Warme speltsalade met geroosterde groenten

Spelt is een oergraan dat al duizenden jaren wordt gebruikt. Tegenwoordig kennen we het vooral in brood, muesli, crackers en meel. Maar je kunt spelt ook prima gebruiken voor een heerlijke salade. Spelt is niet glutenvrij, maar wordt vaak wel beter verdragen door mensen met gevoelige darmen. Ook bevat spelt meer eiwitten dan de meeste andere graansoorten. Koolhydraatrijk en eiwitrijk, dus prima after workout food! Met geroosterde groenten wordt deze speltsalade een heerlijk herfstrecept.

De spelt moet je afspoelen en 2 uurtjes laten weken in koud water, dus zorg dat je dat alvast hebt gedaan. Verwarm de oven voor op 200ºC. Giet de spelt af, vul een pan met water en kook de spelt gaar in zo’n 30 tot 40 minuten.

Snijd intussen de wortels, bietjes en uien in stukken en leg ze op een bakplaat. Leg de gepelde tenen knoflook er tussen. Besprenkel alles met olijfolie en bestrooi met peper, zout en een lekkere Franse kruidenmix. Rooster de groenten ongeveer een half uur, totdat alles lekker zacht is.

Ondertussen maak je de dressing. Een friszure dressing gaat goed bij de zoet geroosterde groenten. Meng de appelazijn en mosterd met een scheut olijfolie en wat peper en zout. Voeg eventueel een eetlepel kwark toe.

Giet de spelt af, en meng de spelt, groenten en dressing. Schik wat rucola op de borden, schep de speltsalade er bovenop en garneer het geheel eventueel met wat feta. Smullen maar!

Shopping list (voor 2 personen)
150 gram spelt
3 bietjes
4-5 wortels
2 rode uien
4-6 tenen knoflook
2 el appelazijn
1 el mosterd
1 el kwark (optioneel)
feta (optioneel)
olijfolie
peper & zout
Franse kruidenmix

speltsalade

Tags from the story
, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *