Recept misosoep

Misosoep is een traditionele Japanse soep die gemaakt wordt van dashi (bouillon) met misopasta en verse groenten. Misopasta is gemaakt van soja, gerst en rijst en de smaak kun je vergelijken met sojasaus. Miso soep is erg gezond, vooral omdat het veel probiotica bevat. Japanners ontbijten met misosoep, maar je kunt dit gezonde soepje natuurlijk op elk moment van de dag eten. Het leuke van misosoep is dat je eindeloos kunt variëren met ingrediënten naar je eigen smaak. In dit misosoep recept gebruiken we shiitake, bosui, gember en wortel, maar je kunt bijvoorbeeld ook tofu, ei, prei of andere groenten toevoegen.

Begin met het maken van de bouillon. Verwarm in een pan 1 liter water met de kombu en laat heel langzaam tegen de kook aan komen. Snij ondertussen de shiitaki, bosui, gember en wortel. Haal de pan van het vuur en zeef de bouillon. Doe de miso in een kommetje, schenk er iets van de bouillon bij en roer los. Zet de bouillon terug op het vuur en voeg de groenten en een snuf kurkuma toe. Voeg nu beetje bij beetje, de misopasta toe. Proef even om te bepalen of het genoeg op smaak is. Voeg anders nog wat extra miso toe. Haal de soep van het vuur als het tegen het kookpunt aan is (de soep mag niet koken, anders gaan de goede eigenschappen van de misopasta verloren) en schep in soepkommen.

Shopping list
100 gram shiitake
1 bosuitje
1 wortel
1-2 cm gember, geschild en fijngehakt
1 el misopasta
kombu zeewier, stuk van ca 12 x 12 cm
snuf kurkuma

Misopasta en kombu zeewier kun je kopen bij toko’s, natuurwinkels en Ekoplaza. Er zijn ook miso bouillonblokjes verkrijgbaar.

Tags from the story
, , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.