Running trend: van minimale naar maximale ondersteuning?

Hardloopschoenen zijn er in alle soorten en maten. Vooral de laatste jaren nam de natural running trend een vlucht onder een grote groep aanhangers, waarbij gevoel, looptechniek en schoenen met zo min mogelijk ondersteuning de basis vormen. Comfortabele schoenen met ondersteuning maken een comeback. Schoenen met dikke zolen worden steeds populairder.

Van meer naar minder ondersteuning
Vanaf de jaren ’70 werden hardloopschoenen steeds geavanceerder; gel pads, luchtkussens, een verhoogde hak. Allemaal technische snufjes om zo veel mogelijk ondersteuning te bieden en zo blessures te voorkomen. Een aantal jaar geleden kwam de ommezwaai met een grote groep aanhangers van het natural running principe. Landen op je voor- of middenvoet, schoenen met weinig tot geen ondersteuning en een heel drop (het verschil in hoogte van de zool tussen de voorvoet en de hiel) van zo min mogelijk millimeters. Vooraanstaande merken speelden hier handig op in en de Nike Free, Reebok Reeflex en Saucony Hattori waren geboren. Ook kwamen er sokachtige schoenen op de markt zoals de Vibram Five Fingers voor de échte natural runner.

Ondersteuning is upcoming
Het dragen van natural running schoenen vereist veel dynamische kracht en conditie. Niet alle lopers beschikken daarover of zijn in staat het voldoende te ontwikkelen. Hierdoor kunnen blessures ontstaan. In Amerika zien we dan ook een aanzienlijke groep hardlopers de andere kant op bewegen. Ondersteuning is upcoming en cushioning is voor die aanhangers de nieuwe standaard. Dikke afgeronde zolen, met maximale demping en veel foam, die als kussentjes dienen om zachter te landen en energie ‘teruggeven’ aan je stappen na de landing. Voorstanders zeggen minder vaak geblesseerd te zijn en sneller te herstellen. In de US zien we Brooks, Skechers, Altra, Vasque, New Balance en Pearl Izumi al met maximalistische hardloopschoenen op de markt.

HOKA
Vooral het merk HOKA timmert hard aan de weg. Deze bijzondere schoenen zien er met hun oversized zolen opvallend uit, maar zijn in Amerika erg populair vanwege het loopcomfort en de ondersteuning die ze bieden. Dat deze trend niet als one day fly wordt gezien blijkt wel uit het feit dat schoenengigant Deckers Outdoor Corp, het bedrijf achter onder andere Teva en Ugg, het merk Hoka heeft gekocht afgelopen jaar. Ook de Amerikaanse atletiekselectie omarmt het comfort van de schoenen en doet duurlopen op de HOKA One One. De atleten hebben na hun training minder last van vermoeide benen. Omdat de overstap naar de enorme zolen een grote stap kan zijn, brengt het merk binnenkort ook een overgangsmodel uit, met een iets lagere zool.

Minimalisme is niet dood
Is minimalistisch lopen daarmee dood? Nee. Sterker nog, er zijn nog veel voorstanders en aanhangers die een paar keren per week hun natural running shoes strikken voor een rondje of een minimalistische schoen afwisselen met een schoen met meer ondersteuning en demping. Maar het maximalistische concept wint terrein bij een groep lopers en zeker in Amerika is die trend al flink ingezet.

Persoonlijke schoen
Hardlopen wordt steeds persoonlijker en runners krijgen steeds sterkere persoonlijke voorkeuren. Met nóg meer soorten en merken hardloopschoenen en een nóg breder aanbod binnen sommige merken als gevolg. Schoenen customizen op uiterlijk is inmiddels al de gewoonste zaak van de wereld, het lijkt een kwestie van tijd voordat je volledig je eigen hardloopschoen in elkaar kunt zetten. Minimalistisch, maximalistisch, of iets er tussenin? You choose!

Wat is jouw favo hardloopschoen?

HOKA is o.a. online verkrijgbaar en bij Run2Day.

Lees ook:
Sneller hardlopen? 5 verrassende tips
Teenyoga voor hardlopers: 3 oefeningen
Weinig tijd? Doe een 15 minuten run
6 tips voor het verbeteren van je hardlooptechniek

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Hardlopen_1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.