Healthy treat: carrot cake

Of deze carrot cake nu écht gezond is… Lekker is-ie zeker! En er zit in ieder geval geen boter en suiker in. Je kunt de topping ook weglaten. Giet het beslag dan in een bakblik in plaats van een springvorm.

Verwarm de oven voor op 180˚C en vet de springvorm of het bakblik licht in met olijf- of kokosolie (of gebruik bakpapier). Doe alle droge ingrediënten (meel, bakpoeder, noten, zout, kaneel, koekkruiden) in een kom. Vermeng de appelmoes met de olie en fijngehakte dadels. Roer in een andere kom de geprakte bananen, geraspte wortels, Griekse yoghurt en eieren door elkaar en voeg dit mengsel toe aan het oliemengsel. Voeg het mengsel van droge ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar. Giet het beslag in de springvorm of het bakblik en zet 50-60 minuten in de oven. Check met een cocktailprikker of de cake gaar is.

Meng de roomkaas met 3 eetlepels honing en smeer over de afgekoelde cake. Finishing touch: decoreer met 8 wal- of pecannoten.

Shopping list
Voor een springvorm van 20cm (6-8 stukken) heb je nodig:

– 300 gram volkorenbloem of amandelmeel voor een glutenvrije cake
– 2 tl bakpoeder
– 0,5 dl olijf-, kokos- of zonnebloemolie
– 50 gram gehakte noten (walnoten of pecannoten bijvoorbeeld)
– 50 gram appelmoes (koop suikervrije of maak zelf)
– 1,25 dl Griekse yoghurt
– 3 fijngeraspte wortels
– 3 rijpe, geprakte bananen
– 10 fijngehakte dadels
– 2 geklutste eieren
– 1 tl kaneel
– 1 tl koekkruiden
– 1 tl zout

Voor de topping:
– 200 gram roomkaas (MonChou of de biologische & vegan friendly Latoir roomkaas naturel )
– 2 el honing

 

carrot cake

 

Dit recept is geïnspireerd op ‘Groenten en brood in één’ uit Het Hardloperskookboek van Mirjam van Reijen & Barbara Kerkhof.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *