Run baby run

Afgelopen week vulde Nienke de Work That Es tag in van Esmée. Nu is het mijn beurt om de Run Baby Run hardlooptag van Annemerel in te vullen! Nieuwsgierig naar mijn antwoorden?

Wanneer ben je begonnen met hardlopen?
Ik loop nu ruim vier jaar, in januari 2011 ben ik begonnen. Ik gaf me op voor een iRun clinic van Run2Day Rotterdam in de hoop de beginselen van het hardlopen onder de knie te krijgen. Daarvoor had ik het af en toe wel geprobeerd op eigen houtje, maar dat werd alles behalve een succes… Vanaf de allereerste echte ‘training’ is hardlopen onderdeel van mijn leven geworden.

Waarom ben je (in eerste instantie) gaan hardlopen?
Na een lange en actieve zwemcarrière was ik hard op zoek naar een balans. Op een ‘normaal’ niveau sporten hoorde daar ook bij. Gewoon een paar keer per week sporten, voor mijn plezier en om gezond te blijven. Maar ik wist helemaal niet hoe dat moest. En vooral ook wist ik niet wat ik leuk vond. Hardlopen leek me ideaal, vooral omdat ik buiten het stramien van vaste tijden en locaties wilde gaan sporten.

Ben je altijd een hardloper geweest, of stond hardlopen voor jou gelijk aan steken in je zij?
Ik bakte er niks van! Echt, het is wat generaliserend, maar zwemmen en hardlopen is vaak geen gelukkige combinatie. Ik was weliswaar gezegend met een goede conditie en een flinke portie doorzettingsvermogen, maar ook met enorm flexibele enkels en knieën, een brede bovenkant (schouders) en een eenzijdig ontwikkelde motoriek. Dus om nou te zeggen dat het allemaal smooth ging in het begin… Nou nee! Maar na vier maanden liep ik mijn eerste 5 kilometer wedstrijd in net iets minder dan 28 minuten en ik was zo trots als een aap!

Loop je het liefst alleen of samen?

Oeh, moeilijk kiezen! Ik hou namelijk intens van mijn solo loopjes om 5.00 uur ‘s morgens. Me, myself and the road. Dat is echt mijn ‘zenmoment’. Maar tegelijkertijd haal ik ontzettend veel plezier en motivatie uit gezamenlijke trainingen. Tijdens een duurloop met vrienden vliegen de kilometers voorbij, gaat het lopen vaak als vanzelf en kom je tot mooie gesprekken. Ook daar ben ik enorm voor te porren!

Wat is je favoriete hardloopschoen?
Omdat ik heel smalle voeten heb loop ik op schoenen met een 2A leest. Daarin is niet zo heel veel keuze en dat vind ik erg jammer. Asics heeft voor mij de beste schoenen op dit moment, van de Nimbus 14 en 15 heb ik al aardig wat exemplaren versleten. Ik kijk dus al reikhalzend uit naar de 16 die eraan komt. En ook wil ik toch eens een ander merk proberen met een smalle leest, want ik hou van afwisseling.

Waar loop je normaal gesproken?
Ik loop meestal in Rotterdam, een stuk stad en het Kralingse Bos. De Maasboulevard zit bijna altijd in mijn rondje omdat ik daar vlakbij woon en ik van dat stuk langs het water geen genoeg kan krijgen. Maar verder hou ik erg van afwisseling, dus ik probeer altijd nieuwe routes en paadjes te vinden. Juist ook het lopen in een andere omgeving stimuleert me enorm. Zo loop ik graag in het buitenland als ik op vakantie ben. Maar ook in ons eigen land! Ik ben net terug van een weekje Ouddorp en heb daar heerlijk door de duinen en over het strand gelopen, dat is echt genieten.

Wat is het gaafste rondje dat je ooit gelopen hebt (afgezien van wedstrijden)?

In de voorbereiding naar de marathon van Rotterdam liep ik mijn eerste 30 kilometer samen met Rafael, die ook de route had uitgestippeld. Mijn eerste ‘dertiger’ vond ik sowieso heel bijzonder, want mentaal heeft dat me gesterkt. Maar de route had echt alles! Urban scenery, park, natuurgebied en het laatste stuk over de Coolsingel waar ik wist dat ik twee maanden later zou gaan finishen. Maar moet ik echt kiezen? Want een twee jaar terug liep ik bijvoorbeeld samen met mijn man Sander een trail route van 17 kilometer door de Ardennen. Kaart in de rugzak, wat drinken en geld mee en gaan! Regen, blubber, flink wat hoogtemeters en een stop onderweg voor een warme kop thee. Dat was nog eens een avontuur!

