Sportief in de Alentejo

Ik ben een beetje verliefd op Portugal, ja dat kan ik wel zeggen. Het eten, de natuur, de rust… Na mijn vorige bezoek aan dit prachtige land gaf ik je al 5 goede redenen waarom je graag naar de Alentejo wilt. Maar dat deel van het land biedt nog veel meer leuks. Voor een actieve vakantie zit je daar namelijk wel goed: de Alentejo leent zich bijzonder goed om lekker sportief te zijn!

Top 10 Europese bestemmingen
Als Lonely Planet het zegt dan is het waar toch? Zij tippen de Alentejo als een van de 10 Europese topbestemmingen van 2017. Niet alleen voor liefhebbers van rust en ruimte, maar ook juist ook voor reizigers die op zoek zijn naar bijzondere overnachtingsmogelijkheden. Geen massatoerisme, maar kleinschalige authentieke accommodaties. Na een roadtrip door het gebied kan ik dit helemaal beamen. Maar ik voeg dus graag nog aan toe: voor actieve vakantiegangers. Een kleine greep uit wat je er allemaal kunt doen!

#1 Hiken: Rota Vicentina
Houd je van wandelen en hiken en dan kun je je hart ophalen op de Rota Vicentina, hét lange afstands netwerk door de Alentejo dat maar liefst 450 kilometer beslaat! Je kunt kiezen voor een echte trektocht van plaats naar plaats, maar ook vanuit de diverse plaatsen langs de route delen van dit netwerk ontdekken. Het is dus prima geschikt voor de beginnende maar ook de gevorderde hiker.

De route gaat door het binnenland, maar ook langs de prachtige robuuste kust van de Alentejo. Juist langs die kust loop je de Fishermen’s Trail; een route over en langs de rotsen waar je alleen te voet kunt komen. Redelijk uitdagend is deze 120 km lange route wel! Maar de strandjes die je dus alleen als wandelaar onderweg kunt aandoen maken dat je weer even op adem kunt komen. Zoek je een plek om echt even tot rust en bijvoorbeeld een dagje uit kunt rusten alvorens je weer verder trekt? Laat je dan in de watten leggen bij Herdade Do Touril bijvoorbeeld!

#2 Surfs up in Comporta
Vorig jaar stond ik ooit al eens een keer op een surfplank en een lang gekoesterde wens is nog eens een heuse surf- en yoga retreat te doen. Dus nu ik de kans kreeg om nog eens de plank op te gaan voor een lesje, twijfelde ik geen moment. Op veel plekken in de Alentejo kun je surfen en surflessen nemen. Ik kreeg mijn les in Comporta (Carvahal Beach) en wat een fijne plek is dat! Begin van het seizoen, dus super rustig. Geen massa’s op het strand, maar een heerlijk rustig strand met een groot stuk zee helemaal voor mij en mijn surfplank. Oké en Daniel en Ana van de Carvahal Surf School. Dat Daniel een ervaren surfer is werd direct duidelijk, maar zelf goed kunnen surfen betekent niet automatisch dat je goed les kunt geven zo was mijn ervaring vorig jaar. Nu was het echter andere koek! Daniel wist me zó veel te leren in korte tijd, dat ik zelfs aan het einde van mijn les een paar golven (oké oké: golfjes ;-)) wist te pakken! Later hoorde ik dat ze ook een Bed & Breakfast hebben, dus als je een weekje wilt gaan surfen zit je daar wel goed!

#3 Fietsen & hardlopen
Ja, fietsen en hardlopen kan overal natuurlijk. Dat is wat ik zo heerlijk vind tijdens het reizen. Hardloopschoenen in de koffer en gaan! Of een fiets huren en lekker eropuit trekken. Het leuke aan de Alentejo is dat je dan ook de leuke kleine en authentieke stadjes kunt aandoen, Mertola, Beja, maar ook de geweldige kustlijn waar je bijvoorbeeld bij Cabo Sardao een spectaculair uitzicht hebt over de kliffen waar de ooievaars nesten.

#4 Zwemmen
Ja duh! Een land dat grenst aan de zee leent zich natuurlijk prima om lekker te zwemmen. Maar, laat je niet misleiden, want de Atlantische Oceaan kan koud en ruw zijn. Zelfs de geoefende zwemmer of surfer heeft soms moeite om daar door de flinke golven heen te komen. Toch waag ik me bij veilige omstandigheden graag voor een plons in de zee! Maar het verbaast je misschien niet dat ik als ‘zwembadmeisje’ ook blij wordt van buitenzwembaden. En die zijn er natuurlijk ook volop te vinden! Dus als ik een hotel boek, dan check ik eerst even of er een zwembad bij is, óf dat er eentje in de buurt te vinden is.

#5 Relaxen en eten
Ja logisch toch, als je lekker actief bent, wil je ook even relaxen en fijn eten. Het is tenslotte vakantie! Ook daarvoor heb ik een paar fijne tips. Totaal relaxen doe je namelijk bijvoorbeeld in Monte Do Giestal, een schitterend kleinschalig complex waar ze rust en wellness hoog in het vaandel hebben. Even helemaal bijkomen? Dan zit je daar wel goed! Een andere parel (maar echt!) is Figueirinha Ecoturismo. Op de onverharde weg er naartoe vraag je je af waar je in hemelsnaam terecht gaat komen. Maar eenmaal daar krijg je zo’n warm welkom op dit bijzondere complex dat je eigenlijk niet meer weg wilt. Alexandre en Paula noemen hun plek ‘the soul of ecotourism’ en dat voel je! Met een natuurzwembad, waanzinnige moestuin, rondlopende huisdieren en twee bijzondere tenten in de tuin kun je niet anders dan dit een bijzondere plek vinden. Tot rust komen to the next level. En de maaltijden die Paula je voorschotelt… Nee, daarna wil je écht niet meer weg!

Behalve al deze dingen is er natuurlijk nog veel meer te beleven op sportief gebeid. Zo kun je paardrijden, allerlei watersporten beleven – zoals kanoën, kajakken en suppen – of parapenten en luchtballon varen. Genoeg te doen en nog genoeg te ontdekken… Op de site van Visit Alentejo vind je alle mogelijkheden, goede links en handige tips. Wij zijn onze volgende Portugal trip alweer aan het plannen hoor!

Meer travel:
Food hotspots Kopenhagen
Belo Alentejo! 5x waarom je naar de Alentejo wilt
10 dingen die je moet checken als je op reis gaat
Waarom hardlopen in het buitenland zo leuk is
Sportief Salland: voor nature lovers en buitensporters
Hoe vind je healthy hotspots op reis?

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.