Uit het leven van danseres Robin Kroes: deel 2 (van 3)

Na 7 voorstellingen in België is de Nederlandse tour van start gegaan. We zijn begonnen in Helmond en dansen vrijdag de première in Rotterdam, spannend!

Rustig
Ik heb de eerste voorstellingen opvallend rustig ervaren. Niet als in ‘een rustig publiek’ want het waren stuk voor stuk volle zalen. Maar de sfeer was relaxed en ook mentaal was ik rustig. Bij eerdere dansvoorstellingen had ik toch wel meer last van zenuwen. Maar ik heb me de afgelopen twee weken heel stabiel gevoeld.

Lange dagen
De dagen beginnen vrij laat, om 15.00. Hierdoor heb je de tijd om heel rustig op gang te komen, dit heb je ook wel nodig want de dagen zijn lang. Vanaf nu slapen we allemaal ook gewoon weer thuis, dat vind ik persoonlijk erg fijn. Het geeft toch net wat meer rust dan met 14 mensen in een huis en het is ook niet ‘jouw’ huis. Dus ik slaap rustig uit op de dag van de voorstelling, afhankelijk natuurlijk van de bestemming van de voorstelling. Ik bereid een ontbijt voor en heb de avond van te voren mijn koffertje al ingepakt. Daarna neem ik een lange douche, kleed me aan en dan ben ik klaar voor vertrek. Eenmaal in het theater, verkennen we altijd eerst het podium en de zaal. Je wilt graag weten waar je die avond moet performen. Hierna zoekt iedereen zijn kleedkamer op om zich om te kleden en de kostuums voor te bereiden. Ook wordt er nog even een snelle lunch gedaan door de meeste van ons. Maar om heel eerlijk te zijn word dit ook wel eens verwaarloosd… Dat komt omdat zo’n dag toch best hectisch is met het tijdsbestek en de taken die we hebben.

Light run
Dan verzamelt iedereen zich op het podium en doen we een ‘light run’. Dat wil zeggen dat we een doorloop doen van de gehele voorstelling met kostuum en licht. Zo kan er worden gekeken of het licht goed is in combinatie met de dans(ers) en kostuum. Isabelle zegt hier altijd tegen ons dat we op 50% moeten dansen. Je kunt dit beschouwen als een volledige voorstelling qua uitvoering, maar de bepaalde energie die je gebruikt bij een echte performance laat je hier achterwege.

Robin Kroes

Goed eten
Na de run is er altijd catering voor ons geregeld. Dit eten varieert van dag tot dag, bijvoorbeeld gnocchi, couscous of lekker Hollands boerenkool met worst. Het is belangrijk dat je voldoende eet maar je niet helemaal volpropt, omdat we vrij snel na het eten moeten opwarmen. De tijd tussen diner en performance is dus te kort om het eten goed te verteren.

Verbonden
Na het eten verspreidt iedereen zich eigenlijk, de mannen nemen tijd voor zichzelf en de vrouwen gaan in de make-up. Hierna warmt iedereen voor zichzelf op. Vlak voor de voorstelling komen we dan met z’n alle samen, inclusief Isabelle. We vormen een cirkel en delen we onze energie met elkaar en je mag iets zeggen als je dat voelt. Op die manier voelt iedereen zich met elkaar verbonden voordat we het podium op gaan.

Na de voorstelling
Als de voorstelling is afgelopen wordt dat tot nu toe elke keer beloond met een daverend applaus. Iedereen pakt zijn kostuums weer bij elkaar en pakt ze in. We praten nog even na over onze ervaringen die avond. We kleden ons om, om vervolgens het publiek nog te zien en te spreken. Maar heel veel tijd is daar niet voor omdat we de volgende dag weer een voorstelling hebben en het op dat moment vaak al 23.00/23.30 uur is en we vaak nog een eind moeten rijden. Voor mij is het ook echt van belang dat ik in deze dagen mijn rust probeer te pakken. Je ziet in zo’n drukke periode ook dat er bij meerdere van ons blessures beginnen op te komen. Gelukkig hebben wij een eigen fysio die om de tijd langs komt om ons te checken en te behandelen.

Fit tot het einde van de reis?
We staan nog aan het begin van deze reis en ik ben erg benieuwd hoe fit ik me voel over een langere tijd. Dat vertel ik jullie graag, tot de volgende keer!

Morgen is de premiere voorstelling in Rotterdam! Wil jij kans maken op 2 kaarten voor Ne me quitte pas in een theater naar keuze? Vertel ons dat dan in de comments hieronder of op Facebook! Wil je Robin sowieso bij jou in de buurt gaan bewonderen in Ne me quitte pas? Check dan alle speeldata!

Robin Kroes

Beelden: Bob Karman

Lees ook:
Uit het leven van danseres Robin Kroes, deel 1
O she glows: Vivian Reijs
Actief herstel: trainen om te herstellen
Waarom je van sporten gelukkig wordt

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.