Wat is het grootste drama dat je onderweg hebt meegemaakt?
Drama… Dat klinkt heel zwaar. Het wildpoepen of de talloze keren dat ik voorover kukelde en op de grond lag kan ik geen drama meer noemen. Daarvoor gebeurt het te vaak… Maar in Kroatië ben ik een keer in de middle of nowhere tijdens een rondje verdwaald en achterna gezeten door twee nogal gevaarlijk uitziende en flink blaffende honden. Ik heb nog ooit zo hard gesprint en was zelden zo blij ons vakantieverblijf weer te bereiken!

Heb je al wel eens een wedstrijd gelopen? Wat was je eerste wedstrijd?

Mijn allereerste wedstrijd was de Ladiesrun in Rotterdam, nog voordat ik eigenlijk begon met hardlopen. Ik had me over laten halen door een vriendin en moest 10 kilometer rennen. Euh… Ik had zelf wat getraind, maar dat was geen succes. Desondanks verscheen ik toch aan de start. We moesten twee keer de Erasmusbrug over… Wat. Een. Hel. Na die wedstrijd dacht ik dat ik het nooit meer ging doen. Tot ik me een aantal maanden later inschreef voor de iRun clinic. Daarna begon ik dus met een 5 kilometer wedstrijd en volgden nog vele, vele mooie loopevents.

Als je al een wedstrijd hebt hardgelopen, wat is de mooiste wedstrijd die je ooit gelopen hebt?
Geen twijfel mogelijk: de marathon van Rotterdam! Dat was al jaren mijn grote droom en dat ik die in april heb verwezenlijkt vervult me nog van blijdschap en trots!

Doe je naast hardlopen ook nog andere sporten om je hardlooptraining te ondersteunen?
Ik loop drie keer per week en train daarnaast regelmatig mijn core met de NTC app van Nike. Ook doe ik andere workouts met die app voor de rest van mijn lijf. Ik doe een keer per week yoga om flexibel en sterk te blijven. Ik zou het liefst ook nog een keer per week zwemmen, maar dat is er erg bij ingeschoten de laatste tijd. In de zomer stap ik af en toe op de racefiets en zo af en toe doe ik een bootcamp of iets dergelijks. Binnenkort wil ik eens crossfit proberen. Ik kom eigenlijk tijd tekort!

Wie of wat is jouw grootste inspiratie op hardloopgebied?
Toen ik Nienke leerde kennen liep zij al hard en haar verhalen erover maakten mij nieuwsgierig. In 2010 liep zij de marathon in Rotterdam en ik stond aan de kant om haar aan te moedigen. Kippenvel all over en tranen in mijn ogen. Dat ik me een aantal maanden later zelf opgaf voor een loopcursus heb ik vooral aan haar te danken en zij inspireert mij nog elke dag!

Wat is jouw top 5 powersongs?
Oei, ik loop vrijwel nooit met muziek. Ik luister namelijk heel graag naar de vogels, vooral omdat ik vaak ‘s morgens vroeg loop. Maar als ik met muziek zou lopen, dan staan de volgende nummers zeker op mijn playlist:
Foo Fighters – The Pretender
Kensington – Streets
Pearl Jam – Given To Fly
Nirvana – Breed
Arcade Fire – We Used To Wait

Wat is de langste afstand die je ooit gelopen hebt?
Dat is de 42,195 kilometer tijdens Rotterdam Marathon. Volgens mij Garmin was het overigens 42,56 kilometer…

Wat is jouw grootste doel op hardloopgebied?

Voor nu is dat de marathon van New York, die ik in november samen met Nienke voor Stichting Het vergeten Kind ga lopen. Het lijkt me een geweldige ervaring om de marathon in New York te lopen, hoe cool is dat?! En dat we daarmee iets goeds kunnen doen voor de kindjes in Nederland die geen fijn thuis hebben vind ik super mooi. Ik hoop dus dat we veel steun krijgen!

Vul jij ook de tag in? Ik ben benieuwd naar je antwoorden!

DSC_3873

Afbeelding van Marathon Rotterdam: Urbanrunners.nl

The following two tabs change content below.

Madelon Baans

Madelon is partner van Glow, zelfstandig communicatie professional op gebied van sport & gezondheid, oud olympisch zwemster en schrijft graag over haar passie voor sport, gezondheid en gezond & lekker eten.
Tags from the story
, , , , ,

2 Comments

  • Hi Madelon, heel leuk om je antwoorden te lezen! Wat goed dat je in april voor het eerst de marathon hebt gelopen en eigenlijk nog meer zo kort hardloopt. Blijkbaar zit het in je :) Ik vind het leuk om te lezen, die hardloopverhalen, die voor iedereen zo anders zijn. Ik ga ‘m ook invullen, ik denk dat ‘ie donderdag online komt. Groetjes, Eva.

  • Wat leuk Eva, dankjewel. En leuk om jouw tag ook te lezen en te zien dat zo veel hardlopers en vooral -loopsters ‘m invullen. Veel succes met de trainingen naar de marathon van Amsterdam. Have fun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.