Pruimentaart met sinaasappel en amandelen

Deze luchtige pruimentaart met crunchy nootjes is helemaal gluten- en lactosevrij. Stiekem lijkt de taart meer op cake. Deze pruimentaart valt in de categorie healthy treat, al zouden we hem natuurlijk niet helemaal alleen opeten. Lekker voor bij de thee maar ook als dessert!

Verwarm de oven voor op 160˚C. Vet een taartvorm in (voor dit recept gebruikten we een vorm van 20 cm). Halveer 4 pruimen en leg deze apart. Heb je gewone amandelen in plaats van blanke? Leg ze even in kokend water, daarna kun je ze heel makkelijk ontvellen.

Splits de eieren in twee verschillende kommen: 1 voor het eiwit en 1 voor het eigeel. Klop de eiwitten goed stijf. Mix in de andere kom het eigeel met de vanille en kokosbloesemsuiker. Voeg hieraan toe: rasp van de sinaasappel, amandelmeel, kaneel, zout en meng goed. Spatel vervolgens de opgeklopte eiwitten erdoor. Vul de taartvorm met het mengsel. Leg de gehalveerde pruimen erop met de buitenkant naar boven en strooi de amandelen erover. Zet de taart 50 tot 60 minuten in de oven. Check met een cocktailprikker of de taart gaar is. Even laten afkoelen en… smullen!

Shopping list
4-6 pruimen, ontpit
4 eieren
100 gram amandelmeel
1 tl vanille extract (te koop bij o.a. Dille & Kamille) of het merg uit 1 vanillestokje
1-2 el kokosbloesemsuiker
1 sinaasappel, rasp van de schil
1 tl kaneel
1 tl (wijnsteen)bakpoeder
handje blanke amandelen
kokosolie of ander plantaardige olie (om je bakblik mee in te vetten)
snuf zout

Meer inspiratie voor healthy treats vind je hier.

pruimentaart

pruimentaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *