Quinoa met spinazie en pompoen

De Voedsel- en Landbouw Organisatie van de Verenigde Naties riep 2013 uit tot het internationale jaar van de quinoa. Quinoa werd door de Inca’s verbouwd en gegeten en de naam (spreek je uit als kien-wa) betekent ‘moeder aller granen’. Quinoa is alleen geen graan, maar een zaadje afkomstig van een plant verwant aan spinazie en biet. Quinoa is rijk aan eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium en daarom een goede vleesvervanger. Je kunt eindeloos variëren met het ’superzaadje’ in salades en warme gerechten en je kunt het zelfs in je ontbijt of dessert verwerken. Met dit recept maak je een heerlijk vegetarisch herfstmaal.

Verwarm de oven voor op 200˚C. Snijd de pompoen in stukjes. Leg bakpapier op een bakplaat, verdeel de pompoen over de plaat en besprenkel met een beetje olijf- of knoflookolie. Rooster de pompoen in 20 minuten gaar in de oven. Kook de quinoa volgens de verpakking. Fruit de sjalotjes en knoflook in olijfolie op laag vuur en doe de champignons erbij. Voeg de spinazie in etappes toe. Als de spinazie is geslonken doe je de pompoen en quinoa erbij. Meng alles goed, voeg peper en zout naar smaak toe en serveer direct.

Shoppinglist (voor 2-3 personen)
120 gram quinoa
1 kleine Hokkaïdo-pompoen
200 gram spinazie
150 gram champignons
2 sjalotjes, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
olijfolie en/of knoflookolie
peper en zout

Tip: extra lekker met een beetje geitenkaas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *