9 tips voor race day

Doe je mee binnenkort mee aan een hardloopwedstrijd? Met deze 9 tips navigeer je op race day goed voorbereid naar de start en finish.

1. Less is more
Je hebt flink getraind de afgelopen tijd. Nog een trainingsrondje een dag voor of op race day zorgt er niet voor dat je beter loopt. Eerder juist het tegenovergestelde. Rust is in deze fase het belangrijkst. Sommige hardlopers die een halve of hele marathon lopen vinden het fijn om even los te lopen en zo hun wedstrijdzenuwen te bedwingen. Wat voor jou werkt zul je zelf moeten ondervinden, maar onthoud: take it easy!

2. Wat moet ik eten en drinken?
In ieder geval niet iets wat je normaal nooit eet of drinkt. Wat en wanneer je eet hangt natuurlijk af van het tijdstip van de wedstrijd. Zorg in ieder geval dat je 2 tot 3 uur voor van te voren hebt gegeten. Zwaar en vet eten is sowieso geen goed idee. En veel groenten, fruit en volkoren producten als je snel last hebt van je darmen ook niet. Kies voor iets licht verteerbaars: yoghurt met wat muesli of rijst met een beetje groenten en/of kip bijvoorbeeld. Voor een 10 kilometer of 10 mijl wedstrijd hoef je echt geen borden pasta te eten. Een normale portie en een extra banaantje zijn voldoende. Wel belangrijk: drink genoeg water!

3. Wat trek ik aan?
Bedenk dat als je hardloopt je gevoelstemperatuur zo’n 10 graden hoger is. Kleed je dus zeker niet te warm. Vind je het te fris om in een T-shirt of topje in het startvak te staan? Of regent het? Trek dan een oude trui of een vuilniszak (knip daar 2 gaten in voor je armen en 1 voor je hoofd) over je outfit. Bij veel evenementen wordt achtergebleven kleding geschonken aan een goed doel.

4. Don’t try anything new
Heb je een nieuwe outfit of nieuwe schoenen? Heel verleidelijk om die op race day aan te trekken, maar doe het niet. En eet geen gels of energierepen als je die normaal tijdens je trainingen ook niet neemt. Tijdens je race wil je geen schuurplekken, blaren of naar een Dixi sprinten.

5. Be on time
Je wilt natuurlijk geen energie verspillen omdat je naar het startvak moet racen. Zorg dat je ruim op tijd bent zodat je je spullen kunt afgeven, alle tijd hebt om je startnummer en race bib te bevestigen en nog naar het toilet kunt.

6. Race strategie
Bouw je race slim op. Begin rustig en probeer in je eigen tempo te lopen. Heb je de laatste kilometers nog genoeg energie? Dan kun je het gaspedaal alsnog intrappen.

7. Race etiquette
Ben je niet zo snel? Dat geeft helemaal niks, maar blijf dan rechts lopen zodat snellere lopers je makkelijk kunnen inhalen. Met al je vrienden en vriendinnen naast elkaar lopen is misschien wel gezellig, maar niet zo aardig voor de deelnemers die er graag langs willen. Schiet het ineens in je kuit of kun je echt niet meer? Ga niet plotseling stilstaan maar loop naar de rechterkant van het parcours en wandel rustig door. Zo voorkom je botsingen.

8. Drinken
Bij wedstrijden vanaf 10 kilometer krijg je vaak een bekertje water of sportdrank. Rennen en drinken tegelijkertijd is best lastig en vraagt om oefening. Om te voorkomen dat de drank uit het bekertje klotst en je met dorst verder moet, kun je met je duim en wijsvinger het bekertje aan de bovenkant iets samenknijpen tot een ‘tuitje’. Dit gaat trouwens beter met een kartonnen bekertje dan met een plastic bekertje.

9. Smile!
Hoe zwaar je het ook hebt: kijk om je heen, zwaai naar het publiek en tover een big smile op je gezicht. Tuurlijk ga je voor een mooie tijd maar je doet vooral mee omdat je het leuk vindt, toch? Have fun!

milaan

Foto header: Joyce Bongers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.