Wat is het beste tijdstip om te sporten?

Eigenlijk is elk moment van de dag dat jij tijd en zin hebt (of maakt) om te sporten een mooi moment. Als je voor een pr of evenement traint, of als het je maar niet lukt om regelmatig te sporten, kan het tijdstip een rol spelen.

Eind van de middag
Verschillende onderzoeken tonen aan dat je lichaam het beste presteert tussen 16.00 en 20.00 uur. Op dit deel van de dag is je lichaamstemperatuur het hoogst en lijkt het erop dat je meer kracht en uithoudingsvermogen hebt. Bovendien zijn je spieren ook een stuk losser dan wanneer je net uit bed stapt. Wil je een pr rennen op de 5 km of 10 kg meer ijzer verzetten, dan is dit misschien het beste moment.

’s Ochtends vroeg
Uit onderzoek blijkt dat als je ’s morgens sport het makkelijker is om je sportregime vol te houden dan wanneer je ’s middags of ’s avonds sport. Je kunt ’s morgens gemakkelijker tijd maken om te sporten (door je wekker vroeger te zetten) en er komen minder vaak dingen tussen dan aan het einde van de dag (een meeting die uitloopt of een collega die je ophoudt). Early birds voelen zich na het sporten frisser van geest en hebben meer energie. Wist je dat de meeste succesvolle mensen ochtendmensen zijn en dat sporten bovenaan hun to-do list staat? Obama heeft er al een work-out op zitten als hij om 8.30 uur het Oval Office binnenstapt en Anna Wintour staat om 5.45 uur op de tennisbaan. Ga jij je wekker morgen iets eerder zetten? Vergeet je warming-up niet; je spieren zijn minder soepel zijn dan aan het einde van de dag. En geef niet meteen op na de eerste poging. Het duurt gemiddeld 66 dagen om een nieuwe gewoonte eigen te maken.

Voor een wedstrijd
Train je voor een wedstrijd? Dan is het slim om je training te plannen op het tijdstip dat de wedstrijd start. Een onderzoek toont aan dat je je lichaam kunt trainen om op dat moment te pieken. Is dat lastig te plannen met je werk of andere verplichtingen? No stress. Zelfs één training op dat moment kan verschil maken.

Je persoonlijke schema
Uiteindelijk telt wat voor jou werkt. De één vindt het heerlijk om ’s ochtends meteen de sportschoenen aan te trekken om de dag energiek te beginnen, terwijl de ander zich liever aan het eind van de middag in het zweet werkt om de kantoorstress van zich af te schudden. Kijk welk tijdstip past bij jouw schema en levensstijl en waarvan je weet dat je het kunt aanhouden om regelmatig te sporten.

Op welk moment van de dag sport jij het liefst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.