Lekker licht: spring rolls

Spring rolls zijn lekker en licht. Je kunt ze serveren als borrelhap, maar ook zijn ook heerlijk als lunch, voorgerecht of bijgerecht. Je kunt ze vullen met van alles; groenten, vis of vlees, het kan er allemaal in. Kies dus gewoon wat je lekker vindt, dan weet je zeker dat het smullen wordt!

Wij maakten veggie spring rolls met een blaadje knapperige sla, diverse groenten, avocado, rijstnoedels en noten. Snijd de lente ui, komkommer en wortel julienne (in reepjes van ongeveer 10 centimeter) en leg ze klaar. Snijd de avocado ook vast in reepjes. Hak de cashewnoten fijn, was en droog de slablaadjes. Kook de noedels of mie zoals aangegeven op de verpakking, spoel af met koud water en laat uitlekken.

Zet een pan of grote schaal met warm water klaar. Niet té warm, want je moet er met je handen in kunnen. Je gaat nu rolletje voor rolletje klaar maken. Week één vel rijstpapier in de pan totdat het zacht wordt. Wees voorzichtig, want de vellen zijn vrij dun. Tip: houd het vel met twee handen vast en draai het rond door de kom of pan, zo voorkom je dat het scheurt. Leg het vel vanuit het water op een bord of een snijplank. Beleg in het midden met een blaadje sla, wat reepjes lente ui, komkommer en wortel. Daar bovenop verspreid je wat van de noedels of mie en daar overheen strooi je wat fijngehakte nootjes. Breng op smaak met wat peper en zout. Zorg ervoor dat de vulling niet te groot wordt, je moet het vel nog kunnen dichtvouwen.

Rol het vel nu vanaf de buitenkant over de vulling heen (zoals een pannenkoek), vouw de zijkanten dicht en rol ‘m verder helemaal op totdat er een dichte rol ontstaat. Is je rijstpapier toch gescheurd? Niet getreurd, je kunt er gewoon nog een rijstvel omheen rollen. Het rijstpapier plakt van zichzelf goed, dus het blijft prima dicht zitten. Dit hele proces herhaal je totdat je genoeg spring rolls hebt, of totdat je vulling op is.

Snijd de spring rolls schuin door midden en serveer ze met hoisin saus (sojabonen saus) of vissaus, of maak je eigen dip helemaal naar eigen smaak!

Shopping list
rijstvellen (circa 22 cm)
sla (bijvoorbeeld little gem)
avocado
lente ui
komkommer
wortel
rijstnoedels of bijvoorbeeld (glas)mie
peper en zout
een handje ongebrande cashewnoten
dip; bijvoorbeeld hoisin saus, vissaus of een zelfgemaakte dip

 

Spring rolls 1

 

Spring rolls 2

 

Spring rolls 3

 

 

 

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *