Fitness & health trends 2014

December is de maand van de lijstjes en voorspellingen. Wat brengt 2014 op het gebied van sport en gezondheid? Pilates en Zumba zijn ‘uit’. Zijn dit jouw favoriete workouts? Dan trek je je hier natuurlijk niets van aan. Wat is ‘in’? We zien vijf trends.

 1. Fitness als lifestyle
  We worden bewuster van onze eigen verantwoordelijkheid voor onze gezondheid. Dit betekent dat we (nog) gezonder gaan eten, voeding zien als medicijn en preventiemiddel en meer gaan bewegen. En dat gaan we vaker samen doen. Zweetdates zijn in: eerst samen een rondje park, dan een gezond hapje eten, thuis of in een saladebar. Herkende je vroeger de gezondheidsfanaat aan geitenwollen sokken en sandalen, de health freak anno 2014 spot je in casual sportswear. Ook volgend jaar hangt er volop kleding van comfortabele stoffen en geïnspireerd op sportoutfits in de rekken van trendy en exclusieve modezaken. Merken als Gucci, Marc by Marc Jacobs en Tommy Hilfiger omarmen de athletic lifestyle in hun collecties.
 2. High-intensity interval training
  High-intensity interval training (HIIT) was dit jaar al een hit, volgens The American College of Sports Medicine is het dé fitness trend van 2014. Deze trainingen duren hooguit een half uur en bestaan uit korte drills van oefeningen op hoge intensiteit, gevolgd door een korte periode van rust of herstel. Ondanks dat veel fitness professionals wijzen op de vergrote kans op blessures zijn veel mensen enthousiast over deze manier van trainen, want: veel effect in weinig tijd. Ook hot: Piloxing, een combinatie van boksen, pilates en dans. De fitness rage uit Amerika kun je sinds dit najaar bij een paar sportscholen in Nederland beoefenen en in het nieuwe jaar volgen ongetwijfeld meer locaties. Body weight training (trainen met je eigen lichaamsgewicht als tool), krachttraining en bootcamp blijven ook volgend jaar populair. Net als small group training, personal training, functional fitness en core training.
 3. Yoga
  Yoga is al jaren populair maar belooft volgend jaar nóg populairder te worden. Yoga kent misschien wel meer dan 100 verschillende vormen. Power yoga, Hot Yoga, Yin Yoga, Hatha Yoga, Vinyasa, Critical Alignment, Surfboard Yoga; we zagen de afgelopen jaren veel verschillende vormen voorbij komen en soms ook weer gaan. Nieuwe yoga trends zijn: Deep EXtreme (een soort HIIT yoga), Buti Yoga (een combinatie van yoga en dans), Slimnastics (een mengeling van yoga en gymnastiek) en Laughter Yoga (ademhalingsoefeningen die je in lachen laten uitbarsten om je geluksgevoel te vergroten).
 4. Naar buiten
  De ‘buiten is het nieuwe binnen-trend’ zet ook in het nieuwe jaar door. Sporten in de frisse buitenlucht en natuur is gezond: groen is goed voor je geest en zonlicht geeft je een dosis vitamine D. Personal trainers nemen hun klanten mee het bos in en de yogales is met mooi weer in het park of op het strand. Net als in Amerika en Australië zie je in Nederlandse parken steeds vaker fitnesstoestellen. Hardlopen is al jaren ontzettend populair, maar ook outdoor activiteiten als hiken en kamperen worden populair. Deze trend gaat hand in hand met de toegenomen behoefte af en toe te ontsnappen aan de technologische wereld, prikkels van social media en chaos van het stadsleven. Het wordt dus nóg drukker in de parken, bossen en op de stranden…
 5. Meten is weten
  Na alle waarschuwingen voor de gevolgen van inactiviteit op onze gezondheid (zitten is het nieuwe roken), gaan we meer bewegen. En dat willen we graag bijhouden. Apps en activity trackers als de Nike Fuel Band stimuleren niet alleen om meer te bewegen, ze laten ook zien hoe goed we bezig zijn. En dat verwachten we ook als we in de sportschool een trainingsprogramma volgen. Periodieke tests moeten laten zien dat onze zweetdruppels worden beloond met een toegenomen VO2max en een lager vetpercentage.

 Merrell2

Tags from the story
, ,

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.