Sportdrank versus banaan; wat is beter?

We weten dat je tijdens duursport koolhydraten nodig hebt om te kunnen blijven gaan. Ze helpen bij het aanvullen van je brandstof tijdens de training of race, maar zorgen ook achteraf voor je herstel. De makkelijkste manier om alles aan te vullen? Sportdrank. Iets waar door veel duursporters dan ook dankbaar gebruik van maken. Maar hoe zit het met de good old banaan? Uit nieuw onderzoek blijkt dat de gele rakker de sportdrank van de troon stoot!

Het eten of drinken van koolhydraten tijdens langdurige inspanning stelt je in staat om langer of met hogere intensiteit door te gaan, maar ook om sneller te herstellen na afloop dan wanneer je niet eet of drinkt tijdens de training. De carbs voeden de spieren snel, waardoor een deel van de fysiologische stress wordt verminderd én daarna minder ontsteking wordt veroorzaakt. En ja, koolhydraten = suiker. En de snelste manier om hieraan te komen is via (hypertone) sportdrank.

Tegelijkertijd zijn sportdranken meestal alles behalve natuurlijk en dat kan voor sommige sporters wel wat problemen opleveren. Of simpelweg willen ze het liever niet nuttigen. Al heel lang is bekend dat een banaan een koolhydratenbommetje is en ook nog eens vol zit met goede stoffen, zoals voedingsvezels, vitaminen en kalium. Handig! Zeker nu bekend is geworden dat de banaan echt beter voor je is tijdens duursport dan sportdrank!

Hoe zit dat? Veel fruitsoorten, waaronder dus bananen, zijn hoog in fructose ofwel vruchtensuiker. Maar ze bevatten ook andere natuurlijke stoffen die een impact kunnen hebben op sportprestaties en herstel. Waar dat eerst nog speculatie was van onderzoekers, is dat nu ook daadwerkelijk vastgesteld.

In een nieuw experiment werden fietsers getest met water, sportdrank en banaan. Zowel met sportdrank als banaan hadden de sporters na afloop lagere ontstekingsniveaus in hun lichaam. Maar de bloedproeven vertelden nog meer. De sporters die op bananen fietsten hadden minder van het zogenaamde ‘COX-2-enzym’. Kort en simpel gezegd zorgt minder van dit enzym ervoor dat er een verminderde ontsteking is na afloop. Ter vergelijking: ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen werken eveneens door COX-2 te remmen. Hoe de banaan erin slaagt de cellen na de training op deze manier te beïnvloeden is nog niet bekend, maar vast staat dus wel dat een banaantje je nog beter kan helpen dan een bidon sportdrank!

Maar hoeveel bananen heb je dan nodig? Er is getest met elke 30 minuten een halve banaan. Hoewel dit qua hoeveelheid carbs ideaal lijkt (en vergelijkbaar met een beker sportdrank) kun je je misschien zo voorstellen dat er ook een nadeel kleeft aan het eten van te veel bananen. Stel dat je een marathon loopt in 4 uur, dan eet je dus al gauw 4 bananen weg. En dat vinden je darmen misschien wat veel! Bovendien krijg je met sportdrank natuurlijk ook gelijk vocht binnen en met een banaan niet. Vergeet dus vooral niet dat je naast het eten van je banaantje ook goed aan je vochtlevels werkt!

In toekomstig onderzoek gaan de onderzoekers ook aan de slag met dadels die nog meer suiker bevatten dan bananen. Goh, laat ik die nu altijd bij me hebben tijdens mijn duurtrainingen of wedstrijden! ;-) Moet de sportdrank of gel nu aan de kant? Welnee, doe vooral waar jij je fijn bij voelt en wat voor jou goed werkt. Maar hap dus gerust een banaantje weg tijdens die lange training of race!

Beeld onder artikel: Erwin van Leeuwen

Bron: NY Times, uit het onderzoek van David Nieman, directeur van het menselijk prestatie-lab aan de Appalachian State University en de hoofdauteur van de studie.

Lees ook:
Eten voor een lange race: do’s & dont’s
Wat eet je voor, tijdens en na je workout?
Breek de dag, eet een banaan
Hoe blijf je gemotiveerd?

Blijf up-to-date en volg Glow op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL)

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.