Sport als een minimalist (deel 2): je stappen concretiseren

In haar vorige blog schreef Eline over het simplificeren van haar (sport)agenda. Door de uitgangspunten van het minimalisme leerde ze hoe belangrijk het is je te realiseren waarom je iets doet en hoe je je tijd daaraan besteedt. Geïnspireerd door die uitgangspunten kon ze in drie stappen grip krijgen op haar ‘waarom’ en ‘hoe’. In deze tweede blog over sporten als een minimalist vertelt ze waar zij achter kwam.

Wat waren de resultaten van mijn drie stappen?
Het is verhelderend en confronterend om bewust met je eigen (onbewuste) gedrag bezig te gaan. Ik heb bijna twee maanden lang lijstjes gemaakt en mijn dagroutines flink tegen het licht gehouden. Op die manier zag ik wat ik wel en niet deed, en kon ik daadwerkelijk patronen in mijn eigen gedrag herkennen. Daardoor kon ik na een tijdje ook beter antwoord geven op vragen waar ik al lang mee liep, zoals: wanneer en waarom ervaar ik pieken en dalen in energie en motivatie? Mijn ‘lijstjes’ heb ik naast elkaar gelegd en daarin zag ik het volgende:

stap 1: overzicht van mijn beste moment
Ik blijk echt een ‘ochtendmens’ te zijn. Ongeacht hoe laat (vroeg ;-)) mijn wekker gaat (doordeweeks, in de weekenden en op vakantie): ik ben direct wakker en draai in mijn hoofd ook direct een lijstje af met de things to do voor die dag. Ik heb het geluk dat ik me met 7 tot 8 uur slaap wakker en ready to go voel. Check! Kijk ik naar de productiefste en effectiefste momenten van mijn dag, dan ‘piek’ ik (logischerwijs) dus vooral in de ochtend en middag. Tot aan de lunch kan ik op een behoorlijk steady niveau mijn activiteiten doen.

Daarbij zijn tijdig eten, korte pauzes, beweging en afwisseling van de activiteiten die ik doe belangrijk. Zo kom ik niet ‘vast’ te zitten en kan ik goed aan een project werken door me in korte tijdspannes ‘af te sluiten’. Moet ik me volledig concentreren op een opdracht dan leg ik mijn telefoon weg, laat ik ‘m in mijn tas of zet ik’m op vliegtuigstand. In het weekend neem ik regelmatig ook afstand van mijn telefoon als ik ga sporten, boodschappen doen of naar familie ga.

Waar ik ook achter kwam: omdat ik vooral overdag mijn meest productieve momenten heb, heb ik in de namiddag en avond vaak wat minder energie. Ik kon daar in het verleden vaak tegen vechten, maar ik ben dat stukje bij beetje gaan accepteren van mezelf. Zo merkte ik dat ik na het avondeten beter een rustige activiteit kan doen zoals een filmpje kijken, een wandeling maken, FaceTimen of een boek lezen. (Over)werken tot laat in de avond laat ik daarom steeds minder ‘gebeuren’. Intensief sporten na het avondeten doe ik daarom ook niet meer: ik schuif die activiteiten vaak door naar een volgende ochtend.

stap 2: beschrijving van mijn doelen
Door mijn dagelijkse doen en laten bij te houden werd me de ‘gemiddelde’ verdeling van (sport)activiteiten over mijn dag steeds duidelijker. Daardoor snapte ik beter waarom ik op die momenten wel of niet sportte. En wat ik daarmee bereikte. Zo merkte ik dat ik het ‘t allerfijnst vind om in de frisse lucht een rondje te rennen. Juist in de ochtend kan ik met gemak mijn veters dichtknopen en gaan hardlopen. De rust, de vaak koele temperatuur… ik voel me letterlijk ‘wakker’ geworden na een rondje in de ochtend.

Maar ik merkte ook dat ik niet alleen wilde hardlopen in de ochtend. Ik zag dat ik mijn rondje vaker oversloeg omdat ik ‘geen zin had’ in rennen. Kennelijk brengt hardlopen alleen me niet genoeg voldoening: afwisseling blijk ik dus nodig te hebben. Daarom ben ik in die twee maanden meerdere, voor mij ‘nieuwe’ sporten gaan uitproberen. Ik begon hardlopen te combineren met spinnen, wielrennen, krachttrainen en zwemmen en ik merkte dat ik daar nieuwe fun uit haalde. En ook belangrijk voor me: naast fun is sporten voor mij werken aan mijn fysieke en mentale well being. Explosieve sporten combineer ik dus steeds vaker met yoga en mindfullness. Vaak in het weekend, voor de benodigde rust en herstel.

stap 3: verander je taal
In de periodes dat ik door mijn agenda werd geleefd zei ik geregeld dat ik ‘geen tijd had om te sporten’. Nu ik beter bijhield wat ik nu eigenlijk echt deed en wilde doen met mijn dag, moest ik dat ook hardop gaan zeggen. En dat is niet altijd leuk: ‘Ik heb niet gesport vandaag want ik heb langer doorgewerkt aan die ene opdracht en daardoor haalde ik mijn groepsles niet’, bijvoorbeeld. Au, dat hardop zeggen is best confronterend. Zeker als je dat drie dagen achter elkaar doet.

Pas op die momenten werd ik me er echt bewust van dat ik daarmee wilde stoppen. Ik draaide het om en vertelde steeds vaker aan mensen in mijn omgeving dat ik (quote) ‘de afspraak met mezelf had gemaakt’ om (quote) ‘deze ochtend 5,5 kilometer te rennen’, en (quote) ‘elke woensdag in de sportschool een spinning les te doen’. Hoe vaker ik dat zei, hoe meer ik me realiseerde dat ik dat echt wilde doen. En omdat ik het zei, ging ik het ook doen.

Mijn take outs?
Je eigen gedrag en doen en laten op papier terugzien: verhelderend en confronterend tegelijk. Het klinkt misschien gek, maar pas toen ik bij de derde stap was kon ik mijn agenda echt versimpelen: mijn agenda ging vanaf die fase draaien om de afspraken die ik met mezelf maakte. Dat was verhelderend en het luchtte op: ik wist nu dat ik door te sporten een afspraak met mezelf nakwam. En die afspraken wogen zwaar. En wonnen aan belang. Daardoor kon ik vaker ‘nee’ zeggen tegen andere afspraken. Want ik zei ‘ja’ tegen een afspraak met mezelf.

Hoe mijn agenda er nu uitziet vertel ik je graag in mijn volgende blog. In het derde deel van ‘sporten als een minimalist’ kom je erachter hoeveel nettotijd er nu staat voor mijn sporten en welke doelen ik daarmee behaal. En ik laat je mijn verdeling zien in ‘kerntijd’, ‘focustijd’ en ‘funtijd’, en hoe je met die verdeling je agenda simpel blijft houden!

The following two tabs change content below.
is eigenaar van De Fit | communicatief label. Als communicatieadviseur en tekstschrijver helpt ze mensen en organisaties hun verhaal te vertellen. Om zelf fit te blijven doet Eline aan hardlopen, spinnen, yoga, longboarden en... tafeltennis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.