8 tips voor een reis door Schotland

Vooraf keken de meeste mensen vreemd op toen ze vroegen waar de reis heen ging. Schotland? Het lijkt een niet zo populaire bestemming, al is het alleen maar vanwege het weer. Maar al tijdens de reis werd ik regelmatig om tips gevraagd. Want de natuur, de views en de bijbehorende foto’s kregen dikke likes. Wij reisden 2,5 week door Schotland en het was ge-wel-dig! Dus ja, tips heb ik zat! Hoewel het land zó veel te bieden heeft, dat het vraagt om keuzes. Hoe dan ook, dit zijn mijn 8 tips voor een reis door Schotland!

#1 Ga kamperen
Voor mij was het een eerste kampeervakantie. Ik hou van ‘the outdoors’ maar écht kamperen deed ik nog nooit. Wij reisden door Schotland met een campervan en dat vond ik perfect. Een ‘van’ is namelijk klein genoeg om alle wegen te kunnen rijden en groot genoeg om comfortabel te kamperen. Je reist en slaapt in het busje en dat maakt het echt je verblijf voor de reis. Omdat er veel gekampeerd wordt in Schotland zijn overal prima campings te vinden. De leukste zijn wat mij betreft de kleine campinkjes middenin de natuur of langs de weg. Maar in Schotland mag je ook bijna overal wildkamperen. Dat betekent dat je de camper (of je tentje) zomaar op kunt zetten wanneer je niet meer verder wilt reizen of een mooie plek tegenkomt: ideaal! Natuurlijk kun je ook prima langs hotelletjes en B&B’s, maar dan mis je wat mij betreft wel de bijzondere slaapplekjes middenin de natuur die Schotland te bieden heeft!

#2 Schaf een mooi reisboek aan
Voorpret is misschien wel de leukste pret toch? Nou ja, je kunt natuurlijk op vele manier vooronderzoek doen, maar mijn tip is toch wel om een mooi reisboek aan te schaffen. Liefst eentje met de verborgen parels en minder gebaande paden, want dat gaat je de mooiste ervaringen opleveren! Deze tip staat er zeker bij omdat wij heel veel gehad hebben aan ons mooie reisboek. De tip voor Schotland dus? De Wild Guide Scotland! In dit boek vind je de bekende maar juist ook zeker de minder bekende plekken, leuke (en kleine) campings, de mooiste wildzwem spots en de leukste lokale eetgelegenheden.

#3 Rijd de North Coast 500
Wij hebben veel van Schotland gezien maar een van de mooiste delen van onze route was de North Coast 500. Het wordt ook wel benoemd als ‘antwoord op de Route 66’. Deze route leidt je helemaal langs de kust in Noord Schotland, van Inverness via de westkust en de noordkant door naar de oostkust en weer terug naar Inverness. Wij reden ‘m andersom, maar ik hou wel een beetje van tegen de stroom in gaan… ;-)  En ja, je raadt het misschien al, de route is 500 miles. Op de weg kom je veel verschillende highlights tegen die de moeite waard zijn. Wij hebben de NC500 in 4 dagen gedaan, maar je kunt er ook gerust 7 dagen over doen. Whatever you like, er is genoeg te zien en te bewonderen! Dit deel van onze reis was vooral mooi vanwege de natuur. De rauwe kustlijn, de hoge cliffs, het groen en de pittige wind maken de route een waar avontuur!

#4 Bezoek een eiland (of een paar!)
Schotland heeft ontzettend veel eilanden. Je komt tijd tekort als je alle eilanden zou willen aandoen, dus een keuze maken is hier wel nodig. Wij hebben gekozen voor de Outer Hebrides: Lewis & Harris, waarna we over zijn gestoken naar het meer populaire Skye. De natuur op de eilanden is totaal verschillend, maar op sommige stukken waan je je in de Caraïben, zo wit zijn de stranden en zo helder is de zee. De temperatuur verraadt echter dat je in Schotland bent, want het wordt er zeker niet tropisch en water is k-k-koud! Met de ferry vaar je met voertuig en al over naar de eilanden. Boek op tijd je plekje, want zeker in de weekenden kan de ferry snel vol zitten. Oh en heb je wel eens last van reisziekte? Vergeet dan zeker je reispilletjes niet, want op de ferry kan het er ruig aan toe gaan, zo hebben wij ondervonden!

#5 Kies een aantal highligts
Keuzes maken is niet alleen bij de eilanden aan de orde, maar zeker ook bij de bijzondere spots die je verder wilt bezoeken. Schotland is een heel erg rijk land als het gaat om historische sites en bijzondere natuur. Tenzij je eindeloos de tijd hebt moet je dus wel gaan kiezen wat je wel en niet bezoekt. Wij hebben voor een aantal hoogtepunten gekozen tijdens onze 2-weekse reis. Bijna allemaal waren ze het bezoeken waard. In de volgende blog krijgen die highlights de hoofdrol, dus daarover later meer!

#6 Ga wildlife spotten
Schotland heeft prachtige natuur en een mooie bijkomstigheid daarvan is ‘the wildlife’. Wij zagen al snel zeeleeuwen, spotten een hert onderweg en hebben ontelbaar prachtige vogels voorbij zien komen. Er zijn speciale plekken waar je naartoe kunt om wildlife te spotten en dat is echt de moeite waard. Zo hebben wij op twee plekken puffins (papegaaiduikers) gezien en dat was echt geweldig! Ik klink misschien als een ‘ouwe vogelaar’ terwijl je dit leest, maar dat wij een puffin vlak voor onze neus zagen aanvliegen en landen op een rots is iets dat we niet gauw vergeten. Deze bijzondere vogels hebben ons hart in ieder geval een beetje gestolen! Goede plekken om puffins te spotten: bij de Duncansby Stacks en op ‘vogeleiland’ Handa Island. Over deze twee plekken vertel ik je zeker meer in het volgende Schotland artikel!

#7 Beklim Ben Nevis
Schotland leent zich prima om lekker actief te zijn. Vooral wandelen, hiken en klimmen wordt er veel gedaan en kun je ook bijna overal goed doen. Nu ben ik geen bergbeklimmer en zoek ik – hoewel ik van een klein risicootje houd – niet al te veel gevaarlijke situaties op, maar ik ga een goede uitdaging niet uit de weg! De Ben Nevis is de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk en kun je via een veilige route goed beklimmen als een beetje fit bent. De klim is pittig, maar de uitzichten zijn prachtig en als je van een uitdaging houdt wil je dit eigenlijk niet laten schieten. Wij vonden het een geweldige ervaring! Eenmaal op de top voel je benen trillen, maar de voldoening is groot. Wij deden er 6 uur over om naar de top en terug te gaan en hebben er geweldig van genoten. Omdat het een veilige route is wordt de Ben Nevis veel beklommen. Het kan dus zomaar ‘druk’ zijn op de berg en dat is wel goed om rekening mee te houden. Wij zijn in de ochtend vroeg vertrokken, zodat we de crowd en de warmte voor waren! De camping aan de voet van de berg is overigens een prima uitvalsbasis.

#8 Neem kleding voor alle weertypes mee
Wij begonnen met 12 graden (en ’s nachts dik onder 10) en eindigden met ruim 30 graden, dit laatste is overigens echt uniek voor Schotland. We hebben zeker ook regen gehad (kan haast niet anders en hoort er wel een beetje bij) maar niet al te veel. Na de regen kwam in dit geval nog geen zonneschijn, maar een storm. Zeker in Noord-Schotland kan de wind behoorlijk aanzwellen. En we eindigden met hoog zomer en kurkdroge dagen. Crowded House zong al eens over ‘four seasons in one day’, maar in Schotland kun je dat zomaar meemaken! Kortom: pak je kleding slim in! Zorg ervoor dat je laagjes kunt dragen (hemd, shirt, trui) en neem een goede wind en waterdichte jas mee. Een muts is geen overdaad (zeker niet als het hard waait) maar als het warm wordt moet je je ook luchtiger kunnen kleden. Oh en vergeet geen goede wandelschoenen!

Meer travel:
Met een camper door Schotland
10 dingen die je moet checken als je op reis gaat
Zo blijf je fit tijdens het reizen
Sportief Salland: voor nature lovers en buitensporters
Hoe vind je healthy hotspots op reis?

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL)

 

4 Comments

  • Leuk om te lezen. En hoewel ik nooit aan Schotland heb gedacht als vakantie bestemming, gaat hij toch op mijn lijstje!

  • Leuk Jessica! Ik denk dat jij het zeker kunt waarderen. Het is echt prachtig!!

  • Ziet er geweldig uit! Helaas kan ik er geen weken voor uittrekken, maar ik zou er volgend jaar in mei of juni heel graag eens een kort weekje van willen maken. Lijkt het je doenbaar om met een camper een drie à viertal dagen één deeltje of route in Schotland te doen? Wat zou je dan aanraden?

  • Een deeltje kan natuurlijk altijd! Keuzes maken is dan wel super belangrijk. In geval van 4 dagen zou ik toch een stukje NC500 pakken, want dat vond ik echt het allermooist! Vooral het noordelijkste deel: prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.