Kan iedereen een sportliefhebber worden? 5 tips!

Onlangs werd ik geïnterviewd door NRC over de vraag of iedereen een sportliefhebber kan worden. Hoe komt het toch dan de één niet zonder kan en de ander keer op keer probeert iets aan sport te doen en toch telkens weer de handdoek in de ring gooit? Een interessante uiteenzetting. Ik ben er van overtuigd dat iedereen een sportliefhebber kan worden. Of misschien moet ik zeggen ‘beweegliefhebber’. Anyway, ik heb nog vijf tips voor als het jou niet lijkt te lukken!

#1 Onderzoek!
Het lijkt misschien gek, maar veel mensen weten niet wat ze leuk vinden op sportgebied of wat écht bij ze past. Ik spreek mensen die al 5x geprobeerd hebben te gaan hardlopen, maar telkens tot de conclusie komen dat ze het niet leuk vinden. Maar dat je hardlopen niet leuk vindt, betekent niet dat je andere sporten ook niet leuk vindt! Toch stopt daar vaak het traject. “Nee, ik vind het niet leuk” = klaar! Maar er is zo veel meer dan dat… Probeer verschillende sporten uit, ga onderzoeken wat écht bij je past. Misschien jij meer een yoga, wandel, handbal, schaats of fiets type. Ga onderzoeken, ga ontdekken, ga proeflessen doen en locaties bezoeken; er is echt een sport die bij je past!

#2 Socialize!
Voor veel mensen is het sociale aspect van sport nog belangrijker dan de sport zelf. En dat is niet eens zo gek. Als jij een sociaal dier bent, zoek dan een sport waarbij je een team, groep of community vindt. Alleen gaan hardlopen, zwemmen of fietsen is niet zo leuk als jij net begint of moeite hebt m het sporten vol te houden. Je moet dan ook wel over een ijzeren discipline beschikken om elke keer te gaan. Maar als er een team, een sportbuddy of groep gezelligerds op je wacht?… Tsja, dan ga je heus, heb je niet eens tijd om na te denken en heb je de dikste pret met elkaar.

#3 Zoek motivators!
Vind je het moeilijk om het sporten vol te houden? You’re not alone. Echt niet. Het lijkt misschien alsof de hele wereld over een strak schema en dito inzet beschikt, maar niets is minder waar. Veel mensen halen hun inspiratie en motivatie uit anderen. En dat kun jij ook doen! Dat kunnen sportmaatjes zijn (ik raad iedereen aan leuke sportmaatjes te zoeken, zij zijn de beste motivatie die jij je kunt wensen!), maar het kunnen ook mensen zijn in je omgeving die je steunen, coachen of soms even een duwtje in de juiste richting geven als je dat nodig hebt. Ook online kun je heel wat motivatie vinden. Geen inspiratie voor jouw gymsessie bijvoorbeeld? Of niet zo’n zin? Check Instagram voor je favo fitness motivators en er borrelt ongetwijfeld wat bij je op!

#4 Remember: één is beter dan geen!
(Her)ken je dit: “Ik kan maar 1x sporten deze week, nou dat heeft geen zin hoor, dan laat ik die keer ook wel zitten.” Yup, wetenschappelijk onderzoekt toont aan dat 3x sporten per week nodig is voor resultaat. Maar… Eén is nog altijd beter dan geen. Dus laat die ene sessie dan vooral niet zitten. Bovendien is de kans groot dat je helemaal verzaakt als je een week niet gaat. De kloof wordt groter, evenals de onverschilligheid. Dus ja: wat je doet maakt wel degelijk verschil, ook al is het minder dan je wilde of hoopte. Sla die ene keer niet over en grijp het aan als moment om het de week daarna beter te doen. Go!

#5 Hou vol!
Veel mensen stoppen al met een bepaalde sport voordat ze ‘het verschil’ ervaren. Ze stoppen voordat er echt progressie komt en voordat ze het verschil voelen tussen minder fit en fit. Heel eerlijk: beginnen met sport of met iets nieuws beginnen is niet altijd leuk. Je kunt het nog niet, je ziet nog geen resultaat en het is een struggle om überhaupt te doen wat er op het programma staat. No worries! Dat is herkenbaar voor iedereen die ooit ergens mee begonnen is. Ja, voor iedereen dus. Het beste advies dat ik je kan geven: gun jezelf tijd! In sport bestaan geen shortcuts. Je hoeft niet na 3 weken 5km te kunnen lopen. Je hoeft niet na 6 weken 100kg te kunnen deadliften. Je hoeft niet op je 3e fietstochtje 80km te fietsen. Nope. We’ve all been there. Hou het lang genoeg vol om progressie te gaan maken. Om het verschil te gaan voelen van niet zo fit naar fit. Pas vanaf dat moment wordt het écht leuk!

Wat denk jij? Kan iedereen een sportliefhebber worden?

Beelden: Vivienne Magalie Photography

Meer sport:
Deze sporten kun je prima in de winter doen
Zo zorg je goed voor je hardloopschoenen;
Goggles guide: welke zwembril moet je hebben?
Nu het triatlon seizoen voorbij is
Let’s go outside: deze workout doe je lekker zelf!

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.