Preppen als een pro? Zo doe je dat!

Meal preppen… Je denkt misschien dat dit alleen voor bodybuilders en fanatieke fitness beoefenaars het geval is, maar niets is minder waar. Een goede meal prep leidt namelijk simpelweg tot een gezonde maaltijd on the go. Ik vind het belangrijk op op een werkdag gezond te kunnen eten en eerlijk is eerlijk: de meeste kantines of horecagelegenheden bieden die mogelijkheid lang niet altijd. Dus neem ik bijna altijd een gezonde lunch mee naar kantoor en heb ik een healthy breakkie bij me als ik na mijn ochtendtraining direct richting werk ga. Klinkt het saai? Geloof mij maar dat mijn tafelgenoten vaak verlekkerd mijn lunch bijna van mijn bord afkijken… Is het ingewikkeld? Welnee! Je hebt er een beetje tijd voor nodig – maar lang niet zo veel als je denkt – en een beetje structuur. Ook wat voor jou? Met deze tips prep jij ook als een pro!

#1 Maak een eetplan voor de week
Natuurlijk, ik trap in de drukte ook wel eens in de valkuil van elke dag boodschappen doen en in de supermarkt pas bedenken wat je gaat eten. Niet erg, maar doorgaans betekent dit dat je wat minder goed nadenkt over de samenstelling van je eten en vooral van het menu van een aantal dagen achter elkaar. Neem dus even een moment om na te denken over wat je de aankomende week (ik plan 4-5 dagen vooruit) gaat eten en wat dit kan betekenen voor je lunch. Als je een plan hebt is de kans vele malen groter dat je je ook echt eraan houdt. Niet alleen beter dus ook makkelijker voor jezelf. Dikke doei naar die momenten dat je dolend – niet wetend wat te eten – door de supermarkt slentert!

#2 Kook extra
Dit is echt het eenvoudigste wat je kunt doen: kook een portie extra! Maak een extra grote quiche of frittata; heb je mooi een extra stuk voor de lunch. Beetje sla erbij, klaar! Kook extra groenten, extra granen als je toch bezig bent; super makkelijk om klaar te maken en een prima basis voor een lunch. Na het eten de extra’s in een bakje en aanvullen met wat simpele en voedzame eiwitbronnen zoals gekookte eitjes, peulvruchten of vis uit blik. Kind kan de was, euhm de lunch, doen.

#3 Multitask
Yup… Het wordt altijd afgeraden als je een cursus Timemanagement doet hè…. ;-) Dus waarom dan toch deze tip? Ken je die paar minuten die je nog even op de rijst staat te wachten? Of dat moment dat je groenten toch nog niet helemaal klaar zijn? Dat stukje vlees of vis dat toch echt even moet bakken? Perfect moment om in de tussentijd iets voor te bereiden voor jouw ontbijt of lunch. In die paar minuten heb je namelijk zo je chia puddinkje, of bircher muesli klaar, je omeletje voor een heerlijke lunchwrap gebakken, of rauwkost voor je maaltijdsalade gesneden bijvoorbeeld. Winning!

#4 Kies de juiste producten
Met slimme producten maak je een goede, gezonde en voedzame lunch! Wanneer je jouw maaltijd uit drie basiselementen samenstelt krijg je in ieder geval een zeer complete maaltijd binnen en kun je jouw lichaam voeden. Je kunt natuurlijk gemakkelijk een kant-en-klaar salade uit de koeling trekken, maar zelf iets samenstellen uit goede producten is niet alleen gezonder maar ook nog eens fijner voor je portemonnee. Kies voor verse producten maar nog redelijk goed te bewaren producten, zoals groenten, rauwkost en eieren als basis van carbs en proteïne. Dit is makkelijk aan te vullen met houdbare producten. Zorg bijvoorbeeld dat je granen in huis hebt zoals quinoa, zilvervliesrijst, couscous en ga zo maar door. Maar kies ook voor lang houdbare producten uit blik, pot of zak. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar met ‘conserven’ in huis kun je al gauw ergens iets gezonds van maken. Denk aan peulvruchten, zoals bonen, erwten en linzen. Hoog in proteïne, lang houdbaar en supergezond!

#5 Gebruik 1 extra moment
Kun jij je er niet toe zetten om extra te koken of je ontbijt of lunch de avond van tevoren te preppen? Of wil dat multitasken maar niet lukken? Kies dan voor 1 moment in de week om te preppen. Met 1 uurtje op zondag prep je jouw maaltijden voor de hele week. Zet je bakjes klaar, kies en vaste basis en vul dit aan met verschillende producten om zo 4 tot 5 gezonde maaltijden te preppen. Maak overnight oats voor de hele week. Of bak lekkere gezonde snacks (wat dacht je van deze proteïne pannenkoeken of zoete aardappel wafels?) die je kunt gebruiken als tussendoortje. Kleine moeite, héél de week plezier!

Ben jij klaar om te preppen als een pro? Let’s go!

Meer lekkers:
Wrap it up: favo lunch on the go!
Koken in een kwartier: 10 lekkere én gezonde recepten
7x recepten met avocado
Bonensalade met tonijn
Groene salade met asperges, courgette, doperwten en mozzarella

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.