Spierpijn? Zo herstel je sneller!

We kennen het allemaal wel toch? Dat moment dat je jezelf moet ondersteunen om op de wc te gaan zitten, het gevoel als je alleen al je jas aan probeert te trekken, of de moeite die het kost om je eigen veters te strikken… Spierpijn! Als je soms een tijdje wat minder sport en ineens weer gaat, of als je een monsterachtige training of wedstrijd achter de rug hebt, kan spierpijn de behoorlijk lastig zijn. Heb jij ook wel eens flinke spierpijn? Zo herstel je sneller!

Vooraf
Je kunt voor de training of race aan een aantal dingen denken om je lichaam beter voor te breiden op de grote inspanning. Een goede voorbereiding is het halve werk toch?

#1 Coffee please?
Een kopje koffie voorafgaand aan de training blijkt kracht en uithoudingsvermogen te kunnen bevorderen en vermindert daarmee de kans op spierpijn. No problem!

#2 Slim snacken
Eet wat voordat je gaat trainen. Iets met koolhydraten en eiwitten (en weinig vet) zorgt dat je lichaam beter klaar is voor wat er komen gaat. Inspiratie nodig? Deze pre-workout snacks zijn prima voor je!

#3 Opwarmen
Ja duh! Logisch? Toch schort het nog vaak aan een goede warming-up. Bereid je spieren (en gewrichten!) goed voor op de training of race met beweging en wat dynamische stretches.

Achteraf
Niet alleen voor de training kun je er wat aan doen, maar juist de periode na de training is ook cruciaal om je herstel te bevorderen. Een beetje extra TLC na afloop kan geen kwaad dus!

#4 Blijf bewegen
Ja huh, ik ben toch klaar? Maar je herkent het vast: keihard trainen en dan gaan zitten en niet meer opstaan. Totdat opstaan ineens heel lastig is geworden. Blijf rustig bewegen om de doorbloeding van je spieren op peil te houden. Ook actief herstel kan je helpen om sneller van de spierpijn af te zijn!

#5 Rollen maar
Een foamroller kan je helpen om minder spierpijn te krijgen. Dus na je workout lekker even rustig (ja rustig!) stretchen en rollen maar! Het zijn van die dingen die we snel overslaan, maar die paar minuutjes kun je nog wel missen toch?

#6 Eet
Je hoort veel over de ‘golden window’ van maximaal 30 minuten na je training om te zorgen dat je goed voedsel binnen krijgt. Of het nu precies 30 minuten is of niet zijn de wetenschappers nog niet over uit, maar dat je goed moet eten na een workout staat buiten kijf. Denk vooral aan proteïne en koolhydraten om alles weer aan te vullen! Vergeet overigens ook niet voldoende te drinken, ook dat helpt in vermindering van spierpijn.

#7 Massage
Als je spierpijn hebt moet je er misschien niet aan denken… Toch kan het echt helpen om even door de zure appel heen te bijten. Een massage zorgt er namelijk voor dat je spieren los worden gemaakt en dat de doorbloeding beter op gang komt. Het helpt je in het herstel en je bent sneller door je spierpijn heen!

#8 Slaap zacht
Voldoende slaap is essentieel voor een goed herstel. Tijdens de nachtrust worden stoffen aangemaakt die cruciaal zijn voor optimaal spierherstel. Zonder deze stoffen moet je lichaam veel meer moeite doen voor het herstel. Dus gebruik jouw spierpijn als goed excuus om lekker vroeg onder de wol te gaan!

Beelden: Vivienne Magalie Photography

Lees ook:
Let’s go outside! Deze workout doe je lekker zelf.
5 core favorieten
6 push up variaties
Medicine ball workout: 7 must try oefeningen
5 oefeningen voor sterke armen
Lekker squatten: zes oefeningen

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.