookworst of gehaktbal. Maar in dit geval past een spicy gerookte makreel erg goed. Als je jouw makreelfilet zelf rookt kun je ‘m insmeren met chipotle hot sauce gemixt met een theelepel Caol Ila single malt whisky. Laat ze een uurtje liggen en rook ze vervolgens een uur in een rookoven. Leg de stamppot op je bord en leg de makreel er bovenop. Strooi er nog wat gedroogde peterselie overheen en je bent klaar. Gefeliciteerd! Je hebt zojuist een heerlijk sprookje uit Duizend-en-één-nacht geproduceerd.

Het boodschappenlijstje voor 4 personen
1 zure appel
600 gram stamppot aardappelen
1 oranje zoete aardappel
400 gram bloemkoolroosjes
500 gram wortelen
5 stuks witlof
150 gram kant en klaar gebakken spekblokjes
2 grote theelepels Baharat kruiden van Jonny Boer
Een theelepel gedroogde peterselie

Optioneel:
4 makreelfilets met huid
Chipotle hot sauce
4 theelepels Caol Ila 12 y/o single malt whisky

Meer recepten van Mike:
Zoet pittige tempeh salade
Grieks/Portugese zomersalade

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

The following two tabs change content below.
Besloot dat Mike één punt nul ongezond was | goed eten is het halve werk | lekker eten het hele | man én gezonde eter | dat ben ik | meestal

Laatste berichten van Michael van Os (toon alles)

Tags from the story
, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *