Sport als een minimalist: 3 tips om je (sport)agenda in te delen

Met een drukke privé- en werkagenda is het soms lastig om ook je ‘sportagenda’ vol te houden. Geef jij jouw sportieve me-time makkelijk op om nog even te werken of dagelijkse klusjes voorrang te geven? Eline deelde haar agenda minimalistisch in om zo weer controle over haar (sport)afspraken te krijgen. Hieronder deelt ze haar tips!

Minimalisme als mindset
Een tijd lang zocht ik naar een manier om met mijn overvolle agenda om te gaan. Ik merkte dat ik vaak bang om dingen te missen en ik kon moeilijk ‘nee’ zeggen. Door die instelling had ik steeds minder tijd om te sporten, met als gevolg dat ik mijn sportschema losliet en de tijd die ik ‘over’ had moe was en niet altijd gebruikte om te sporten. En daar werd ik ongelukkig van.

Maar ja, hoe doorbreek je dat? In mijn zoektocht begon ik te lezen over minimalisme. In een tijd waarin de behoefte groeit aan een bewust leven, mindfulness en het simplificeren van (dagelijkse) keuzes, blijkt minimalisme voor veel mensen een heel praktische mindset. Minimalisme draait kortgezegd om meer doen met minder door bewust stil te staan bij alles wat je hebt en hoe je dat gebruikt. Dat heeft overigens maar voor een deel met materieel bezit te maken: want wat heb je nu echt nodig om je leven voor jezelf zo optimaal mogelijk te leiden, er plezier en waarde uit te halen?

Gezondheid als basis
Door me met die vraag bezig te houden kwam ik erachter hoe ik mijn tijd –misschien wel het meest waardevolle dat ik ‘heb’– wil gebruiken. Eerst bedacht ik me dat alles in mijn agenda, werk en privé, een tijdsbesteding is (en niet zozeer een ‘verplichting’). Daarbij moest ik de waarde van sporten als tijdsbesteding voor mezelf gaan bepalen. Mijn gezondheid is mijn basis en daarom enorm belangrijk voor me: zonder een gezond en uitgerust lijf en hoofd kan ik überhaupt niet optimaal functioneren. Sporten (voor mij is dat vooral hardlopen, spinnen en yoga) zorgt ervoor dat mijn conditie op peil blijft en dat ik veel plezier heb. En daardoor ben ik vrolijk en voel ik me energiek!

Hoe heb ik het aangepakt?
Ik was blij met dat besef, maar mijn probleem was die agenda: want hoeveel tijd heb ik dan nodig voor die goede gezondheid? En welke activiteiten helpen me daarbij? Een agenda minimalistisch indelen betekent praktisch denken. In drie stappen kreeg ik een beter beeld van mijn sporttijd, wat hielp bij het simplificeren van mijn agenda. Natuurlijk kan ik niet in jouw agenda kijken, maar deze tips kunnen je misschien wel helpen bij het grip krijgen op en anders kijken naar de jouwe:

stap 1: overzicht van jouw beste moment
Stel jezelf eens de volgende vragen: op welk moment van de dag ben ik het meest productief? Wanneer krijg ik het meeste voor elkaar, zowel op werk als privé? Wanneer op de dag kan ik over het algemeen genoeg concentratie en focus opbrengen voor het doen van welke activiteit? Maar ook: wanneer ervaar ik een dip in energie?

Denk vervolgens eens na wat er zoal voor zorgt dat je op je best bent. Ben je op je best als je een opgeruimde werkplek hebt? Leg je je smartphone weg om niet afgeleid te worden? Begin je jouw productieve moment van de dag standaard met een kop koffie? Of kun je meer focus aanbrengen als je een flink uur hebt gesport?

Schrijf dit allemaal eens voor jezelf op. Het lijstje antwoorden geeft je een eerste richting in het grip krijgen op hoe je op een ‘gemiddelde’ dag (of het nu een werkdag of een vrije dag is) functioneert. Het hierbij bewust stilstaan is al een eerste stap in het simplificeren van je agenda.

stap 2: beschrijf jouw doelen
Je hebt nu een beeld van wat je op een dag doet en wat ervoor kan zorgen dat je dit zo optimaal mogelijk kunt doen. Maar, wat doen de activiteiten nu eigenlijk voor of met je? Wat is het resultaat? Als het gaat om sporten: werk je aan iets om een bepaalde voldoening te krijgen? Wil je afvallen, op gewicht blijven, of juist in spiermassa aankomen bijvoorbeeld? Wil je jouw pr verbeteren? Of wil je vooral bijkletsen met je loopmaatje? En: heb je al doelen bereikt waar je trots op bent?

Schrijf ook nu eens op wat je (sport)doelen zijn. Hoe specifieker, hoe makkelijker het nastreven. Maar wees wel kritisch en realistisch: het gaat er uiteindelijk om erachter te komen hoeveel tijd je daaraan gaat besteden.

stap 3: verander je taal
Zie je dat je bij de vorige stap vooral hebt opgeschreven wat je ‘wilt’ in plaats van wat je ‘moet’? Je motivatie en instelling wordt enorm bepaald door de taal die je gebruikt. Iets willen duidt vaak op een grotere intrinsieke motivatie dan wanneer je iets (van jezelf) moet.

De manier waarop je denkt en beslissingen neemt heeft veel te maken met de manier waarop je praat. Verander dus je taal als je kijkt naar je agenda: heb je echt geen tijd, of maak je geen tijd vrij om te sporten? Kun je jouw schema niet volgen deze week, of wil je het niet? Eigenlijk is dit de lastigste van de drie stappen, want je komt er achter wat jouw houding is met betrekking tot het volgen van je eigen agenda.

In mijn volgende blog vertel ik wat er uit mijn drie stappen kwam. Ook vertel ik hoe ik dat vertaalde naar ‘netto’ tijd om te sporten en welke agenda-indeling ik daarin heb aangebracht. Maar ook deel ik tips om je geminimaliseerde agenda vol te houden, en hoe je vaker ‘nee’ kunt zeggen.

The following two tabs change content below.
is eigenaar van De Fit | communicatief label. Als communicatieadviseur en tekstschrijver helpt ze mensen en organisaties hun verhaal te vertellen. Om zelf fit te blijven doet Eline aan hardlopen, spinnen, yoga, longboarden en... tafeltennis.

2 Comments

  • Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd naar hoe jij jezelf dan er ook toe zet om echt te sporten. Mijn zoektocht naar hoe ik sporten in mijn agenda moet zetten was ook best een zoektocht. Waar het begon met noteren van welke sporten ik die week gedaan had, werd dat een lijstje van wat ik per week wilde doen (hopeloos, want de training die minder leuk was deed ik daardoor slechts 1x die maand ipv iedere week). Ondertussen zet ik per dag neer wat ik wil doen (voor een hardlooptraining bijvoorbeeld welke tijd of intervallen en welke hartslagzone), met soms wat extra vrijheid door een keuze op 2 dagen neer te zetten. Dit werkt voor mij redelijk, al voel ik me wel schuldig als ik zie dat een training niet gelukt is.

  • Hoi Amber, wat goed dat je zo bewust bezig bent met het bijhouden van je sporten en sporttijd! Voor mij was dat absoluut het begin van het volhouden van mijn (nieuwe) schema. In mijn volgende blogs over ‘sporten als een minimalist’ ga ik daar verder op in. Je bewust worden van hoe je bezig wilt zijn met je sporten/ sportdoel is 1; dat volhouden is 2. Ik ga in die volgende blogs ook in op wat jij omschrijft, het ‘schuldig’ voelen als je een training niet of niet ‘goed’ (genoeg) hebt gedaan. Om je daar alvast op te antwoorden; ik denk dat het schuldig voelen (iets dat ik herken!) minder wordt als je jezelf blijft herinneren aan het ‘waarom’ van je sportdoel. Als je goed weet waarom je sport of bezig bent met het bereiken van je (sport)doelen, dan is dat zo belangrijk voor je dat je daarnaartoe blijft werken. Klinkt cliché, maar van de ‘weg ernaartoe’ leer je misschien wel het meest. Als je je dat bedenkt als je een keer een training niet (goed genoeg) hebt gedaan, dan voel je je waarschijnlijk ook minder schuldig. Hopelijk haal je inspiratie uit de volgende blogs. Dank in ieder geval voor het delen van je ervaringen! Groetjes, Eline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.