Shakshuka met aubergine en ei

Makkelijk en snel een complete maaltijd op tafel, daar houden we van! En helemaal als die maaltijd in één pan past, gezond is en heerlijk kruidig. Daarom ben ik gek op shakshuka! Heb je het nog nooit gemaakt? Dan is het echt de moeite waard. Boordevol groente – hallo vitaminen! – en heerlijk kruidig. Shakshuka kun je op allerlei manieren maken en je kunt er ook eigenlijk doorheen doen wat je lekker vindt, maar de basis is altijd wel een kruidige tomatensaus waarin je eieren pocheert. Door extra groenten toe te voegen krijg je een volwaardige maaltijd op je bord. Deze shakshuka met aubergine en ei is lekker compleet en geeft je een heerlijk verwarmend gevoel!

Persoonlijk houd ik niet zo van komijn, dat vaak in shakshuka gaat. Ik vervang komijn daarom vaak door venkelzaad wat ik wel heerlijk vind. Ook wordt de shakshuka vaak afgemaakt met koriander, ook niet helemaal een van mijn favo’s. Maar peterselie does the trick! Dat is het fijne aan shakshuka: je kunt het kruiden zoals je zelf lekker vindt. Ga dus vooral lekker aan de slag en experimenteer met je eigen kruiden. Kan bijna niet mislukken!

Hoe maak je het?
Fruit de ui in een scheut olijfolie samen met de geperste tenen knoflook totdat het lekker zacht is. Voeg peper en zout toe. Voeg de paprika en aubergine ook toe, in kleine blokjes gesneden en doe hier de chilivlokken, kardemom, gerookte paprikapoeder en venkelzaad bij. Roer alles goed om en doe nu ook de laurierblaadjes erbij. Voeg de tomatenblokjes toe, roer alles goed om en laat het geheel met de deksel op de pan even een kwartiertje pruttelen.

Is het geheel lekker zacht? Maak dan 4 kuiltjes in de pan en breek voorzichtig een ei in elk kuiltje, probeer de dooier heel te houden! Laat op laag vuur met de deksel op de pan nog zo’n 8-10 minuutjes pruttelen zodat je eieren langzaam pocheren.

Bijna klaar! Schep de shakshuka in een kom of diep bord, verkruimel wat feta eroverheen en maak het af met gehakte verse peterselie. Nog een extra snufje peper en zout en aan tafel maar! De shakshuka is er verzadigend, maar met een stukje naanbrood of Turks brood erbij ook erg lekker. Eet smakelijk!

Oh trouwens, heb je nog saus over? Shakshuka wordt vaak als ontbijt gegeten en ik snap wel waarom. Prima op een luie zondagochtend… ;-)

Shoppinglist (voor 2 personen)
1 ui
2-3 tenen knoflook
1 rode paprika
1 aubergine
2 blikjes tomatenblokjes
4 eieren
2 laurierblaadjes
venkelzaad
gerookte paprikapoeder
kardemom
chilivlokken
peper & zout
olijfolie
wat feta
verse peterselie

Ook lekker:
Pittige boerenkool met kikkererwten
Indiase masoor dal met makreel
Vegan spaghetti bolognese
Spruiten met gnocchi en geitenkaas

Blijf up-to-date en volg Glow op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.