Sportief Salland: reistip voor nature lovers en buitensporters

Dat wij dol zijn op de natuur steken we niet onder stoelen of banken. Het is goed voor je gezondheid en we vinden het heerlijk om buiten te sporten. Wandelen, rennen, fietsen, bootcampen… we like to get dirty! Dat ons eigen kleine landje diverse gebieden heeft waar het mooier is dan op veel plekken ter wereld, lijken veel mensen voor het gemak even te vergeten. Verder en exotischer staat synoniem voor beter, mooier, spectaculairder. Maar de pracht is dichterbij dan je denkt en wij ontdekken het natuurschoon dichtbij huis maar al te graag. Dus togen we een heel weekend naar Salland. En het mooie van alles? We mochten daar een heel weekend buiten sporten! Roarrrrrr.

Salland
Salland leent zich namelijk bij uitstek voor een sportieve of actieve (mini)vakantie. Geen idee waar het ligt? In Overijssel. In het westen van die provincie om precies te zijn. En waag het niet het gebied te verwarren met Twente. Want hoewel de gemeente Hellendoorn op de grens van Twente en Salland ligt, zijn beide gebieden en hun inwoners toch héél anders! ;-) Wat kun je zoal doen in Salland op sportief gebied? Hardlopen, fietsen, wandelen, kanoën, suppen, zwemmen, survivallen en ga zo nog maar even door. Wij gingen survivallen, mountainbiken en obstacle runnen. Benieuwd hoe het was?

Survival training
Op een drafje naar de atletiekbaan, tot zover kwam het ons allemaal bekend voor. Eenmaal bij de baan staan we oog-in-oog met een soort survival ‘station’. Een crossfit ‘rig’ zeg maar, alleen dan buiten: balken, touwen, netten, het ziet er indrukwekkend uit. Na een stevige warming-up leer ik van trainster Marian eindelijk hoe ik sierlijk door die touwen moet manoeuvreren (yeah, in my dreams), hoe ik snel van balk naar balk kan springen (uhuh) en hoe ik mezelf aan de monkey bars van tree naar tree moet slingeren (oké, dat lukt serieus best aardig). In ieder geval is snel duidelijk dat techniek wel ‘een dingetje’ is en dat je met brute kracht alleen niet overleeft, om maar in termen van het survivallen te blijven.

sportief salland

sportief salland

Ondertussen zwiert en zwaait de andere trainer (André) met grote souplesse door de touwen en over de balken. Oké, we slaan ons er prima doorheen hoor, maar er is duidelijk ruimte voor verbetering. Overigens hangen we aan zijn lippen wanneer hij vertelt over de Goldrush Survivalrace. Een race van 8 uur, waarin je als duo zowel fysiek als mentaal aan diverse uitdagingen wordt blootgesteld. Survival with mind and muscle dus! Mocht je niks te doen hebben op 26 november, dan kun je je dus altijd nog met een mede-gekkie inschrijven voor de koudste en zwaarste survivalrace die ons land rijk is. We schieten na de survival training ook nog heel even met een SUP De Regge op. Gewoon, omdat het kan! Anyway, deze sportieve avond is de perfecte start van het weekend!

sportief salland

Mountainbiken
Mountainbiken… Dat vind ik echt te gek. Er is alleen altijd 1 klein probleempje. Met mijn coördinatie is het niet zo goed gesteld en dat betekent dat sturen en remmen, zeker op zachte ondergrond, nog wel eens wat spannende situaties kan opleveren. Bij De Huttert staat de familie Rensen ons al op te wachten. Dochter Lyan en haar vriend nemen ons mee naar de fietsen en leren ons eerst (thank god!) hoe we goed moeten remmen. Dat is niet alleen een kwestie van je rem inknijpen, maar ook je gewicht naar achteren verplaatsen. We oefenen er flink op los en ik hoop van harte dat ik deze net nieuw geleerde technieken ook kan toepassen in een panieksituatie ;-) Lang verhaal kort: het is te gek! We fietsen door de bossen, scheuren over paadjes, klimmen de heuveltjes op en sjezen er vervolgens weer af.

sportief salland mountainbike

Zelfs als we bij ‘De Kuil’ komen weet Lyan ons zo ver te krijgen (lees: te motiveren en coachen) dat we er ook daadwerkelijk doorheen rijden. Whoei, niet gek voor iemand met een beroerde fietscoördinatie! Na een dikke 2 uur is het weer tijd om verder te gaan. Maar niet voordat mama Rensen ons volledig ‘volpropt’ met een gezonde en volledig zelfgemaakte lunch. “Dag familie Rensen, wij komen zeker nog eens terug!”

We laten de rest van de dag niet onbenut om diverse landwinkels in de omgeving te bezoeken, koeien te aaien, de markt in Nijverdal te bezoeken en (natuurlijk!) asperges te eten!

sportief salland brood

Obstcale running
Noem het obstacle running, noem het een extreme workout. Wij haken aan bij de maandelijkse training die georganiseerd wordt vanuit De Wilgenweard, waar wij het hele weekend doorbrengen. Hoe je het ook noemt, de basis bestaat uit hardlopen, maar los daarvan staat ons nog heel wat te wachten. We rennen in duo’s terwijl we een autoband achter ons aan slepen, klimmen over hekken, schuiven over boomstammen, balanceren over balken en kruipen door een buis. Net als tijdens het survivallen leren we ook hier hoe we zo snel en effectief mogelijk over de obstakels komen.

Salland obstacle running

“Potverdikkie is dat nu ‘De Kuil’ weer?” En ja hoor, we herkennen de omgeving waar we de vorige dag nog met de mountainbike stonden… Alleen gaan we vandaag rennend (oké rennen kun je het soms niet meer noemen), tijgerend en in bear crawl door die kuil heen! Alsof de kuil ons nog net genoeg gesloopt heeft, staat ons nog een aardig ‘toetje’ te wachten. Samen met de mannen en vrouwen die in training zijn voor de StrongManRun en de StrongSisterRun die in Hellendoorn worden georganiseerd in het eerste weekend van september mogen we nog ‘even een paar keer’ de modderpoel (aka paardenbak) door. Maar niet voordat we ook daar nog wat obstakels en een bruggetje meepikken in ons rondje. Lachend, zompend en met de modder tot aan ons kruin gaan we hardlopend terug naar De Wilgenweard. Het laatste stuk zwemmen we in De Regge en deze pittige maar fantastische workout is in the pocket! Op naar de warme douche.

Hou jij van obstacle running, of zou je het wel eens willen proberen? Like dan vooral onze Facebook page en houd deze de komende tijd goed in de gaten!

Salland2

Sportief Salland
Wij weten één ding zeker. We gaan vaker voor een (mini-)vakantie naar Salland. Vooral voor natuurliefhebbers en (buiten)sporters – yep, that’s us! – is het een waar walhalla. En dat op slechts 2 uurtjes rijden!

sportief salland mountainbike

In samenwerking met Salland Marketing laten we jou graag zien hoe veelzijdig Salland is! Beelden: Gijs Hardeman van Next Destination 

Meer travel:
Hoe vind je healthy hotspots op reis
Hotspots Berlijn: lecker essen!
De leukste hotspots in Maastricht
Travel Guide Vancouver

Travel Guide Kaapstad

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

The following two tabs change content below.

Madelon Baans

Madelon is partner van Glow, zelfstandig communicatie professional op gebied van sport & gezondheid, oud olympisch zwemster en schrijft graag over haar passie voor sport, gezondheid en gezond & lekker eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.